Дебатите за изменението на Конституцията - при закрити врати. Срам!

https://svobodnoslovo.eu/politika/debatite-za-izmenenieto-na-konstituciyata-pri-zakriti-vrati-sram/117923 SvobodnoSlovo.eu
Дебатите за изменението на Конституцията - при закрити врати.  Срам!

Дебатите за изменението на Конституцията - при закрити врати.

Срам!

Има решение на Конституционния съд от 2003г., според което формата на държавно управление по смисъла на чл. 158, т. 3 от Конституцията следва да се тълкува разширително. 

Това понятие се определя не само от характера на държавата като парламентарна или президентска република или монархия. 

В него се включва и системата от висши държавни институции – Народно събрание, президент и вицепрезидент, Министерски съвет, Конституционен съд и органите на съдебната власт , тяхното съществуване, мястото им в съответната власт, организацията, условията, начина на формиране и мандата им.

 

Във формата на държавно управление се включват и възложените от Конституцията на тези институции дейности и правомощия, доколкото с изменението им се нарушава балансът между тях при съблюдаване на основните принципи, върху които е изградена държавата – народен суверенитет, върховенството на основния закон, политически плурализъм, разделението на властите, правовата държава и независимостта на съдебната власт.

Законът за изменение и допълнение на Конституцията, приет от Обикновено народно събрание, подлежи на общо основание на контрол за конституционосъобразност от Конституционния съд по реда на чл. 149, ал. 1, т. 2 от нея относно това, дали при неговото внасяне, разглеждане и приемане е спазен редът, установен в чл. 154 и чл. 155 от Конституцията, и дали в съответствие с чл. 153 от нея промяната не засяга въпроси от изключителна компетентност на Велико народно събрание (чл. 158 К).

С две думи - измененията на Конституцията не могат да бъдат приети от обикновено , а от Велико народно събрание, защото засягат формата на управление!

Така че нека си дебатират.Абсурдите им ще бъдат разгледани от Конституционният съд и измененията обявени за противоконституционни.

Румяна Ченалова

4 Коментара

Червената шапчица

преди 7 месеца

Жената зад щанда, т.н. надежда йорданова е с есенен вирус, има тежка диария и e много нервна. Ходи из парламента с пъхната една анал-тапа. Натка наистина е много глуповата женица, семпла и досадна нещо като иво мирчев. Натке тебе каква ротация те очаква като ви свалят от власт, така ще те ротират всички десни избиратели че и от ляво може да се включат че ще ти се завие свят от ротация. Всички от ДБ и ПП да се приготвят че за дето пристанахте на ГЕРБ крадците и направихте сватбата такава въртележка и такова ротиране ще падне. Десните глупаци са възмутени че ги излъгахте като цигани и ще ви го върнат.

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Дебатите за изменението на Конституцията?? Какви дебати, ебати... Срам! С две думи - измененията на Конституцията не могат да бъдат приети от обикновено, а от Велико народно събрание, защото засягат формата на управление! Тогава, защо ли си чешат езиците...

Коментирай

БОРБА

преди 7 месеца

МАФИЯТА ВИНАГИ СЕ ДОГОВАРЯ НА ЗАКРИТИ ВРАТИ.

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

Че какво да роди екип на Христо Иванов и бившата му секретарка! Подкрепени от Екатерина Захариева и Пеевски...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.