Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-ot-fevruari-2021-g-evropeyskiyat-parlament-nastoyava-ukrayna-da-zakrie-sayta-mirotvorec/113484 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта „Миротворец“

От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява сайтът „Миротворец“, в който има списъци с хора нарочени за „врагове“ на Украйна с подтекст да бъдат ликвидирани, да бъде закрит.

Това беше записано в резолюция по повод споразумението за асоцииране между Киев и Брюксел, приета на 11 февруари 2021 г. В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент „изразява съжаление във връзка с факта, че политическият климат в страната се е влошил, като сплашването, изказванията, проповядващи вражда и омраза, и политическият натиск се използват често за политически цели; настоятелно призовава властите да осъдят категорично и да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“.

Това напомни евродепутатът Елена Йончева, която също е част от списъка на сайта от 2018 г. 

Под представянето й в рубриката „Чистилище“ авторите, които твърдят, че са част от неправителствена организация център „Миротворец“ молят „правоприлагащите органи да считат тази публикация за изявление за извършване от този гражданин на умишлени действия срещу националната сигурност на Украйна, мира, сигурността на човечеството и международния ред и право, както и други престъпления“. 

В сайта има имена на известни журналисти, активисти, политици. Част от тях вече са убити - журналистът Олес Бузина и бившият украински депутат Олег Калашников, например. Върху снимката на журналистката Даря Дугина е поставен по диагонал червен надпис „Ликвидирана“. През 2019 г. само за един ден в списъка на враговете е и името на Олена Зеленска, съпруга на Володимир Зеленски, по това време кандидат за президент на Украйна. То е изтрито веднага след обясненията на Зеленска, че през 2014 г. по погрешка е споделила във фейсбук позиция на проруски пропагандисти, защото тогава не знаела как да го направи така, че да изрази възмущение. 

Това не е първото включване на Елена Йончева в черен списък от страна на Украйна. През 2015 г. заради документалните филми, които тя засне както в Киев - за Майдана, така и за ситуацията в Източна Украйна – в Одеса и в Славянск, с указ на президента Петро Порошенко й беше забранено да посещава страната, защото представлява заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната. Списъкът, в който имаше и повече от 40 журналисти от над 20 държави, сред които репортери от ВВС, El Pais, Die Zeist, които отразяваха събитията не само в Киев, но и в Източна Украйна, предизвика възмущение в международната общност и сред западните партньори на Украйна. Свои протести изпратиха освен BBC, така и международни медийни организации като Комитета за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк. Организацията за сигурност и сътрудничество също реагира. С остра позиция излезе и Йоханес Хан, тогава еврокомисар за политиката за съседство и преговорите за разширяването на ЕС. Това принуди Киев да премахне санкциите за някои от представителите на големите медии. Елена Йончева беше заличена от списъка през 2016 г. заедно с още 29 журналисти.

trud.bg

2 Коментара

Борис

преди 9 месеца

Абе я стига глупости!Кой го бръсне т.н. ЕП за слива,освен търтеите,вкл. и Еленка,които цицат от него!

Коментирай

Еленка

преди 9 месеца

Късно е,чадо.Има война,която ЕС подкрепя.Затова на настоявания проформа никой не обръща никакво внимание.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.