България вече има редовно правителство и премиер. Какви са политическите реакции?

https://svobodnoslovo.eu/politika/balgariya-veche-ima-redovno-pravitelstvo-i-premier-kakvi-sa-politicheskite-reakcii/111334 SvobodnoSlovo.eu
България вече има редовно правителство и премиер. Какви са политическите реакции?

Със 132 гласа ”За” депутатите от 49-ото Народно събрание гласуваха и официално избраха Николай Денков за министър-председател на страната и подкрепиха ротационно правителство ”Денков-Габриел”, като ”За” гласуваха 131 депутати, ”Против” бяха 69, нямаше ”Въздържал се”. Не закъсняха и политическите реакции след това.

Президентът Румен Радев напусна пленарната зала преди кабинета “Денков - Габриел” да положи клетва. Залата напуснаха и депутатите от “Възраждане”.

Напускането на президента Радев е знак на тежко политическо разделение. Ще трябва да се работи много сериозно за стабилизирането на правителството. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"С ДПС не сме обсъждали подкрепата за правителство", коментира Христов. 

"Не виждам как ще изперем някого. Целта на конституционната реформа е да бъде еднаква за всички. Декларирал съм многократно, че за нея ще разговаряме с всеки. Срещата не беше организирана от мен. Нека видим как ще се развият нещата, за да говорим какво ще се случи в парламента. Не мисля, че положението във финансите е толкова критично", каза още Иванов.

Честито на всички българи, вече имаме редовно управление! Връщаме силата на парламентарната република, по начин, който е записан в Конституцията, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той изрази надежда за пълен 4-годишен мандат на кабинета “Денков-Габриел”.

Имаме огромен ангажимент, заяви Петков.

Допълни, че акад. Денков е уравновесен и може да води диалог с президента. Бих се радвал, че всяка една от институциите работи в добър синхрон. Нервите трябва да бъдат успокоени, имаме план, имаме програма, заяви Кирил Петков.

Каза още, че всеки един от министрите ще има седмична програма по приоритети.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви:

"Казах, че няма да ни повлияят шантажи отвън, записите и нищо и ще излъчим редовно правителство"

"Най-стабилно е правителството между първите две партии, подкрепено и от други", коментира Борисов в кулоарите на парламента.

По повод думите на президента посочи, че той би трябвало да бъде обединител.

"В ситуация, в която първите две коалиции са намерили мнозинство, подкрепени от ДПС за конституционна реформа, това е единственото работещо. Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат, а Гроздан Караджов щеше да е министър", каза Бойко Борисов.

"Ние от ДПС имахме възможност пред вас и медиите да заявим, че ние няма да пречим на коалицията ГЕРБ-ПП да излъчат редовно правителство", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Това за нас е първа крачка за преодоляване на кризата. Българските граждани не искат поредни избори, а спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората. Основният проблем, който чака решение е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани."


"Мисля, че добре си спомняте на 13 април имахте възможността да представим нашата позиция след среща с г-н Борисов. Това заявихме, че това Народно събрание има много важна задача, да се опита да направи съдебната реформа, а за да се направи тя са необходими промени в Конституцията", каза още Карадайъ и уточни, че затова той и Делян Пеевски са гласували "за" съставянето на кабинет. 

"Това е заявка за нашето поведение в Комисията по конституционни въпроси, защото вие добре знаете, но само ние от ДПС имаме представен проект за промени в Конституцията", подчерта лидерът на партията.

Примерът с моята ръка беше единствено да демонстрира колко силно вярвам в това, което правя и аз наистина продължавам да вярвам, че "Промяната" са едни неподготвени хора, които не могат да се справят, но са жадни за власт, каза Делян Добрев от ГЕРБ. 

"Не искам нищо повече да кажа. Гласувах против, никой не ме е карал да гласувам нищо по-различно от това, което съм направил и от тук нататък ще следя всяка една тяхна стъпка", каза Добрев.

"Надявам се следващата седмица бензинът и дизелът да не станат пак 3,50 лв., да не се върнат посредниците по газа, да не намираме пак споразумения като "Джемкорп". Ще следя всяка една тяхна стъпка, всеки един изхарчен лев, защото не им вярвам", допълни Делян Добрев.

Станахме свидетели на най-неморалното и безпринципно правителство, гласувано след 1989 г. Това заяви пък лидерът на ИТН Слави Трифонов в изявление във Facebook.

Според него новоизбраният кабинет се състои от влюбени крадци от една страна и влюбени лъжци - от друга.

"Имаме правителство, в което министрите предварително се съгласиха да уволняват и назначават законно в държавната администрация, да заобикалят изискванията за еврозоната и Шенген, да си направят собствено МВР, за да им е удобно за местните избори да пазят имунитета на Бойко Борисов и да не нападат ДПС".

Това е първото правителство в демократичната история, което всеки би искал да свали още на следващия ден, коментира Трифонов и завърши с призив "Оставка".

Ваня Иванова

2 Коментара

Мина

преди 10 месеца

Първо да изясним: Ние нямаме правителство. Има извършен държавен преврат! Кога ще започнете да говорите истината и да наричате нещата с истинските им имена?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.