Д-р Цветеслава Гълъбова: Нинова преминава през устава на БСП като бивол през бостан

https://svobodnoslovo.eu/politika/d-r-cveteslava-galabova-ninova-preminava-prez-ustava-na-bsp-kato-bivol-prez-bostan/142448 SvobodnoSlovo.eu
Д-р Цветеслава Гълъбова: Нинова преминава през устава на БСП като бивол през бостан

Д-р Цветеслава Гълъбова е завършила Медицинската академия. Магистър е по икономика от УНСС и по реторика от Софийския университет. От 1994 г. работи в болница „Св. Иван Рилски“ като психиатър, а от 2009 г. е неин директор. Съдебен експерт е по психиатрия и здравен мениджмънт. Член на Експертния съвет по психиатрия към министъра на здравеопазването, председател на Националния експертен съвет по психиатрия към Българския лекарски съюз, член на Националния съвет по психично здраве.
Член е и на Коалиционния съвет на „Левицата“.

– Доктор Гълъбова, с доста рязък тон се обърнахте към Корнелия Нинова, казвайки й, че е загубила уважението ви. Какво ви накара да избухнахте така?
– Причините Корнелия Нинова да загуби моето уважение са във всичко, което се случи през последните години в БСП. Бързам да уточня, че аз съм била член на БСП само 3 години – от 2020 до 2023.
Виждайки как се развива ситуацията в България двадесет години, сметнах, че е добре да се включа в политиката, като не съм го правила с идеята да ставам депутат или министър. Смятах, че с моите професионални знания и с административния ми опит ще съм полезна с работата си в партията.
Може би ще опонирате, че опитът ми е от управлението на държавна болница, но това е една много тежка болница с куп проблеми, което наистина ми е дало изключителен опит.
В началото на членството ми в БСП нещата тръгнаха добре, участвах в живота на партийната организация, предимно слушах по-опитните и по-зрелите от мен. Беше ми интересно, обсъждали сме много неща, имахме инициативи да обучаваме младите кадри в риторически умения. Аз съм и магистър по риторика и философия и направихме много интересни срещи.
Виждах обаче големия проблем – срива в броя на гласподаватели, отдръпването на симпатизантите и на членовете на БСП. Този срив особено се задълбочи, когато Корнелия Нинова и компания се обърнаха срещу президента Румен Радев. Лично аз бях порицана за това, че съм се съгласила да стана съпредседател на инициативния комитет по издигането му за втори мандат, без да попитам партията. Това беше изумително за мен, защото не смятам партийното членство за крепостничество. Още повече че за първия мандат президентът беше издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП. Стефан Данаилов, този велик човек и актьор, беше председател на комитета.
Бях доста озадачена, че ми се поставя подобен въпрос, но не това беше причината да напусна партията. Това, че БСП върви надолу, беше по-малката беля. По-голямата беше, че хората с леви убеждения и идеи отказваха да излязат, да гласуват, да ни подкрепят. Големия проблем виждах в поведението на Корнелия Нинова. Наясно съм, че да се стигне до тази ситуация в БСП вината не е само нейна, но тя беше катализаторът и много активно работеше срещу партията.

– В какво конкретно се провали Корнелия Нинова според вас?
– На първо място, казвам на първо, защото оттам произхождат следващите проблеми, тя се провали в кадровата политика. Георги Свиленски призна, че точно там не й била силата страна. Заобиколи се с хора, които й казваха колко е велика, незаменима и абсолютно непогрешима. Нямаше коректив на поведението си, не приемаше никаква критика. Това, че Нинова създаде този балон около себе си, доведе дотам тя да не чува какво й говорят хората отдолу.
Срещите й с хората бяха формални. С нейната ехидна иронична усмивка повтаряше едни и същи мантри – как се бори с олигархията и със задкулисието.
Вторият й и изключително съществен провал, по-скоро грозна лъжа, бяха твърденията й, че нито един патрон няма да бъде пратен на фронта в Украйна.
Тя се сдружи в правителството на Кирил Петков с амбицията на всяка цена да бъде вицепремиер. Защото на нея това й е детската мечта. Така Нинова влезе в абсолютно безпринципна коалиция с ПП-ДБ, без да може да обясни на хората какво я свързва идейно с довчерашните й опоненти.
Всичко това беше ужасно за левите хора. Те са против войната, като в голямата си част са русофили.
Ние от първия момент повтаряме, че войната трябва да се прекрати, да се изследват причините за избухването й. Не може да се твърди, че Путин е станал на 22 февруари, бръкнал си е в носа и е решил да напада Украйна. Да, това е агресия. Но какво се случи с агресията в Донбас през 2014 година, с Майдана и така нататък.

– Все пак какви са причините за тоталния ляв разгром?
– Може би ще прозвуча много конспиративно, но за да се случва това, има мениджмънт отвън. Някой има интерес лявото да е разбито, защото е реалната алтернатива на дясното. Лявото има силни корени в България и политически, и исторически. И е напълно необяснимо, че днес отсъства и е в насипно състояние. Още повече че България е бедна страна с изключително много социални, образователни и здравни проблеми. Все сфери, които са във фокуса на лявото.

– А какво ще се случва в левия политически спектър на фона на поредните избори? Кой с какви листи ще се явява? Привържениците ви съвсем се объркаха.
– Затова казах, че процесът се менажира отвън и хич не е случайно, че разпердушинването на лявото съвпада с разцеплението в ДПС. Тези два процеса текат едновременно и това не е никак случайно. Целта е да настане тотален политически хаос.
Виждате, че Корнелия Нинова е абсолютно категорична, че ще регистрира листите на БСП. Тя не отговаря на въпроса поради какви причини не подписа пълномощно на настоящото ръководство. Ама те били страхливци, били я предали. Добре, такива са, но кой ги избра, госпожо Нинова? Вие си ги избрахте, вие си ги поддържахте, вие ги държахте покрай себе си. И изведнъж те станаха негодни и тя се довери на Свиленски и Ченчев. Тя, която обича да цитира устави и да спазва процедурни правила, сега преминава през устава на БСП като бивол през бостан.
Нинова беше силно възмутена, че е имало полиция на „Позитано“. Ама, другарко Нинова, частната охранителна фирма, която пазеше конгреса на БСП миналата година през февруари и казваше кой да влиза и кой не в залата, забравихте ли я? Аз не бях от допуснатите. Защо? Защото до нея вече беше достигнал слух, че мисля по различен начин и си позволявам лукса изобщо да мисля.
Това стана и повод същата вечер да подам оставка и да напусна БСП.

– Лично вие ще участвате ли в някаква депутатска листа, колкото и мъгляво да е това на този етап?
– Съвсем честно ви казвам, че листите все още не са обсъждани. На този етап се обсъжда споразумението, което ще се сключи в четвъртък (5 септември, б.р.). В преговорите участват Татяна Дончева като лидер на „Движение 21“, Румен Петков – на АБВ, Валери Жаблянов като председател на нашата коалиция „Левицата“ и Костадин Паскалев като представляващ коалицията.

– Изобщо на този етап стои ли въпросът за коалиция между вашите партии и движения и БСП?
– В коалицията ще участват 20 формации и тази част от БСП, която не подкрепя Нинова. Знам, че звучи ужасно, но коалиционното споразумение ще бъде сключено с новото ръководство на БСП. Това е най-гадното, към което се стреми Корнелия Нинова и компания и ще го постигнат на тези избори – БСП да бъде разцепена. Явно Корнелия Нинова има поставена задача и доведе изпълнението й докрай. Съжалявам, че никой от журналистите не я пита какво прави Калоян Методиев в листите и откъде накъде председателят на младежкото СДС ще е водач на листа в БСП. Кога претърпя този дълбок идеен обрат?
Просто Корнелия Нинова си е наумила да разсипе тази партия. Няма да се учудя, ако има и други стимули, но трябва да е наясно, че няма да успее, защото, слава богу, БСП и лявото движение нито започват с Корнелия Нинова, нито ще свършат с нея.

– Каква диагноза ще поставите на политическата ситуация и на политическата класа в България?
– Политическата ни класа е едно прекрасно съцветие от личностови разстройства и психопатии. Те са много видове, имаме от всичко, но като че ли в този букет доминира прекрасното цвете нарцис.
А диагнозата на обществено-политическия живот я оприличавам на един шизофренен процес. В началото този процес тече подмолно, но в последната година и особено днес, когато се разиграват тези евтини театрални постановки, вече има много експресивни симптоми на това шизофренно състояние. Наблюдават се налудности, халюцинации, псевдохалюцинации.

– Някои анализатори смятат, че сегашният политически хаос ще стимулира хората да гласуват. Смятате ли, че това ще се случи?
– Силно се надявам и искам хората да кажат баста на рибите и гъбите и да излязат да гласуват. Само голямата политическа активност на избирателите ще минимизира щетите и на терена ще излязат чисти и почтени хора.

Петя БАХАРОВА

https://filternews.bg/

12 Коментара

Генчо Гунчев

5 days before

А, българския съд решава два еднакви казуса различно! Сутринта едно за Шиши, след обед друго за Сокола. Туй, г-жо Доктор болест ли е, или зависимост?

Коментирай

Цецо

5 days before

Цветелинке,спирам да те чета,щом за всичко обвиняваш Корнелия,а мълчиш за предателите.Тя ли е виновна,че АБВ подкрепиха ГЕРБ за 16 милиардния заем,тя ли е виновна,че Станишев,Йончева и Витанов подкрепиха Истамбулската конвенция или,че Кирил Добрев като орг секретар на БСП работеше против Партията ,а след изборите обвини пак Нинова.Мога да изброя и колко бивши членове от ръководството не се почувстваха виновни за загубите на изборите,а Нинова все поемаше отговорноста.Винаги съм гласувал за БСП,но за предатели и крадци няма да си дам гласа.

Коментирай

Цецо

5 days before

Защо не ми пуснахте коментара.

Коментирай

Рени

5 days before

Добре, за всичко е виновна Нинова. Тя е черната, всички други Зафиров, Гуцанов, Вигенин са в бяло. Още по-бели са Станишев и Добрев. Всички заедно добре поработихте за оцеляването на БСП.

Коментирай

Стефанов

5 days before

Комплексарите яко ги друса авторитетът на Нинова. Всичко на което са способни примитивите го направиха - рейдърска инвазия и узурпиране на партията под командата на масонската ложа, противоуставно изключване на председателя без основание, използване на продажната съдебна система за противозаконни действия спрямо Нинова, купуване на всички медии за непрестанна гьобелсова пропаганда срещу нея. И пак сън не ги хваща и вият непрестанно лъжи и плювни заради комплексите си за малоценност на едни алчни нищожества, неспособни да опетнят достойния лидер.

Коментирай

Стефанов

5 days before

Комплексарите яко ги друса авторитетът на Нинова. Всичко на което са способни примитивите го направиха - рейдърска инвазия и узурпиране на партията под командата на масонската ложа, противоуставно изключване на председателя без основание, използване на продажната съдебна система за противозаконни действия спрямо Нинова, купуване на всички медии за непрестанна гьобелсова пропаганда срещу нея. И пак сън не ги хваща и вият непрестанно лъжи и плювни заради комплексите си за малоценност на едни алчни нищожества, неспособни да опетнят достойния лидер.

Коментирай

Ежо

5 days before

Ами Нинова ще бъде обвинявана,кой друг? Тя беше начело на БСП и носи всичката отговорност.

Коментирай

Елинор Рузвелт

5 days before

Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.

Коментирай

Из „Психология на тълпите“

5 days before

• Ако вследствие на някакво произшествие водачът изчезне и не бъде незабавно заместен, тълпата отново се превръща в разединена и несъпротивляваща се общност. • Бихме разбрали донякъде философията на историята само ако правилно сме прозрели този основен пункт на психологията на тълпите: за тях трябва или да си Бог, или си нищо. • …Индивидът като част от тълпата и само защото е заобиколен от много хора, добива усещане за непобедима мощ, позволяващо му да се поддаде на инстинкти, които задължително ще обуздае, ако е сам. • Лекотата, с която някои възгледи се налагат като всеобщи, се дължи предимно на невъзможността на повечето хора да си изградят собствено мнение, основано на собствени съждения.

Коментирай

Марк Твен

5 days before

Говори истината и тогава няма да ти се налага да помниш нищо.

Коментирай

Знае ли Гълъбарова следния факт:

5 days before

На въпрос на журналист "Вярвате ли в Бог?" Карл Густав Юнг (1875-1961), швейцарски психолог и философ отговаря: "Не". И след замислена пауза продължава: "Аз знам, че има Бог".

Коментирай

Свами Рама Тиртха

5 days before

Търсят се реформатори - но такива, които първо ще реформират себе си.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.