България се е съгласила за военен коридор през страната ни на срещата на НАТО

https://svobodnoslovo.eu/politika/balgariya-se-e-saglasila-za-voenen-koridor-prez-stranata-ni-na-sreshtata-na-nato/137981 SvobodnoSlovo.eu
България се е съгласила за военен коридор през страната ни на срещата на НАТО

Военните министри на България, Гърция и Румъния са подписали намерение за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Тази новина обяви гръцкият военен министър Никос Дендиас в социалната мрежа X/Twitter. Подробности бяха съобщени от гръцките медии. Служебното правителство на Димитър Главчев не обяви новината.

„Заедно с моите български и румънски колеги Атанас Запрянов и Ангел Тилвар подписахме писмо за намерения днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност. По мое предложение през есента ще имаме тристранна среща в Александруполис, за да обсъдим изпълнението на предвидените действия“, написа Никос Дендиас и публикува снимки от подписването на срещата между тримата.

Идеята е ако сигурността на една от трите държави е застрашена, другите две да мобилизират подкрепления и да ги пратят по най-бързия начин. Гръцкият вестник „Катимерини“ дава  подробности за какво ще се ползва военният коридор. Той е предназначен да свърже главните стратегически градове по източния фланг на НАТО – гръцките градове Солун и Александруполис с Варна в България и Констанца в Румъния, където в момента се строи най-голямата база на НАТО в Европа.

Базата се намира близо до град Констанца на Черно море, на около 130 км от границата с Украйна и на 100 км от българската граница.

Когато приключи разширяването на 57-а военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когалничану“, тя ще може постоянно да приема около 10 000 военнослужещи от НАТО и членовете на техните семейства.

https://obektivno.bg/

8 Коментара

Свинчо Шишков

2 months before

Ало, свободното слово, как е днес Свинята ПееФски? Добре ли е? Да не му е лошо, че ще трябва да си търсите нов господар.

Коментирай

Мирмидон

2 months before

Няма ненаказано добро. Ако не беше Русия, тези три държави щяха още да са турски вилаети, а сега - първи ще воюват с нея.

Коментирай

BLIMAN

2 months before

..това е въпрос от компетентноста на НС., а не от правомощията на служебните министри. Нали пищяха точно те от ГЕРБ, че служебното правителство трябва да подготвя изборите и нищо повече..! Какво е това.."съгласили се"...? !...Човек се съгласява когато се копае кладенец или обща тоалетна.....?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.