Ексклузивно в “Свободно слово”! Акад. Николай Денков: Отклонили сме се в грешната посока

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-akad-nikolay-denkov-otklonili-sme-se-v-greshnata-posoka/122277 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Акад. Николай Денков: Отклонили сме се в грешната посока

“Нека да бъде ясно, че с избора на подуправителя на НЗОК (бел. ред.: проф. Мавров) бяха нарушени два принципа. Първият е, че не позволяваме да бъдат назначени на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем - аз лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата, за това, че той е лобирал по начин, изискващ проверка от държавното обвинение. Назначаването му на позиция, разпределяща 8 млрд. лв. е проблем”. Това заяви ексклузивно пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков на извънреден брифинг в парламента акад. Николай Денков.

 

“Второ - договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи - че трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и от двете страни. Вчера обаче, със съдействието на “Възраждане”, ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който е изключително опасен, бих казал даже фатален за развитието на България ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато ние очакваме гласуване за Конституцията, когато очакваме избор на състав на Антикорупционната комисия, както и на регулаторите в България. Така че този начин за вземане ва решения е изключително неприемлив”, категоричен беше премиерът.

“Две седмици вече ГЕРБ бави правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, която е ключова в борбата с корупцията. Преди два дни имаше обаждане от ЕК, която поиска среща за да попита защо се бавят тези правила. Нека да го кажа ясно. Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме, или ние пред последните две седмици сме се отклонили в грешна посока”, обяви Денков.

 

На въпрос ще подаде ли оставка ако ГЕРБ се отклони от пътя, премиерът коментира: “Много пъти съм казвал, че единственият смисъл на това правителство да работи е ако България се движи в правилната посока. Ние сме на една ръка от Шенген, обаче трябва да продължим да работим за българските граждани”, категоричен е той.

 

“Очакваме ГЕРБ да оттеглят подуправителя на НЗОК. Това е техен проблем. Те са го създали - те да го решат”, обърна се премиерът към (не) коалиционните си партньори и разясни, че предварителната му уговорка с Мария Габриел е назначаваните лица да бъдат еднакво приемливи и за двамата.

 

Какво още коза акад. Николай Денков, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

 

2 Коментара

БАЙ МЕДО ГУМАДЖИЯТА

преди 5 месеца

Каза мишо и лекичко, незабележимо, но с отвратителен мирис, се изпусна в гащите.. /По Ярослав Хашек/

Коментирай

БАЙ МЕДО ГУМАДЖИЯТА

преди 5 месеца

След това два пъти кихна и два пъти дрисна.. /По Джеймз Клавел - "Цар Плъх"/

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.