Бракът ГЕРБ-ППДБ консумиран тайно

https://svobodnoslovo.eu/politika/brakat-gerb-ppdb-konsumiran-tayno/110683 SvobodnoSlovo.eu
Бракът ГЕРБ-ППДБ консумиран тайно

Ротацията на премиерите и подкрепата за правителство с гласовете на ППДБ и ГЕРБ-СДС изненада структурите и ръководителите на партиите по места, които научиха вчера по медиите за управленския брак на формациите.

Ръководни кадри от двете формации признаха за напрежение по места заради кметските избори

Мария Габриел и Николай Денков обсъждат министрите

Ротация само за премиерите

Два дни репортерски екипи на “Труд news” се опитват да разберат информирани ли са били структурите на двете политически сили ГЕРБ-СДС и ППДБ и дали е обсъждан с тях бракът между двете формации. Оказа се, че той е бил консумиран още през миналата седмица в пълна тайна от тях.

Партийци и ръководни кадри от двете формации коментираха пред репортери на “Труд news”, че има напрежение по места и много въпроси по кметските избори, в които двете коалиции, подкрепящи правителство, ще бъдат основни опоненти.

Първият пример подадоха притеснени структури на ГЕРБ и ПП в Бургас, където допреди няколко месеца, за кандидатура на ГЕРБ се спрягаше депутатът Жечо Станков. От понеделник с новата реалност - проектокабинет между ГЕРБ-СДС и ППДБ, се заговори, че общ кандидат кмет може да е Димитър Найденов от ПП. В София става все по-ясно, че кандидат за кмет на ПП ще е бизнесменът Васил Терзиев. Проблемът е, че ДБ също имат претендент - Трайчо Трайков, а Борис Бонев също ще се бори за гласовете на градската десница.

Междувременно, номинираните за ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел обсъждат министрите в правителството с втория мандат, потвърдиха пред “Труд news” източници от ППДБ. Очаква се да има частични промени от предложените на 2 май имена за състав на кабинет от ППДБ. От ДБ заявиха, че няма да участват в правителството и настояват в него да няма политически фигури. Това означава номинираният за финансов министър съпредседател на ПП Асен Василев и Даниел Лорер, който е в ръководството на партията, да бъдат заменени с други. За сега обаче и Денков, и Габриел предпочитали Василев и Лорер да са в състава на кабинета. За вътрешен министър се обсъжда Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд. За министър на правосъдието е предложен Милен Матеев, който е нотариус, но този път не успя да влезе в парламента от листите на ППДБ. Тодор Тагарев е одобрен за министър на отбраната. Въпросителни все още има за социален министър, тъй като за поста бе номиниран Иван Кръстев, но той не само е член на БСП, а и в последните листи на червените за европейските избори беше през 2019 година. В проектокабинета са и трима депутати от ПП - Радостин Рибарски за енергетиката, Андрей Цеков за регионалното развитие и Христо Даскалов за министър на земеделието.

“Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите”, написа във фейсбук вчера съпредседателят на ПП Кирил Петков. Това означава, че при въпросната ротация и повторно задействане на конституционната процедура, Мария Габриел като премиер трябва да предложи същия състав на кабинет след 9 месеца.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Това не се нарича коалиция, а отговорност

Това не се нарича коалиция, това се нарича отговорност. Ако е коалиция, аз и Кирил Петков ще сме премиери или министри, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за споразумението за правителство на ГЕРБ-СДС и ППДБ. „Ако искате, го наричайте, както искате, ваша работа. Аз го наричам отговорно поведение на диаметрално противоположни като омраза партии и със 100% еднакви програми”, добави той. “Споразумението се сключва пред очите на народа. Минаха две години в хаос, престъпност, контрабанда, миграция, инфлация, бедност - без ред от План за възстановяване, без инвестиции.

 

Всъщност това, което откриха за две години е това, което ние направихме”, категорично заяви Борисов. И допълни: “Партията е възбудена, техните хора са възбудени. Но, когато им обясниш колко лошо е всичко останало, ще разберат. Тези, които не одобряват, има още 240 партии - точка!”. От думите му стана ясно, че правителството се прави от Мария Габриел и академик Николай Денков. “Дали сме на Мария Габриел 100% от правата”, каза той. “Съветвам ги да не четат новини и да не гледат телевизии, докато не направим правителство” - това посъветва лидерите на ПП и ДБ Бойко

Сред избирателите и активистите във Варна

Недоволство и много въпросителни в двете коалиции

Борисов не греши според твърдия електорат

Даниела Фархи,

ТРУД NEWS, Варна

Недоволство и много въпросителни предизвика решението за съвместен кабинет с ротационен премиер сред редовите избиратели и активистите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Въпреки че кабинетът ще бъде съставен с техния мандат и начело ще застане акад. Денков, поддръжници на ПП и ДБ трудно преглъщат прегръдката с най-върлия им враг.

На местен терен битката им с ГЕРБ тече яростно вече над две години и вещае гореща есен преди местните избори.

Малцина смятат, че компромисът е оправдан, за да има редовна власт и бюджет, други окачествяват формулата като “дървено желязо”, а трети разочаровани казват, че за пореден път надеждите им за промяна са били излъгани и влизат в армията на неподкрепящите никого.

Твърдият електорат на ГЕРБ се опомня по-бързо, залагайки на надеждата, че Борисов не греши и ще ги изведе с успех и от тази каша. Активисти обаче са шокирани от анонсите, че единственият министър на ГЕРБ ще е Мария Габриел. Ако това е вярно, ще е голяма грешка, смятат поддръжници на партията. Те са притеснени, че начело на областната управа във Варна отново може да бъде върнат Благомир Коцев от ПП. Войната му с местната власт го постави на мушката като враг №1, а името му се спряга упорито и като кандидат за кмет. За негов конкурент в коалицията се спряга депутатката Стела Николова от ДБ, която има силни поддръжници сред гражданските сдружения.

 

Преди седмици в социалните мрежи между фенове на двамата дори пламна престрелка, но тя замря след шока от коалирането с големия враг ГЕРБ. Поддръжниците на ПП-ДБ се опасяват, че в жеста на ГЕРБ е заложен капан и припомнят нерадостната съдба на бившите коалиционни партньори на Борисов. Те не вярват в лоялното партньорство и посочват за пример казуса с Пловдивския панаир.

Димитър Николов, депутат от ГЕРБ-СДС: Не е лесно да обясним на избирателите нестандартното решение

Веселина Ангелова

ТРУД NEWS, Велико Търново

Това е фундаментален подход по отношение на Бойко Борисов, за който той не говори от вчера. Не е лесно да го обясним на избирателите си в момента. Това заяви пред “Труд” депутатът от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.

 

“Ако изпълним стратегически цели и задачи пред България както в геополитически план, така и финансовото стабилизиране на страната чрез привличане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и балансиране на публичните финанси, ще покаже, че това е стратегически правилен подход. Има каузи, но няма по-голяма кауза от България. Няма компромис, който да не може да се направи в името на България”, подчерта народният представител.

 

На въпрос как би се отразил този нестандартен подход на местните избори, Николов каза, че все още е много рано да се каже дали ще има резонанс върху предстоящия вот.

 

Избирателите са разочаровани

 

Шок и гняв сред структурите на двете формации в Благоевград

Новата формула ще обърка и местните избори

Светлана Василева

ТРУД NEWS, Благоевград

Шокирани и гневни са активистите и на ГЕРБ и на ПП-ДБ в Благоевград заради обявената нова управленска формула. Официално местните лидери не желаят да коментират ставащото, но активът им излива гнева си в социалните мрежи.

“Боклуци, сгодиха се с мафията, мафията се клонира, заслепиха ги парите, обединиха се в обща кауза-всички срещу Радев, градската десница отива на бунището, повече няма да гласуваме за Промяната, предатели, съсипаха ни надеждите”.

Това са само малка част от настроенията на редовите симпатизанти и активисти и на двата партийни лагера, които се изливат във фейсбук. Намират се и гласове, които казват-по-добре ротация, отколкото нови избори, които пак ще повторят резултатите. Новата управленска формула ще обърка и местните избори

Повечето активисти казват, че всяка партия ще работи сама за себе си и кандидатите им за кметове и съветници. Но се питат как ще критикуват политиките на конкурентите си при тоя брак по сметка в държавата. Освен това местните активи смятат, че новата управленска формула ще се отрази и на желанието на хората да отидат на местни избори, защото в момента ги е обзело огромно разочарование.

Проф. Антоанета Христова пред “Труд news”: Създава се усещане, че има нещо скрито в мотивите за правителство

Политиците използват кухи фрази

ГЕРБ е по-големият губещ от случващото се, защото ГЕРБ предава всичките си основни каузи по отношение на онези битки, които в очите на избирателите на ГЕРБ са значими. А това е битката за хартиената бюлетина, това е битката срещу несправедливия арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който симпатизантите и активистите на ГЕРБ приеха като абсолютен израз на тоталитарната държава. Три години хората от ГЕРБ не напуснаха битката за отстояването на каузите на център-дясното и защитаваха лидера си от атаките. ППДБ се възприемат от симпатизантите на ГЕРБ като деца на комунисти, като това е идеологическо противопоставяне, срещу продължилото влияние на бившата тоталитарна държава, мимикрирайки през децата й. Това е противопоставяне, което запазва принципните различия в политиката. Вкарвайки понятието „проевропейски“ ценности се разбива политическото, идеологическо разграничение, а се формулира тематично обединение.

Нека не забравяме, че аргументите „проевропейски" не са плътни със съдържание. Самите ППДБ до този момент не са доказали, че са такива на база политиките от шестмесечното управление. В „европеизма“ се съдържа огромно богатство от разнообразие, а не само неолиберализъм, с който елементарно го асоциираме. Никой не разбира как Борисов се събира сега с тези, с които се води толкова дълга битка и то не защото са просто неолиберали, а защото предимно са некомпетентни. Неаргументирано, неизговорено, взето в малка група и без информация решение, което изключтелно противоречи идеологически, емоционално и ценностно на избирателите на ГЕРБ, нанася изключителен удар върху тях. ППДБ два пъти са победени, като гражданите показват, че не искат да ги допуснат да управляват държавата в позиция на доминация. И сега Борисов им подарява държавата за 9 месеца. А след 9 месеца „я камилата, я камиларя". Подарява кабинет, слагайки един европейски чиновник вътре, защото доколкото разбираме, съставът на този кабинет ще е само от ППДБ. Това означава, че има нещо, което ние не знаем. Но ясно показва, че правителството е правено на тъмно и решението е взето на тъмно и не отразява интересите на страната. Интересите на страната е да има правителство, но мотивите, принципите, реализацията за съставянето му не трябва да са на тъмно. Да не говорим, че всичко се случва на фона на скандалите в прокуратурата. Те ще продължат и вероятно ще видим още опити да се влияе от политиката на прокуратурата.

Местните избори са много голям проблем, защото кметовете на ГЕРБ отново ще работят с финансов министър Асен Василев, както бе анонсирано. Самите кметове са уморени от постоянното държане на баланс. До този момент те са били много тежко атакувани. Дали Борисов в това състояние може да ги защити, след като ГЕРБ до такава степен предоставя изпълнителната власт на ППДБ? Не разбирам този акт на Борисов с нормалната логика на политиката. Създава се усещане, че има нещо скрито зад тези решения, неполитическо, че тези решения имат скрити мотиви. Затова и може да очакваме деморализация, демотивация на избирателите на ГЕРБ. Избирателите на ПП също са разочаровани много. На тях обаче може да им предложат въдичката, че са истинските победителите и още ред подобни послания, с които те ще преглътнат по-лесно правителството. Самият профил на Мария Габриел като ценностна идентичност е много по-близък до избирателя на ПП, отколкото до избирателя на ГЕРБ. Габриел е мост на ГЕРБ към ПП. Вместо част от ППДБ да бъде придърпана към ГЕРБ, сега властовият център на подготвяното съвместно управление ще „засмуче" ценностите на ГЕРБ, превръщайки ги в неолиберални.

Пътят на Борисов би трябвало да бъде много по-близък до стила „Орбан", отколкото до неолиберализма в стил ППДБ. А неолиберализмът вече е в упадък и изборът се прави в последния момент, а не в апогея му. Случилото се през последните дни е сериозно предизвикателство и не предвещава добри дни за ГЕРБ. ГЕРБ беше съпротивата срещу безумността на неолиберализма, срещу неговата агресия и празно говорене. И когато говорим за политика – политиката не е лишена от морал, тя е в името на справедливостта и морала. Когато се казва, че политиката е мръсна работа, то е защото тя работи с всички планове – първи, втори, трети, четвърти. Но в България днес наблюдаваме политика от трети и четвърти план. Политиците ни дори не се чувстват задължени да говорят съдържателно, а използват кухи фрази. А може би най-големият образ на кухата фраза се нарича Мария Габриел.

trud.bg

1 Коментара

Бахой

преди 11 месеца

По пруфесори и ъкъдемици сме на пръво место въф фселената!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.