ЕК: Налагането на нови условия за Шенген пред България е несправедливо

https://svobodnoslovo.eu/politika/ek-nalaganeto-na-novi-usloviya-za-shengen-pred-balgariya-e-nespravedlivo/51965 SvobodnoSlovo.eu
ЕК: Налагането на нови условия за Шенген пред България е несправедливо

Налагането на допълнителни условия на България за влизането ѝ в Шенгенското пространство е "несправедливо" спрямо усилията, положени от страната, заяви в понеделник заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от Анадолската агенция.

По време на пресконференция журналист му припомни, че Австрия и Нидерландия се противопоставят на участието на България в Шенген.

Тогава Шефчович подчерта, че и България, и Румъния са изправени пред същата ситуация, като добави, че двете страни правят всичко възможно, за да се подготвят за членство.

Беше повдигнат и въпросът за това, че множество държави предлагат възможността за изграждане на стена за защита на външните граници.

В отговор Шефчович заяви, че те не подкрепят варианта със стената и отбеляза, че смятат финансирането от Европейския съюз за подходящо за широк спектър от мерки. Някои от тях са: инсталиране и поддръжка на системи за наблюдение, закупуване на оборудване, което да бъде предоставено на Фронтекс, обновяване или разширяване на граничните пунктове, обучение на граничари и подкрепа за планиране при извънредни ситуации.

Шенгенското пространство обхваща по-голямата част от ЕС и всички членове на Европейската асоциация за свободна търговия (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария).

На 8 декември миналата година Съветът на Европейския съюз взе решение да отмени граничния контрол с Хърватия.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.