4 минути отравят брака ГЕРБ-ППДБ

https://svobodnoslovo.eu/politika/4-minuti-otravyat-braka-gerb-ppdb/110829 SvobodnoSlovo.eu
4 минути отравят брака ГЕРБ-ППДБ

Радостин Василев пусна запис от Национален съвет, Кирил Петков не отрече автентичността, каза, че шефове на служби не са съгласувани с посолства

Съвместно правителство е предателство

Четириминутен запис с изказвания на Кирил Петков и Асен Василев от заседанието на Националния съвет на ПП отровиха крехкия брак между ГЕРБ и ППДБ, признаха пред “Труд news” депутати от двете формации. Депутатът от ПП Радостин Василев пусна на пресконференция в БТА думите на двамата партийни лидери от неделя през нощта, когато партията се събрала на онлайн съвет, за да вземе решение за подкрепа от ГЕРБ на правителство с мандата на ППДБ.

Пресконференцията на Василев спря работата в парламента и всички депутати се прибраха в парламентарните стаи, за да чуят изявлението на Радостин Василев. След края на пресконференцията в БТА, избраници от всички парламентарни групи бяха с променени изражения от чутото, защото записът илюстрира как Петков и Асен Василев ще сменят всички шефове на службите за сигурност, които даже са “съгласувани с посолството”, Петков обяснява, че правителство с ГЕРБ ще изпере Бойко Борисов, а Урсула фон дер Лайен му е обещала да заобиколи изискванията за еврозоната, за да бъде допусната България (Виж стенограма от записа вдясно, б. р.).

Радостин Василев обясни, че в почивния ден е получил мейл, че заседание на Националния съвет на партията ще започне в 22.00 часа. Ръководството на партията водело дебатите от офиса на ул. “Чаталджа”, а над 50 души участвали онлайн. Малко след полунощ Радостин Василев си легнал и оставил таблета си на запис, за да чуе на следващия ден решенията на съпартийците си, но на сутринта останал по думите му “шокиран от разговорите по време на партийния форум на ПП”.

“На 13 юни м. г. напуснахме ИТН, защото мафията проби в партията. Една година по-късно се оказа, че това, което казваме, е факт и ИТН са едни 11 души, които безропотно подкрепят ГЕРБ. За съжаление, една година по-късно аз и част от колегите ми сме изправени в подобна ситуация, в която е напът да се сформира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Аз не мога да подкрепя такава коалиция, ще гласувам против и ще напусна парламентарната група на ПП”, обяви Радостин Василев. И допълни: “Абсолютна заблуда е твърдението, че ще правят конституционна реформа с ГЕРБ”. Съвместното правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е предателство спрямо огромна част от избирателите, които са гласували доверие на ПП, каза Василев и допълни, че той ще напусне ПП и ще създаде свой политически проект. “След един много дълъг танц, около месец, пред очите на цяла България, танц, който прерасна в прегръдка и ще прерасне в прегръдка по интереси. ПП не се интересува от желанието на своите избиратели, а се интересува от това на всяка цена да консумират изпълнителната власт”, заяви депутатът.

След пресконференцията на Радостин Василев последваха остри политически реакции от всички формации в парламента без ППДБ и ГЕРБ-СДС. Точно депутатите от двете парламентарни групи обаче не скриха отвращението си от изнесената информация и на фона на броженията от последните дни последваха нови неофициални коментари на депутати, че кабинетът Денков-Габриел едва ли ще събере необходима подкрепа от 121 депутати. В момента двете групи имат 133 депутати, а без Радостин Василев - 132, но и от двете формации има избраници, които не искат да гласуват “За” ротационните премиери.
От ДПС призоваха за свикване на Велико народно събрание, “Възраждане” сезираха главния прокурор, от ИТН определиха изнесените данни за “национално предателство”, а БСП нарекоха съюза на ГЕРБ-ППДБ “коалиция на имунитета и задкулисието”.

Кирил Петков обяви още в четвъртък вечерта, че записите са атака срещу бъдещото правителство Денков-Габриел, но вчера не отрече автентичността им и заяви, че от ПП не са съгласували назначения в службите с посолства.

“Това е нечистоплътно, това са нерегламентирани записи. Вместо да си говорим за бюджет, реформи, ние си говорим как някой някого записал. Службите са много широко понятие и Кирил Петков би трябвало да го знае”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още преди пресконференцията на Радостин Василев.

Записът, който Радостин Василев пусна на пресконференцията

*Записът от пресконференцията с изявления на съпредседателите на “Продължаваме промяната” на Националния съвет на партията, проведен на 21 май е с времетраене 4.10 минути. Целия запис чуйте на trud.bg

Асен Василев: Правителството ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента.
Кирил Петков: Сега ядем яко бой, късат се ризи - “вие сте предатели на живота ни”, но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер, а Борисов се изпира през този вариант, няма съмнение, защото те са коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България.
Кирил Петков: Имаше дъжд от всякакви лидери, които звъняха по телефоните, включително аз от на Г-7 в момента - и Урсула, и Шарл Мишел ми звъняха вчера и днеска.
Кирил Петков: Днес имах разговор с Урсула, като є зададох точно този въпрос - “ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш”. Тя вика “за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната - трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките”. И аз казах “може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна” и тя ми вика “не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна”.
Кирил Петков: В Брюксел моралът не е единственият критерий, който се оценява от хората.
Кирил Петков: Говорено е със службите, че ще бъдат сменени, ако сме в ротация.
Асен Василев: Да и само да кажем, че наши имена са синхронизирани с посолството.
Снежана Апостолова (бивш депутат на ПП от Варна, член на НС): Какво означава, че службите са наши?
Асен Василев: Това означава, че по предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главен секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля че. Военно не знам дали ще го пипаме. Това са наши хора, които са одобрени от посолството.
Снежана Апостолова: И тия всичките хора ще бъдат само на ППДБ, или ще има и....(не се чува)
Асен Василев:Това са наши хора, които са одобрени от посолството!
Кирил Петков: Външни консултанти да ни помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е.
Асен Василев: Само един анализ - това правителство ще продължи до момента, в който Бойко се страхува от Гешев и от президента.
Кирил Петков: Борисов към днешна дата, това е важно да го кажем, каза, че иска да няма главен прокурор. Разбира се, знаем мотивацията каква е.
Кирил Петков: Какво става, ако утре или вдругиден повдигнат обвинение на Борисов? Тука едно - не казвам, че това е наше предложение или наше решение, но Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е: казваме, че се прави Комисия по имунитета, защото той вероятно няма да е само на Борисов, това ще се види, и тази Комисия работи, докато се смени Конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитет.
Асен Василев: Идеята на Христо Иванов е да се въведе европейски правилник от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в някаква комисия, която ще разглежда всички доказателства лист по лист и перо по перо. Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му падне имунитетът.
Кирил Петков: Това си е типично борисовско. И той през цялото време се опитва да отваря тази опция, затова, защото само ние можем да го изперем. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. И тук може да се отиграе - основен маркетинг бранд за нас, но не и реален враг. Можем да се правим на интересни по телевизията, да казваме “джентълменските уговорки”. След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и те заобикалят. Защото истината е, че цялата схема, която ние направихме тези 2 години, интелектуалците са 7% до 10%. Ако пуснеш народа, както е структуриран в момента, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко. Направихме леко ала-бала през президента, вкарахме един кон, лека-полека естествения процес, ако успеем да направим нещо, ще бъде това.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ: 
Да не се подаваме на шантаж

“Нека да не се поддаваме на шантажа, който се прави опит да се произведе”, заяви Христо Иванов, съпредседател на ДБ, в кулоарите на парламента. “България има нужда от правителство. Всички сме на това мнение”, заяви той.
“Имаме ситуация, с която прокуратурата открито заявява през устата на главния прокурор, че ще атакува НС, защото парламентът се опитва да ограничава безконтролността на главния прокурор. Ние сме обсъждали практиката на ЕП за сваляне на имунитети на депутати, така че наистина да има възможност да се изяснява причината. Не виждам проблем, че сме обсъждали европейска практика”, заяви Иванов и поясни, че коментира позицията на ДБ, без оглед на Борисов или на някой друг. Всичко е обсъждано с оглед на НС, поясни пак той и напомни какво означава имунитет на народен представител.
На въпрос дали е имало консултации с посолство за новите хора, с които ще бъдат сменени шефовете на спецслужбите, той заяви, че не е водил подобни разговори. По думите му целта на скандала е да се хвърли България в нови избори.

Корнелия Нинова, лидер на БСП:
Радев бави втория мандат, за да продължи да управлява

Румен Радев бави много втория мандат и не мога да разбера защо. Вероятно печели време, за да се разпадне всякакво мнозинство и да управлява със служебния кабинет. Ролята на президента в момента е да събере всички и да търси консенсус, а не да разединява, посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.
Всичко това, което става в последните седмици, е най-жестокият удар по институциите, който се е случвал. Много съжаляваме, че никой не ни чу. Трябваше да се съберем всички, да излъчим важните задачи за България, да определим срок и да направим надпартийно правителство, в което няма политически лидери, да го контролираме от парламента и досега поне на първо четене да сме разгледали бюджета. За нас най-важен си остава бюджетът”, коментира Нинова.
“Всички тези техни записи, грозотии, които вадят, пречат на истинския процес, който трябваше да е бюджетът”, каза още лидерът на БСП.

Богомил Бонев, бивш министър на МВР:
Тежък пробив в националната сигурност

Радостин Василев наистина хвърли бомба. Одобрението на бъдещи шефове на специалните служби от чужди посолства е огромен скандал.
Във всяка друга държава политиците, които са уговаряли това, подлежат на наказателна отговорност. За национално предателство.
Незабавно трябва да се установят и одобрените за шефове. Ако в момента работят в специалните служби, е налице тежък пробив в националната сигурност.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”:
Ръководството на ПП и ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обвини в държавна измяна ръководството на ПП-ДБ.
В декларация Костадинов настоя за нови предсрочни избори като единствено възможно решение за изход от политическата криза: “Има една фраза, за която Радостин Василев твърди, че се приписва на Кирил Петков: “Вече са уговорени бъдещите председатели на службите с посланиците”. Когато има такова изречение, това означава, че имаме крупна държавна измяна; Имаме крупно национално предателство; Имаме престъпление по глава 1 от Наказателния кодекс. Най-доброто решение, което в момента може да се случи за излизането от т. нар. “политическа криза”, защото това не е криза, това е очистителен процес, са новите избори”.
Лидерът на “Възраждане” коментира и във фейсбук профила си, като написа: “Ръководството на ПП и ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна незабавно! Ръководството на ГЕРБ също, но за цялостно творчество!”.

ВМРО: Подготвя се антибългарско правителство

Престъплението е умишлена вреда на републиката

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев. “За пореден път се потвърждава, че хора от “Промяната” работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони”, се казва в позицията на воеводите, подписана от Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Александър Iиди и Карлос Контрера. “От изтеклите записи в публичното пространство става ясно, че в момента в България се готви едно правителство от хора, приближени до чужди посолства, което е антибългарско, антинационално и в разрез с всякакви норми на морала”, се казва в сигнала. “От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се одобряват от чуждо посолство. Нека го кажем направо - от посолството на САЩ!”, пишат от ВМРО до Главна прокуратура.
“Това е национално предателство! Нещо повече - това е престъпление по смисъла на българското законодателство. Припомняме чл. 103 и следващи от Наказателния кодекс на Република България: “Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години...”, категорични са от ВМРО.

trud.bg

1 Коментара

Синята барета

преди 10 месеца

Нещо в тия записи да чухте за социални закони, за пенсии, за заплати? Не? Това явно не е приоритет за ПиПитките. На всички препоръчвам да изгледате финалната серия на невероятния филм " Капитан Петко войвода ".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.