Бареков с открито писмо до Лаура Кьовеши: Мафията в България ви използва!

https://svobodnoslovo.eu/politika/barekov-s-otkrito-pismo-do-laura-kyoveshi-mafiyata-v-balgariya-vi-izpolzva/25841 SvobodnoSlovo.eu
Бареков с открито писмо до Лаура Кьовеши: Мафията в България ви използва!

До

Г-жа Лаура Кьовеши,

Главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния

С копие до:

Моника Маковей,

Член на Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти

Клаус Йоханис,

Президент на Република Румъния

Открито писмо

Скъпа г-жо Кьовеши,

Oбръщам се към Вас в качеството ми на колега от Еврoпейския парламент и  член на групата на Европейските консерватори и реформисти, в която е и  Вашият предшественик г-жа Моника Маковей. Приемете изключителното ми уважение към работата, която вършите за опазване на демокрацията от пипалата на корупцията в Румъния.

Също така се обръщам и в качеството си на приятел на румънския народ и  привърженик на румънския модел за борба с корупцията. Искам да Ви напомня, че пред нашите две страни съществува огромен проблем с така наречената „multi-speed Europe”, предвид огромната опасност нашите страни - България и Румъния не само да изпаднат от основния европейски пакет държави, но и да попаднем в третата скорост, която би ни извадила дори от групата, в която е Вишеградската четворка. Още повече, че един от определящите фактори за европейската интеграция ще бъде създаването на единна европейска прокуратура, в който модел има отново опасност Румъния и България да не бъдат допуснати.

Пиша Ви това писмо, за да Ви предупредя, че Вие ще бъдете използвани от мафията и олигархията в България, които са ви поканили да участвате активно в предизборната кампания за парламент идната седмица. Аз не съм пряк участник в тези избори и съм длъжен да Ви предупредя, че ще бъдете поставени в капан от тези, които са Ви поканили, за да промотирате техния частен политически проект, който има за цел да овладее правосъдието в България в полза на шепа подсъдими олигарси.

Смятате ли, че е допустимо Съдебната палата, която е символ на независимата съдебна власт, да бъде домакин на политическа партия „Да, България“ и нейния представител в съдебната система г-н Лозан Панов, с което да се наруши принципа на независимостта на съдебната власт? Искам да Ви заявя открито, че сте поканени не от българския съд или прокуратура, а от мафиотския кръг „Капитал“, чийто глава е обвиняемият от прокуратурата за корупция в особено големи размери г-н Иво Прокопиев.

Как е възможно "независимата" съдебна система да бъде използвана като трамплин за създаване на частни политически проекти, които имат за цел само публичната защита на техните спонсори!? Ако не Ви е известно, в България олигархични лобита водят война за власт в съдебната система и това в никакъв случай не допринася за нейното функциониране и участието й в борбата с корупцията.

Въпреки благовидния повод да чуем румънския опит с Вашите антикорупционни институции и мерки, Вие ще присъствате не на публична дискусия, а на частно събитие, което ще промотира на финалната права на изборите една новосъздадена политическа партия без шансове да влезе в следващия парламент. Искам да знаете, че Вашият домакин - г-н Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, е човекът, лично отговорен аз да бъда осъден в качеството си на журналист и политик за твърдението, че един български олигарх е купил с пари и заплахи цялата ми парламентарна група в българския парламент. Този факт е публично известен в цялата държава и широко отразен в българските медии, но същият този съд в лицето на Лозан Панов осъди мен и моята жена да платим глоба на въпросния олигарх за твърденията, че групата, вкарана от мен в българския парламент, публично се разграничи от мен заради пари и стана слуга на корумпираната олигархия.

Давате ли си сметка, че ще застанете рамо до рамо в София не с български съдии, а с адвокати на мафията и защитници на олигархията? Същият този български съд ме осъди в качеството ми на журналист, че публично съм допуснал възможността техният спонсор г-н Иво Прокопиев да е "фалирал". За това си твърдение аз бях осъден от същия този "независим" български съд с цел публичното ми унижение и за урок на всички медии  и журналисти, които говорят истината за корупцията в България.

Замислете се дали публично може да ми отговорите на тези въпроси, защото в качеството си на гражданин и европейски депутат аз мисля да Ви ги задам в храма на Темида. Смятате ли, че ще бъде резонно, ако главният прокурор на България пристигне в Румъния и публично вземе страна в спора, който водят политическите партии  и гражданите във Вашата родина?

Оставам на разположение за допълнителни въпроси, за да Ви представя доказателства как лицата Лозан Панов, Иво Прокопиев и Христо Иванов, които ще бъдат Ваши домакини в София, защитават само корпоративни интереси в политиката и в съдебната система и нямат никакъв интерес в България да се води реална война с корупцията, защото в противен случай те ще трябва да бъдат първите й жертви.

С уважение,

Николай Бареков,

Член на Европейския парламент и член на

Изпълнителното бюро на групата на Европейските

консерватори и реформисти

Бареков с открито писмо до Лаура Кьовеши: Мафията в България ви използва!

bnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.