Елена Йончева: ЕС трябва да предложи работещо законодателство за връщане на мигранти

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-es-tryabva-da-predlozhi-raboteshto-zakonodatelstvo-za-vrashtane-na-migranti/145274 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: ЕС трябва да предложи работещо законодателство за връщане на мигранти

Връщанията на мигранти, които нямат право да останат в ЕС, са липсващият елемент от европейската политика по миграцията. Имаме необходимост от нова и ефективна политика за връщания. Но също така и от точен подход към проблема. Можем да се поучим от сделката между Италия и Албания. Подобни сделки са скъпи и неефективни. И отварят вратата за правни проблеми. Най-притеснителното е, че някои държави членки виждат в подобни сделки възможност да не прилагат Пакта за миграция. Вместо това ЕС трябва да се фокусира върху работа с държавите на произход на мигрантите, да установим стабилно партньорство и да приложим Пакта без забавяне.

Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата „Обнови Европа“ по време на дебати в Страсбург за цялостен и ефективен подход за връщане на незаконни мигранти. 

Тя отбеляза, че почти половината от хората, които пристигат в ЕС не получават убежище. В същото време миналата година по-малко от 20% от тези, които са получили отказ да останат, са били върнати. Искаме политиката на ЕС да бъде справедлива към тези, които се нуждаят от закрила, и да бъде строга и ефективна към тези, които нямат право да останат, каза евродепутатът.

През 2021 г. Елена Йончева оглави групата, в която преговаряха представителите на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета по Пакта за миграция. Законодателният пакет беше одобрен след сложни и трудни дискусии през май тази година. Той ще започне да се прилага през 2026 г., но вече се чуват гласове това да стане по-рано. На подобна позиция са Франция и Испания, например.

Нека бързо да приложим Пакта. Да се противопоставим на какофонията от национални мерки, призова и председателката на групата „Обнови Европа“ Валери Хайер. Според нея от споразумения, като това на Италия с Албания, ще пострада независимостта на ЕС, защото става подвластен на други държави. Тя се обяви за преразглеждане на Директивата за връщанията.

Миналата седмица темата за миграцията и политиката на някои държави членки като Германия, да възстановят граничния контрол, беше обсъждана на заседанието на Съвета. Обявихме, че Европейската комисия ще предложи мерки за по-ефективно връщане на тези мигранти, които нямат право да останат в ЕС. Не можем да си позволим нови шест години без напредък, каза еврокомисарят Хелена Дали в сряда по време на дебатите в Страсбург. Тя заяви, че в следващите седмици Европейската комисия интензивно ще работи със законодателите, за да се попълнят правните пропуски в политиката по връщанията. Еврокомисарят припомни, че Директивата, която урежда тези въпроси, е приета преди 16 години.

Хелена Дали отбеляза още, че някои държави членки вече прилагат елементи от Пакта, като съчетават отказите за предоставяне на убежище със заповеди за връщане.

Епицентър 

1 Коментара

Раф

6 hours before

А нормално ли е да ги каните и после да ги връщате?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.