България няма да арестува Путин, защото той няма да дойде

https://svobodnoslovo.eu/politika/balgariya-nyama-da-arestuva-putin-zashtoto-toy-nyama-da-doyde/53845 SvobodnoSlovo.eu
България няма да арестува Путин, защото той няма да дойде

Европейският съвет завърши днес без традиционната пресконференция на неговия председател Шарл Мишел и на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Любопитството на журналистите бе задоволено от националните ръководители, включително от президента Румен Радев, който вчера остави впечатление за двусмислени послания относно българската солидарност с Украйна и общата европейска политика.

Той се дистанцира от заключенията на Съвета, които обикновено изразяват общите позиции на участниците в срещите на високо равнище. "Няма как да има общи заключения на Европейския съвет", коментира българският президент пред група акредитирани в Брюксел български журналисти. Той настояваше да се разбере, че България няма да участва в доставката на 1 млн. артилерийски снаряда за Украйна.

„По отношение на тези прословути 1 милион снаряда искам да поясня, че в заключенията изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. Защото преди този Европейски съвет имаше съвет на министрите на външните работи и на отбраната. България не е част от тази инициатива заедно с още 9 държави. Така, че няма как да има общи заключения“, поясни Радев. Заключенията обаче са представени като общи за всички участници, защото не е посочено някой да е заявил особено мнение.

"Всяка държава, която желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с Европейската агенция за отбрана. Там са посочени кои са държавите - те са 17", настоя Радев. Всъщност са посочени 18 държави и е изтъкнато, че други ще се присъединят, след като извървят националните си процедури.

Запитан и дали руският президент Владимир Путин ще бъде арестуван, ако дойде в България, той отговори: „Знаете, че в момента отношенията между държавите от ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така, че въпросът е безсмислен“. В заключенията на Европейския съвет, които би трябвало да изразяват и позицията на Радев от името на България, се приветства заповедта за ареста на руския президент, издадена от Международния наказателен съд.

УКРИТИЕТО НА РАДЕВ

Осемнадесет държави подписаха в понеделник проектното споразумение на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси. Сред тях не е България. Проектът открива пътя за държавите - членки на ЕС, и Норвегия да продължат по два пътя: двугодишна ускорена процедура за 155-милиметрови артилерийски снаряди и седемгодишен проект за придобиване на множество видове боеприпаси. Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и Норвегия са подписали споразумението.

Още държави членки вече изразиха намерението си да се присъединят към инициативата в скоро време след провеждане на национални процедури. При пълно зачитане на суверенните национални решения и без да се засяга специфичният характер на политиката за сигурност и отбрана на която и да е държава-членка на ЕС, проектът може да се използва за попълване на националните запаси на държавите-членки и/или за подпомагане на Украйна. 

Проектът "Съвместно закупуване на боеприпаси" беше създаден за рекордно кратко време от EDA в отговор на призива за колективно и по-бързо закупуване на боеприпаси чрез обединяване, координиране и договаряне на договори с европейската отбранителна промишленост. Проектът на EDA осигурява солидна рамка за намерението на държавите членки да закупят съвместно спешно необходимите за Украйна боеприпаси. Този проект изпраща ясно послание към промишлеността и укрепва подкрепата на ЕС за Украйна след агресивната война на Русия.

Общото възлагане на обществени поръчки е най-добрият вариант за постигане на намаление на разходите поради икономии от мащаба, като същевременно позволява на държавите членки да закупуват боеприпаси в съответствие с националните си нужди и да подкрепят Украйна. Споразумението, което е гъвкаво и всеобхватно по своя характер, позволява на всички останали държави членки на ЕАО да се присъединят към инициативата на по-късен етап. Но Радев даде да се разбере, че няма такова намерение.

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

https://www.segabg.com/

4 Коментара

мсг

преди 1 година

Един път да каже ясно истината.

Коментирай

мсг

преди 1 година

Един път да каже ясно истината.

Коментирай

123

преди 1 година

Отговорът за арестуването на Путин е без позиция. Без отговор - безотговорно поведение. Бъдете себе си политици а не двуличници!

Коментирай

Бай Иван

преди 1 година

Изказването на българския президент Радев, че не било актуално да се коментира ареста на президента Путин в България, защото той нямало да дойде у нас така: Да не е актуално, защото в България по скоро ще дойдат Пригожин и Шойгу !!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.