ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за кабинет на ротационен принцип

https://svobodnoslovo.eu/politika/gerb-i-pp-db-se-razbraha-za-kabinet-na-rotacionen-princip/110620 SvobodnoSlovo.eu
ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за кабинет на ротационен принцип

Кабинет с хоризонт от 18 месеца на ротационен принцип. За това са се разбрали ГЕРБ и ”Продължаваме Промяната” - ”Демократична България”. Това обявиха на брифинг пред медиите номинираните за премиери от двете страни акад. Николай Денков и Мария Габриел.

Според решението ще се търси подкрепа за правителство с хоризонт година и половина. Първите 9 месеца премиер ще бъде акад. Николай Денков, а вицепремиер - Мария Габриел. Вторите 9 месеца конструкцията ще е огледална. Съставът на Министерския съвет ще се променя само със съгласието и на двете страни, стана ясно още от брифинга. 

ПП-ДБ ще предложи правителство, което да реализира конституционна реформа, да изпълни изискванията за членство на България в Еврозоната и Шенген. Като приоритет е изведено и приемането на нов бюджет за тази година, конституционни реформи в прокуратурата и Висшия съдебен съвет, промяна на Изборния кодекс, с която да бъде върнат машинния вот, механизъм за избор на органи с изтекъл мандат, какъвто например е Инспектората към ВСС.

Вариантът за подобен кабинет бе лансиран през изминалите няколко дни. През уикенда се проведе неофициална среща между представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Снощи пък Слави Трифонов от “Има такъв народ” обяви, че партията му няма да участва в правителство с ГЕРБ, въпреки заявките отпреди няколко дни от страна на ИТН, че ще дадат подкрепата си. Такава обещаха и от ДПС. Спекулациите бяха, че правителството на ГЕРБ ще мине с помощта на кворумни игри.

frognews.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.