ВЪЗРАЖДАНЕ: ГЕШЕВ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН, СЪДЕН И ДА ИЗЛЕЖИ ЕФЕКТИВНО ПРИСЪДАТА СИ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/vazrazhdane-geshev-da-bade-otstranen-saden-i-da-izlezhi-efektivno-prisadata-si/8724 SvobodnoSlovo.eu
ВЪЗРАЖДАНЕ: ГЕШЕВ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН, СЪДЕН И ДА ИЗЛЕЖИ ЕФЕКТИВНО ПРИСЪДАТА СИ

Възраждане винаги е участвала и ще продължи да участва във всички протести за отстраняването на Главния прокурор. Ще бъдем и утре пред ВСС, защото прокуратурата в този й вид представлява престъпна групировка и отстраняването на Иван Гешев е първата стъпка към промяната на това.

Припомняме, че през лятото на 2020 г. ръководството, членовете и симпатизантите на политическата партия потърсиха Иван Гешев в Съдебната палата, за да му връчат оставката. Тогава Главният прокурор не се срещна с гражданите, за да я приеме, по-късно по медиите оповести, че не е бил в сградата, а на посещение извън София. Дали наистина е така знае само той самия?!

В програмата на Възраждане са заложени  промени в съдебната система, за които партията ще продължи да настоява, както следва:

Освен оставката на Главния прокурор Възраждане иска разследването срещу  него  да се осъществява от екип прокурори, определени от министъра на правосъдието.

Прокуратурата да стане част от изпълнителната власт на пряко подчинение на министъра на правосъдието.

Всички актове на прокуратурата да подлежат на съдебен контрол.

Висшият съдебен съвет да заседава на сесии и да се състои само от пряко избрани магистрати.

Конкурсите да се провеждат на тестови принцип: Първият тест да е незаобиколим и да представлява полиграфско изследване (детектор на лъжата), за всички ангажирани в системата, относно  корупционни нагласи, мислене и действия. Вторият   тест да  обхващат професионалната подготовка, коефициент на интелигентност и обща култура - психологически профил на всичко в съдебната система.

Да бъдат създадени законови правила, чрез които да се регулират структурите, функциите и правомощията на контролните органи.

Фигурата на младши съдии и прокурори да се премахне.

Да се предвидят в ЗСВ кратки срокове за провеждане на процедурата за предсрочно освобождаване на Главния прокурор и председателите на върховните съдилища - чл.175 вр. с чл.173 ЗСВ.

Решението на Пленума да подлежи на съдебен контрол.

Искане за откриване на процедурата да може да прави и НС, както и съдийската колегия.

С решението за откриване на производството Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС)  да отстранява Главния прокурор, съответно председателите на върховните съдилища до влизане в сила на  решението на ВАС.

https://vazrazhdane.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.