Ексклузивно в “Свободно слово”! Тошко Йорданов: 700 хил. декара са заложени за продажба с компенсаторни бонове!

Земите ще се продават по 480 лв./дка., докато на свободния пазар цената е 2800 лв.

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-toshko-yordanov-700-hil-dekara-sa-zalozheni-za-prodazhba-s-kompensatorni-bonove/122153 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Тошко Йорданов: 700 хил. декара са заложени за продажба с компенсаторни бонове!

Земите ще се продават по 480 лв./дка., докато на свободния пазар цената е 2800 лв.

На въпрос от журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева какво печели лично финансовият министър от сделката земя срещу компенсаторки, Тошко Йорданов отвърна: “Сметнете ги тези 340 милиона. При положение, че тези същите насочиха европейски средства към бившите си фирми, сега какво ли печелят според Вас? Цветя и маргаритки”, ироничен бе председателят на ПГ на ИТН.

 

"Знаете, че Асен Василев обвини президента, че се бил подвел по фалшиви новини. Финансовият министър даже  увери, че няма да има продажба на земеделски земи от държавния поземлен фонд. На страница 3 от едно от становищата на министъра на земеделието, изпратено към Асен Василев, е упоменато, че през 2025 г. това се предвижда". Това заяви ексклузивно пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков председателят на на ИТН в парламента Тошко Йорданов.

 

Той коментира, че се предвиждат приходи от продажбата на 1/5 от държавния поземлен фонд. "Предвижда се постъпване на 340 млн., а ще е необходима продажбата на близо 700 000 декара, което представлява 1/5 от държавния поземлен фонд", уточни Тошко Йорданов.

 

“Това означава, че земите ще се продават по 480 лв./дка., докато на свободния пазар цената е 2800 лв. Това ако не е корупционна сделка, аз съм баскетболист от NBA. Това е долна корупционна сделка, гавра с българите, гавра с българската земя. Има няколко интересни факти. В края на октомври бе посрещната делегация от Американската търговска камара, голяма част от пристигналите бизнесмени бяха от сектор “Земеделие”. След това другаря Василев решава да продава земеделска земя през 2025 г”, коментира народният представител.

 

Йорданов допълни, че не е сложно да се разбере кой е брокерът, притежаващ най-много компенсаторки у нас, които е изкупувал през последните години. И дали няма да му излезе без пари да участва в купуването на тази земя. Той не пожела да назове дружеството поименно, но предположи, че зад брокера стоят хора с пари.

 

Йорданов поясни, че тази кореспонденция е от 10-ти ноември. "Някой ще спечели от това нещо", добави  още той.

 

Какво още каза председателят на ПГ на ИТН, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

3 Коментара

Албена

9 months before

Наглецът Василев трябва да бъде осъден! Целта на него и съпартийците му е точно тази - затриване на България, те затова са инсталирани, а бойковците им поднесоха на тепсия власт, която те реално не са спечелили. Докога ще ги търпим?

Коментирай

Мишо

9 months before

Защо само Асена Василева да бъде съдена?! А "лъжливото овчарче" Вътев - борец-саламджия поставеза "министър" на земеделието, дето все отрича участието си в срамно съучастие срещу земеделците?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.