''И 100 пъти повторена, лъжа е: Няма да пращаме войници в Украйна''

https://svobodnoslovo.eu/politika/i-100-pati-povtorena-lazha-e-nyama-da-prashtame-voynici-v-ukrayna/53950 SvobodnoSlovo.eu
''И 100 пъти повторена, лъжа е: Няма да пращаме войници в Украйна''

Няма решение за изпращане на български военнослужещи на територията на Украйна. Страната ни няма и как да предостави 155-милиметрови снаряди, защото няма такива. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Една лъжа повторена 100 пъти няма да стане истина. Изборите на 2 април ще минат и ние ще се събудим отново с лъжата, която беше тиражирана през тази кампания”, категоричен е Стоянов.

„Мога да ви покажа решение на МС 128 от 16 февруари. С него се взема решение за изпращане на един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Никъде няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи на територията на страна членка на ЕС. Украйна не е такава”, продължи военният министър.

Той отново подчерта, че не може да има подобно секретно решение.

„Трябва да има решение на НС. Няма и натиск за такова решение. Това е за вътрешнополитическа употреба. Някой си мислят, че боравейки със страха на хората, ще постигнат голям резултат на изборите. Не, няма да го постигнат”, каза Димитър Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Относно решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка Министерски съвет не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър.

Нямало възможност и да се произведат.

„Доколкото ми е известно ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на НС”, каза Димитър Стоянов.

По думите му въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС.

„Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови, при условие, че ние ги нямаме”, каза още военният министър.

https://offnews.bg/

7 Коментара

moitoi

преди 5 месеца

155-мм няма но 152 мм дори от Костенец!!!

Коментирай

moitoi

преди 5 месеца

Bulgaria secretly supplied Ukraine fuel and ammunition in early months of war-https://www.theguardian.com/world/2023/jan/18/bulgaria-secretly-supplied-ukraine-fuel-ammunition-first-months-war-russia

Коментирай

Стига лъжи!

преди 5 месеца

В Амерканската преса се появи информация, че жилищни сгради в Донбас са обстрелвани с ОРТ "точка" от българските запаси, за това нищо не се казва в българската преса, която мълчи като Борисов когато е пръднал на партийно събрание в родната му БКП.

Коментирай

МИХАЙЛОВ

преди 5 месеца

...НЕКА ДА Е ЯСНО НА ВСИЧКИ - - БЪЛГАРОУБИЙЦИ СА ВСКИ ТЕЗИ КОИТО ДОСТАВИХА АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО ПО ПРЕСТЪПЕН НАЧИН ОРЪЖИЯ И МУНИЦИИ НА СТОЙНОСТ НАД ПЕТ МИЛИАРДА ЛЕВА ОТ БЪЛГАРИЯ НА УСРАИНА И СЕГА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДОСТАВЯТ ВСЯКАКВИ ОРЪЖИЯ И МУНИЦИИ НА УСРАИНА... ...ПРЕСТЪПНИЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ СА ... ...ДА - ТЕ СА РЕАЛНИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ... ...ЗАЩОТО С ТЕЗИ ОРЪЖИЯ ВЕЧЕ СА УБИТИ СТОТИЦИ БЪЛГАРИ, КОИТО СА ВОЙНИЦИ И ОФИЦЕРИ В РУСКАТА АРМИЯ... ...ТОВА СА БЪЛГАРИ НАСЛЕДНИЦИ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ВЕЛИКАТА КУБРАТОВА ВОЛЖСКА БЪЛГАРИЯ - - ТОВА СА БЪЛГАРИ ОТ ТАТАРСТАН, ЧУВАШИЯ, БАШКИРИЯ, МАРИЙ - ЕЛ И КИРОВСКА ОБЛАСТ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ. . ...ТАМ СЕГА ЖИВЕЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ОТ КОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ....

Коментирай

Пацифист

преди 5 месеца

В светлината на нарастващия поток от оръжия от НАТО към укронацистите, задачата на Русия е да минимизира броя на потребителите на тези оръжия, доколкото е възможно! В същото време да се опита да избегнете собствените си загуби!

Коментирай

moitoi

преди 5 месеца

Добре вижте и най важното СЛУШАЙТЕ за кого изпращаме ВОЕННА ПОМОЩ и пазиме ДЕМОкрацията им!!! Ще Ви настръхнат косите а такива СПОКОЙНО бих разстрелвал!!! https://www.youtube.com/watch?v=7YpadGhdUS4

Коментирай

ДИМИТЪР

преди 5 месеца

ЗАЩО ЛИ НЕ ИМ ВЯРВАМЕ????

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.