Гражданско сдружение ДЕН със сигурност ще участва в следващите парламентарни избори, заяви днес Найден Зеленогорски

https://svobodnoslovo.eu/politika/grazhdansko-sdruzhenie-den-sas-sigurnost-shte-uchastva-v-sledvashtite-parlamentarni-izbori-zayavi-dnes-nayden-zelenogorski/15004 SvobodnoSlovo.eu
Гражданско сдружение ДЕН със сигурност ще участва в следващите парламентарни избори, заяви днес Найден Зеленогорски

Плевен, 23 юни /Малин Решовски, БТА/

Гражданското сдружение "Достойнството на един народ /ДЕН/ ще прерасне в нов десен политически проект, ако ни позволят противоепидемичните мерки - ние със сигурност ще участваме в следващите парламентарни избори.

Това заяви днес в пресклуба на БТА в Плевен Найден Зеленогорски, национален лидер на ДЕН.

Той изтъкна, че търсят за партньори политически сили, доказали своята демократичност. Основната задача на ДЕН е да работи за укрепване на управлението на местната власт, като въведе второ ниво на местно самоуправлените, каза Зеленогорски.

"Идеята е освен общините да има второ ниво, което да бъдат регионите с директен избор на регионален управител и на регионални съвети, които да законодателстват в рамките на територията. За да се случи това е необходима промяна на Конституцията и финансова децентрализация", поясни той.

Ключово важно е да се създадат 8-10 региони, които да законодателстват и да имат собствени бюджети, политика, данъци - идеята е да има конкуренция между регионите, подчерта Зеленогорски.

Според него е нужно да се намали концентрацията на власт, защото е доказано, че абсолютната власт развращава. По думите му в момента регионите са разделени от пропасти по отношение на развитието си - в Северна България се създават 25 процента от БВП на страната, в Южна - 75 процента, в София - 40 на сто, посочи Зеленогорски.

Крайно време е да се въведе регионално местно самоуправление, което да гарантира ликвидиране на тези различия, заяви той.

Според прогнози на ДЕН в условията на коронавирус общините са събрали с 40 процента по-малко местни приходи от колкото м.г. "Настояваме при актуализация на бюджета правителството да субсидира общините с 500 млн.лв, като разпредели средствата според броя на населението. Искаме също да се увеличат субсидиите на културните институти с 15 процента, защото културата в момента е заварено дете на властта", каза още Зеленогорски.

bta.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.