Иван Демерджиев: Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин.Тенденцията е да се пази моделът

https://svobodnoslovo.eu/politika/ivan-demerdzhiev-geshev-tryabvashe-da-bade-smenen-no-ne-po-tozi-nachintendenciyata-e-da-se-pazi-modelat/113365 SvobodnoSlovo.eu
Иван Демерджиев: Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин.Тенденцията е да се пази моделът

"Полицаите трябва да получат тези пари. Това е въпрос на оцеляване. Не  е въпрос на правилен бюджет, от който се нуждае министерството. Те са пари за оцеляване. Не са пари, с които министерството може да се справя успешно със задачите си. Притесненията ми са, че парите ще бъдат взети от други пера от бюджета на МВР и по този начин той ще бъде допълнително осакатен."

Този коментар направи пред БНР Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и на вътрешните работи. Той е категоричен, че не трябва да се прави "бюджет за оцеляване, какъвто ще бъде този, ако се гласуват въпросните 10%".

В предаването "Политически НЕкоректно" Иван Демерджиев изрази тревогата си за МВР, че "в част от съществените, важни кадрови промени прозират действия на политически партии – ГЕРБ и ДПС", като посочи, че не е оптимист, защото си спомня как е изглеждало МВР по времето на ГЕРБ. Според него "Калин Стоянов не за всяка от тези промени има решаващата дума".

По темата с набелязаните в докладите на службите рискове, касаещи войната в Украйна и отражението ѝ върху нашата страна Иван Демерджиев изтъкна, че рисковете, визирани в тези доклади, са били напълно реални към 2022 г. и са били предприети действия за обезпечаването на реакция при евентуална ядрена авария:

"Предприехме редица действия по електрифицирането на скривалищата, с които разполагаме, по тяхното привеждане в надежден вид. Те са много малко като места, много малко са останали в добро състояние. Предприехме действия да бъдат приведени във функционален вид."

Смяна на ръководствата на службите не е реформа. Там прозират други цели и намерения. До смени трябва да се прибягва изключително рязко и те да бъдат много добре мотивирани, смята Демерджиев.

Подобен род смени на ръководства, които се маскират под лозунг за реформи, не представлява нищо друго, освен привеждане на службите в удобно състояние, коментира бившият вътрешен министър. По думите му "в нито един момент службите не са били със затворени очи".

Първо, тези служби трябва да бъдат снабдени с нормален бюджет и тогава вече да се преценява тези хора могат или не могат да изпълняват задълженията си, подчерта Иван Демерджиев, като добави, че техническата обезпеченост не е добра и в много аспекти държавата не е конкурентна на онези, които трябва да преследва и да изправя пред правосъдието.

"Нормално е държавата да има същия технически ресурс като тях. Ние, за съжаление, изоставаме от тях."

Демерджиев припомни разследването за АМ "Хемус" с привлечени обвиняеми след много активни действия от страна на МВР и отчете, че "в момента стигаме до парадокса, че този случай още не е разрешен". Той акцентира още върху казуси, засягащи НКЖИ и купуването на гласове.

"Не виждам как при подобна подкрепа, политическа, подкрепеният екип от тези политически сили ще тръгне да разследва тези преписки."

Как да имат смелостта да разследват тези хора, след като видяха как парламентът с помощта на ВСС се разправи с главния прокурор, попита още Демерджиев и коментира, че "Гешев трябваше да бъде сменен, но не по този начин – с чиста игра със закона".

"Остава впечатлението, че моделът не е променен. Бях критик на Гешев не толкова в личен план. Бях критик на начина, по който беше назначен на този пост. Тенденцията е моделът да се пази, да функционира по един и същи начин, като се сменят лицата му. Смяната на лицата не води до качествена промяна. (…) След толкова борби една част от нас позволиха на тези хора отново да управляват съдебната система по познатия начин."

ПВУ в частта му за правосъдие и корупция е бил разписан от самия него, а не по време на управлението на ПП, каквато спекулация има, уточни още той.

"За мен е загадка защо не се приемат законопроектите по Плана. Това е изключително лош знак към обществото. Тези реформи, предвидени в Плана, могат да бъдат приети само на законодателно ниво, могат да бъдат приети много бързо, консултирани са с ЕК", заяви Иван Демерджиев. Според него вместо това не се предприемат такива действия и се говори за промени в Конституцията. 

Националната политика трябва да се ражда тук и да бъде добре обоснована, каза в заключение Иван Демерджиев. Той призова за повече разум и по-малко лозунги, когато се говори за войната в Украйна. Запитан споделя ли позициите на президента за войната в Украйна, той заяви:

"Голяма част от позициите, които споделя президентът, ги поддържам. Но не е това пътят - на институционалното протипвопоставяне. (...) Отчетливо се търси такова противопоставяне."

https://epicenter.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.