Валерия Велева: Дори провокацията на Заев не може да ни направи единна държава

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/valeriya-veleva-dori-provokaciyata-na-zaev-ne-mozhe-da-ni-napravi-edinna-darzhava/22027 SvobodnoSlovo.eu
Валерия Велева: Дори провокацията на Заев не може да ни направи единна държава

Дори откровената провокация на Зоран Заев, че „Илинденското въстание е македонско“, не можа да обедини българските политици и държавници и да излязат с обща национална позиция.

Първа на скандалното изявление на македонския премиер реагира лидерът на БСП Корнелия Нинова, която призова „Борисов да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България“.

След нея вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов настоя „Министерство на външните работи да се задейства незабавно. Защото така се получават двойни страндарти. Ние говорим за общо честване на общи дати от общата ни история“. И предупреди „случаят да не се отминава!“.

Чак след това се появи реакция на външния министър Захариева.

Но каква?

Да е извикала македонския посланик у нас? Не!

Да е изпратила протестна нота в Скопие? Не!

Да е поискала обяснение от братята македонци за поредната им кражба на българската история? Не!

Министър Захариева реши да реагира на реакцията на Нинова, а не на думите на Заев.

Не приемаме поучения от партия, която предаде костите на Гоце Делчев на Титова Югославия“, отвърна високомерно първата дама на дипломацията ни. И за да не си помислим, че не знае историята, ни осведоми: Да, Илинденско-Преображенското въстание географски може да бъде наречено и македонско, и тракийско, но исторически е българско".

Ама защо не го каже това на скопския посланик в София?

Защото изречението на Зоран Заев „Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества“, не е безобидно, че българското Външно да ги подминава с лека ръка.

Днес Заев си присвоява едно от най-значимите въстания в българската национално-освободителна история, утре ще каже, че водачите му Даме, Гоце и Гьорче също са македонци, вдруги ден ще си хареса Кирил и Методий, а после и Северна/Пиринска Македония.

И всичко това въпреки уж приятелството, втъкано в Договора, подписан с фанфари точно преди година.

Това е политика на противопоставянето!

Заев просто се подигра с България!

Заби нож в гърба на приятеля си Борисов!

Потъпка всички клетви отпреди година, че Македония няма да преиначава общата ни история.

Заигра грубо и безпардонно!

Прояви наглост, на която държавата ни, ако не реагира сега, утре ще бъде късно!

Защото, ако навремето БКП е извършила престъпление под диктата на Сталин, днес с мълчанието си спрямо провокациите към историята ни може да се случи същото!

А пък Захариева се гъбарка с Нинова!

Какви слепци ни управляват!

П.П. И да припомня на г-жа Захариева - не Заев, а Груевски спечели изборите!

Валерия Велева

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.