Асен Василев: Ако управляваме с ГЕРБ, "Възраждане" ще са първи на следващи избори

https://svobodnoslovo.eu/politika/asen-vasilev-ako-upravlyavame-s-gerb-vazrazhdane-shte-sa-parvi-na-sledvashti-izbori/54442 SvobodnoSlovo.eu
Асен Василев: Ако управляваме с ГЕРБ, "Възраждане" ще са първи на следващи избори

Ако коалицията ПП-ДБ управлява с ГЕРБ, "Възраждане" ще е първа политическа сила на следващи избори. Тази теза разви съпредседателят на ПП Асен Василев пред Нова телевизия. Според него компромис е нужен, само ако той ще донесе нещо хубаво на страната ни - нещо, което той не вижда при съвместно управление с ГЕРБ.

Запитан дали след пет избора в последните години страната ни няма нужда от компромис, Василев посочи, че след всеки компромис България е свършвала с национална катастрофа, припомняйки времената на незавършената приватизация, хиперинфлацията през 97-ма година и др. "Ако бяхме с ГЕРБ първия път, "Възраждане" щеше да е първа политическа сила, целият протестен вот щеше да е при нея", заяви той. По думите му има хора, които не искат да живеят така, както им се предлага в последните 12 г., те търсят как да се промени животът им, и ако единственият вариант за промяна се казва "Възраждане", то немалко гласове ще отидат при тях.

Според Василев пред страната ни има три пътя - държава тип руска икономика и управление, каквато проповядват "Възраждане", латиноамериканска икономика на огромни неравенства, в която няма реална социална система и има малко на брой фирми, получаващи големите пари - в каквато са управлявали ГЕРБ, и евроатлантически път - този на Европа на закона, към който ПП са насочили страната ни. "Сегашната криза не е защото не можем да се разберем, а защото българите дават почти по равно на тези три посоки. Докато страната ни не определи в коя посока искаме да тръгнем, всеки път ще бъде грешен", коментира той. Относно отлива на гласове от ПП към "Възраждане" той посочи, че за партията на Костадин Костадинов са гласували хората, които не искат латиноамериканската система, макар те самите да не си го обясняват по този начин. "Това е протестният вот", заяви той. 

Василев заяви, че и преди изборите анализите им са показвали, че при коалиция на ПП с ДБ ще доведе до спад в гласовете на избирателите на двете партии. "Ако правихме тактическа сметка, трябваше да се явим поотделно, но не беше такава целта. В пети поредни избори сме, страната е в тежка криза. Това не е криза на правителство без правителство, а е криза някъде да поемем", посочи той. По думите му ПП не са успели да спечелят повече гласове, защото за да мобилизират вота на свободните избиратели, е по-трудно, докато Бойко Борисов е мобилизирал вот, който е на ГЕРБ - на техните структури, на работещи в държавния и общински апарат, а и "немалка част купени гласове". "Този вот се мобилизира лесно, със страх и подкупи", посочи той.

"Аз искрено вярвам в компромиса, ако смятам, че той ще донесе нещо хубаво за България. Да си представим някакъв компромис - примерно, в конкретния случай да кажем, че както е било, така ще бъде - нито ще има съдебна реформа, нито Шенген. Какво постигаме с този компромис? Още едни 10 години загубено време за страната ни, още 10 години бедност, още 10 години емиграция. И след 10 години ще се надяваме, че ще се родят българи, които да преборят всичко това?", попита той. По думите му преди всякакви разговори с ГЕРБ, които следва да отговорят на въпроса защо е станало така, е България вече няма работещи институции и как това да се промени, трябва да се говори за това каква България искаме да живеем. "Има дълбоко неразбирателство между партиите и хората накъде да стигнем - или север, или на юг. Ако имахме за самоцел да сме във властта, да получим постове, щяхме да сме се разбрали, без да падне първото правителство. Тук не става въпрос за междуличностни проблеми, а в каква посока ще тръгне страната", повтори той.

ПП-ДБ остават на категорична позиция, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ под никаква форма, уточни Василев. "Говори се все едно България е софра и трябва да си разделим баница, но не е така", поясни съпредседателят на ПП. Ако се стигне до втория мандат, от ПП-ДБ са готови да поемат отговорност и да опитат да съставят правителство. "Със сигурност ще предложим правителство с ясна посока на движение и тогава ще видим партиите, които искат да я подкрепят", каза още той.

ОТГОВОР

"Това е поредното манипулативно твърдение от страна на г-н Василев. Няма как ГЕРБ да бъде обвинявана, че мобилизира избирателите си със страх. Сигурно сте забелязали, че от 2 години не управляваме. Тези обвинения са напълно несъстоятелни. Очевидно г-н Василев не знае нито как да губи, нито какво да прави", коментира Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

https://www.segabg.com/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.