Елена Йончева: ГЕРБ се опитват да отменят изслушването на Иван Гешев в ЕП

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-gerb-se-opitvat-da-otmenyat-izslushvaneto-na-ivan-geshev-v-ep/111706 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: ГЕРБ се опитват да отменят изслушването на Иван Гешев в ЕП

В момента Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор. Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му.

Това съобщават до медиите от пресофиса на Елена Йончева.

Ето цялото съобщение:

Във връзка със заседанието в Страсбург на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент, на което днес трябва да бъде изслушан главният прокурор Иван Гешев, бихме искали да ви информираме за следното:

В момента Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опитва да отмени изслушването на главния прокурор. Основанието за това, според ЕНП, е фактът, че Висшият съдебен съвет взе вчера решение за освобождаването му.

Искането ще бъде обсъдено в близките минути.

Както знаете, Конституцията на Република България, чл. 129 ал. 2 казва, че "Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение."

Докато президентът не вземе решение, Иван Гешев е все още главен прокурор на Република България.

Заседанието на Мониторинговата група е насрочено за 10 ч. българско време.

Очаквайте подробности.

Офис на г-жа Елена Йончева, София

По информация на прокурутарута от вчера Главният прокурор Иван Гешев ще представи днес пред Европейския парламент (ЕП) напредъка на прокуратурата в разследването на дела за корупция по високите етажи на властта.

Гешев е на работно посещение в Европарламента в Страсбург, Франция на 13 и 14 юни 2023 г. Главният прокурор е поканен да участва в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) в ЕП, съобщиха от държавното обвинение.

По искане на евродепутатите Иван Гешев ще представи информация за постигнатия от българската прокуратура напредък при разследването на случаи на корупцията по "високите етажи" на властта, както и по конкретни казуси, които представляват интерес за Мониторинговата група - т.нар. дела "Барселонагейт" и "Златните кюлчета".

В заседанието е предвидено да участват и представители на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по "високите етажи" на властта.

В понеделник, часове преди ВСС да гласува отстраняването му, Гешев напусна заседанието на пленума с мотива, че пътува за Страсбург за срещата с евродепутатите.

"Вярвайте ми, ще бъде интересно моето изказване утре, на 13.06", заяви Иван Гешев. Натъртването на датата - 13.06, може да се приеме и за намек към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази дата той има рожден ден. 

https://epicenter.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.