ВЛАДО БЕРЕАНУ: ОЧАКВАМ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ДА ГЛАСУВАТ ПРОТИВ КЬОВЕШИ - ТЯ НЕ ТЪРПИ КОРУПЦИЯТА!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/vlado-bereanu-ochakvam-balgarskite-evrodeputati-da-glasuvat-protiv-koveshi-tya-ne-tarpi-korupciyata/20260 SvobodnoSlovo.eu
ВЛАДО БЕРЕАНУ: ОЧАКВАМ БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРОДЕПУТАТИ ДА ГЛАСУВАТ ПРОТИВ КЬОВЕШИ - ТЯ НЕ ТЪРПИ КОРУПЦИЯТА!

Лаура Кьовеши, както ви съобщихме по-рано днес остана на втора позиция при първото гласуване за поста главен прокурор на Европейския съюз.

Пръв, с най-много точки, е Жан-Франсоа Бонер от Франция. Третият кандидат Андрес Ритер от Германия остана последен. Гласуването се проведе тази сутрин в Брюксел сред постоянните представители в ЕС на страните-членки, които участват във формирането на европейската прокуратура.

Въпреки, вотът беше таен, дипломатически източници твърдят, че Румъния е дала минимален брой точки на Кьовеши, а максимален - на френския прокурор.

От представителството на България в ЕС отказват информация как е гласувал българският представител. 

5GMedia потърси мнението на журналиста и преводач Владимир Береану, анализатор на политическите процеси в Румъния.

5GMedia:  Какво да четем между редовете на днешното гласуване? Самият вие твърдяхте, че Кьовеши е фаворит за поста главен прокурор на ЕС, още повече, че тя има подкрепата на трите най-големи групи в Европейския парламент – Европейската народна партия, Алиансът на либералите и Демократите за Европа и Европейските социалисти и демократи. Дори Франция и Германия я подкрепят, въпреки че имат свои представители в състезанието?

Владимир Береану: Първо трябва да ни светне голямата червена лампа, че това гласуване се прави в момент, когато Румъния води европредседателството. Както знаем, обаче, там управляващите просто ненавиждат Кьовеши, защото тя, като главен прокурор на страната, вкара десетки корумпирани румънски политици в затвора - без да й мигне окото и без да се поддаде на какъвто и да било натиск. Гласуването издава една голяма задкулисна дейност на румънските евродепутати против Кьовеши. Затова днес големият въпрос в Букурещ, а и в цяла Румъния е – как точно е гласувала страната, против своята Кьовеши ли ? Бурни реакции има днес в румънското общество, в социалните мрежи тръгна лозунгът: "Румъния не е Ливиу Драгня (лидер на управляващата Социалдемократическа партия), Румъния не е и Тудорел Тоадер (министър на правосъдието), Румъния сме ние и Кьовеши!"

Иначе това гласуване е само един начален етап. Процедурата продължава и най-добре я коментира днес Моника Маковей – бивша министърка на правосъдието на Румъния и създател на тамошната прокуратура Антикорупция. Понастоящем Маковей е евродепутат и то този евродепутат, който координира създаването на Закона за Европейска Прокуратура. Според Маковей шансовете на Кьовеши са огромни. Днес единственото станало ясно е, че германският прокурор Андрес Ритер най-вероятно ще отпадне от надпреварата.

5GMedia: Каква е голямата интрига в гласуването оттук нататък?

Владимир Береану: Голямата интрига е къде ще отидат в следващите етапи гласовете дадени за Ритер. Едва ли Германия ще даде точки за човека на Франция.

Любопитно е и как ще гласувала България сега. А как ще гласува занапред - мисля, че нашите евродепутати, вкупом, без оглед на партийната им принадлежност, ще гласуват против Кьовеши. Защо ли? Защото тя е изключително добре запозната с корупционните схеми и в Румъния, и в България и, както знаем, проявява към тях крайна нетърпимост и непримиримост.

Колкото до процедурата за избор на европейски главен прокурор - изключително е сложна. Днешният резултат не е определящ, защото и тримата кандидати ще се явят на 26 февруари пред Комисията на ЕП за граждански права и свободи, както и пред Комисията на Европарламента за бюджет и финанси. Всяка една после ще излъчи по 1 избран от нея кандидат. След което специален представител, излъчен от европарламента, ще проведе преговори с всяка една държава-членка на Евросъюза за предпочетен кандидат. След това Съветът на Европа с обикновено мнозинство ще гласува избора на един от тримата. После този кандидат ще се гласува с таен вот. Ако не бъде избран, следва гласуване за следващия. Междувременно има и гласуване във формата КОРЕПЕР 2 – формат, включващ само 22 държави-членки на ЕС. Тази въртележка от процедури трябва да приключи до края на настоящия състав на европарламента. Знаете, изборите за нов са на 23-26 май, точно след три месеца.

http://5gmedia.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.