Демократите с ултиматум: Искаме оставката на парламента и на шефа на МВР. Ако до 18 часа не я подаде, отиваме пред МВР

https://svobodnoslovo.eu/politika/demokratite-s-ultimatum-iskame-ostavkata-na-parlamenta-i-na-shefa-na-mvr-ako-do-18-chasa-ne-ya-podade-otivame-pred-mvr/14592 SvobodnoSlovo.eu
Демократите с ултиматум: Искаме оставката на парламента и на шефа на МВР. Ако до 18 часа не я подаде, отиваме пред МВР

Оставка на парламента и оставка на шефа на МВР. Това поискаха председателите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов на брифинг пред журналисти.

Системният проблем е, че има прокурорска власт, която не се отчита пред суверена. Главният прокурор се държи като политически играч, който подкрепя мафиотска организация и който абсолютно не иска да даде обяснения за много неща. Затова ние предлагаме отчетност на главния прокурор пред парламента!

Ключов проблем е изборният процес и изтласкване на българите от чужбина от участие в този процес. Той е сведен до това големи блокове, които се контролират, да участват.

Предлагаме радикално разширяване на възможностите за участие на българите в изборите. За тази цел искаме да се въведе дистанционно гласуване. Това е начинът гражданите да участват в изборите.

Ние знаем, че това може да стане с електронно гласуване. Ние имаме законодателно решение - гласуване по пощата - това се е прилагало още от 19 век.

Най-накрая – искаме българската Конституция да стане инструмент за защита на правата на всеки граждани. Това може да стане чрез въвеждане на пряка конституционна жалба пред КС. Крайно време е тази изолация на елита да бъде прекратена.

Въвеждане на законодателна гражданска инициатива. 10 000 граждани директно да предлагат законодателни промени в парламента.

Искаме анкетни комисии от опозицията. Това е инструмент да се рестартира българския парламентаризъм. Искаме целият парламент да се разпусне. Искаме чрез промяна в Конституцията да се въведе реална лустрация. И днес виждаме, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е сътрудник на ДС. Георги Марков е бил доносник на ДС.

Този пакет изисква промени в Конституцията и Изборното законодателство. Това не изисква ВНС. Този парламент е лишен от всякаква легитимност. На нас ни трябва рестарт на парламента, така че с нова енергия и легитимност да се решават проблемите на страната.

Това може да стане с едно конституционно мнозинство. Готови сме да разговаряме с всички проевропейски формации в България. Това е разговорът, който трябва да се води оттук нататък.

Ние подкрепяме гражданите в техния протестен импулс. Готови сме да се явим на парламентарни избори, за да рестартираме управлението на България, заключи Христо Иванов.

Ген. Атанас Атанасов допълни: „Ние сме за това, което Христо каза и политическите сили да кажат дали подкрепят тези наши предложения.

Други две неща - ние настояваме и ще търсим пътища за възстановяване на парламентарната Република. Преди време Борисов влезе в парламента и каза, че депутатите са безделници. В записите кава, че председателят на българия парламент е „тъпа кърджалийска гугутка“. Защо Караянчева не си подаде оставка? Не я ли е срам?

Да, ние искаме оставка на целия парламент.  Още днес искаме оставката на шефа на МВР. Ако не я подаде, министър-председателят да му я вземе.  Да не би министърът да се е скрил в хотел „Амбасадор“? Че той там често ходи.

Има насилие на улицата. Това е безобразие и за това трябва да се носи политическа отговорност. За кошмарът на „Росенец“ е отговорен вътрешният министър. Нека сега той да си подаде оставка. Тези хора там се опитаха да възбудят напрежение.

В „Осемте джуджета“ има тежко компрометиращи факти. До 18 часа очакваме оставката на шефа на МВР.  Ако това не се случи, ние в 18 часа ще бъдем пред вътрешното министерство, за да му я поискаме“.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.