Държавата е на ръба на политическа и конституционна криза, смята вицепрезидентът Йотова

https://svobodnoslovo.eu/politika/darzhavata-e-na-raba-na-politicheska-i-konstitucionna-kriza-smyata-viceprezidentat-yotova/130756 SvobodnoSlovo.eu
Държавата е на ръба на политическа и конституционна криза, смята вицепрезидентът Йотова

Никога до този момент в най-новата ни история през целия този много труден преход за България не е имало такова посегателство срещу Конституцията България е изправена не само пред политическа, но и конституционна криза и това трябва да е ясно на техните съставители – на новите текстове в основния закон. 

Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя припомни и думите на Гиньо Ганев, че Конституцията не е пясък, за да носи отпечатъка на който и да е политик, било то и голям реформатор.

Йотова изрази надежда, че  Димитър Главчев ще успее да състави правителство. В отговор на въпрос дали Главчев, който е номиниран за кандидат за служебен премиер, се консултира с президента Румен Радев по отношение на състава на правителството, Йотова отговори, че няма такава информация. Тя припомни, че държавният глава е бил пределно ясен, когато е връчил указа на Главчев, че според новите текстове в Конституцията няма никаква отговорност към съставянето на този кабинет и няма как да носи тази отговорност.

„Това искаха народните представители – президентът да няма никакъв поглед към служебната власт, независимо от това, че очевидно има нарушение на разделението на властите. Постигнаха го. Ние спазваме буквата на закона.“, каза още Йотова. 

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.