Евгений Дайнов: ГЕРБ днес се обесиха

https://svobodnoslovo.eu/politika/evgeniy-daynov-gerb-dnes-se-obesiha/26508 SvobodnoSlovo.eu
Евгений Дайнов: ГЕРБ днес се обесиха

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. Своята подкрепа дадоха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Български възход". Против бяха БСП, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане".

Евгений Дайнов, който е политолог и преподавател в НБУ, каза пред БНР, че с интерес е наблюдавал как върви подготовката за подкрепа на този кабинет, която определи като „артилерийска“: „Мобилизирани бяха социологически агенции и експерти, които да тръбят, че кабинетът трябва да мине в този състав. На този фон бяха странни някои изказвания в зала, като тези на Делян Добрев и Николай Павлов. Всичко прерасна в едно ясно съобщение, че това правителство се прави, за да се вкара Петков в затвора. Така рязко се намалиха шансовете на този кабинет".

ГЕРБ се самозатваря в изолация, посочи още Дайнов: „Едно е да се залепи за третия мандат и да има образа на разумна и национално отговорна партия, друго е да твърди, че който не е съгласен с тях, ще лежи в затвора. ГЕРБ днес се обесиха“.

Политологът обясни, че винаги е бил против персонификацията в българската политика. Представените кандидати за министри пък определи като „политици втора употреба от близкото минало“.

Дайнов смята, че правителството на ПП е успяло да направи така, че кризите да не избухнат: „В момента те отшумяват в България и в цяла Европа. Няма същински кризи, очевидно няма да се умира от студ през зимата“.

Той посочи, че официалната идеология на ГЕРБ е, че за последните две години българите са разбрали, че те са стабилните: „Но поведението им говори точно обратното – те викат и заплашат в пленарната зала. ГЕРБ и ДПС вътрешно са изключително неуверени, че владеят ситуацията и че могат да се ориентират в нея. Затова нападат“.

ПП и ДБ трябва поемат втория мандат и да кажат на ГЕРБ, че ако искат да бъдат възприемани като европейски политици, трябва да го подкрепят без да искат нищо, посъветва той.

„Трябва да се представи добър състав на правителство и добри политики. Ситуацията е тежко променяща се, включително и заради огромния натиск, който войната в Украйна упражнява и върху България. Главният проблем е, че България се опитва да се измъкне от модела на Бойко Борисов, както се измъкна от модела на Тодор Живков. Онова отне десетина година, това също няма да стане за десет дни. Достатъчно българи им казват да се махат, но те твърдят, че имат достатъчно ресурси да останат“.

Имам подозрения ,че акушираното влизането на „Български възход“ в парламента беше с цел да получат третия мандат, заяви той: „Залагам, че ще е за тях. Около партията на Стефан Янев ще се направи мнозинство с ГЕРБ и ДПС“.

Дайнов не очаква всички планове за третия мандат да се изпълнят: „Днес имаше такова сътресение, че ще се тресат дотогава“.

fakti.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.