Евродепутати предупредиха за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

https://svobodnoslovo.eu/politika/evrodeputati-preduprediha-za-represii-sreshtu-grazhdani-s-balgarsko-samosaznanie-v-sarbiya/114750 SvobodnoSlovo.eu
Евродепутати предупредиха за репресии срещу граждани с българско самосъзнание в Сърбия

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС предупредиха европейски лидери за наличието в Сърбия на потенциални черни списъци на книги и за възпрепятстването на сръбски гражданин с българско самосъзнание да внесе на територията на страната книга на български поет.

В писмо до докладчика на ЕП за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати, се разказва случая с председателя на неправителствената организация “Глас” Александър Димитров.

Той не беше допуснат да влезе в Сърбия с три екземпляра от книгата “Елегии за краището” на Едвин Сугарев, въпреки че няма забрана за внасяне на тази книга. Димитров прекарал пет часа на ГКПП Рибарци - Олтоманци, но не получил документ за задържането на книгите.

“Самият аз съм написал увода за тази книга и знам, че в нея няма нищо провокативно.  Книгата просто представя живота на хората в Босилеград и околностите през миналия век. Всъщност се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските”, заяви евродепутатът Андрей Ковачев, който е и член на Комисията по външни работи на ЕП.

Това става и няколко дни след като сръбският външен министър Ивица Дачич заяви в телевизионно интервю, че в Сърбия няма българи. Това става въпреки официалното сръбско преброяване за 2022 г., организирано от сръбските власти, според което има  12 918 етнически българи в страната, но реалният брой вероятно е дори по-голям.

В писмото си евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че е недопустимо за европейска държава в 21-ви век, още повече която кандидатства за членство в ЕС, да се държи като тоталитарен режим от средата на 20-и век.

https://eurocom.bg/

2 Коментара

Половраг

10 months before

Когато сърбите заграбват западните покрайнини.След краят на първата световна война,там живеят над 100000 хиляди българи.А сега малко над 12 000 хиляди.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.