Ексклузивно в “Свободно слово”! Денков призна, че меморандумът, който ПП-ДБ предлагат е първият документ, който описва как да се поделят регулаторите! (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-denkov-prizna-che-memorandumat-koyto-pp-db-predlagat-e-parviyat-dokument-koyto-opisva-kak-da-se-podelyat-regulatorite-video/128449 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”!  Денков призна, че меморандумът, който ПП-ДБ предлагат е първият документ, който описва как да се поделят регулаторите! (ВИДЕО)

“Всеки от вас може да се запознае с текста на меморандума и ще видите, че в него се поставят съвсем принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на Висшия съдебен съвет, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори”, каза министър-председателят Николай Денков в парламента.

 

На въпрос на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева, запознати ли са били партньорите, че в ултиматум за ротацията ще бъде подялбата на регулаторите, Денков призна, че за пръв път има разписан документ, който съдържа в себе си ясен механизъм за подялбата им.

 

“Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност, така че тук не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, заяви Денков.

 

“Имахме разговор с Мария Габриел вчера и тя каза, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица”, добави той.

По отношение на разговорите за ротацията, Денков коментира, че за него е важно да запази добрия и конструктивен тон с Мария Габриел, за да си имат доверие и да могат да продължат да работят заедно. За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало, когато беше избрано правителството, на което съм премиер, допълни Денков. Той коментира, че същината на разговорите в момента е много повече в парламента „дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца“. 

 

Той уточни, че описаните процеси в меморандума са свързани с дейности в Народното събрание. Причината е ясна, управленската програма е до края на 2024 г., естествено е тя да бъде дообновена, естествено е министрите да бъдат подбрани, така че да могат да я изпълнят, каза още премиерът. 

 

На въпроса дали според него има разбирателство между ГЕРБ и ДПС да има избори, Денков отговори, че това, което виждаме през последния период, е, че има разбирателство между тези две партии. “Дали това разбирателство стига до там да отидем сега на избори, не мога да кажа, това трябва да го решат те,” добави той. 

 

По думите му има смисъл правителството да съществува, само ако изпълнява приоритети, заради които е създадено. 

 

Денков отбеляза, че през последните девет месеца е видял началото на правосъдната реформа, промени в ключови закони, промени в Конституцията, които по думите му дават възможност системата да се рестартира. 

 

По думите му след промените на законите и Конституцията, отиваме на следващ етап, в който трябва да бъдат запълнени Антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, Висшия прокурорски съвет и ключовите регулатори с изтекъл мандат. 

Какво още каза министър-председателят Николай Денков, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

1 Коментара

Реплика

преди 2 месеца

И ти, и мумурандума - в коша за боклук!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.