Иво Христов: Дори да влезем в Шенген - много скоро може да излезем

https://svobodnoslovo.eu/politika/ivo-hristov-dori-da-vlezem-v-shengen-mnogo-skoro-mozhe-da-izlezem/123591 SvobodnoSlovo.eu
Иво Христов: Дори да влезем в Шенген - много скоро може да излезем

Виждаме как парламентаризмът не функционира, дори журналистите са се сбили днес. Става върпос за изтървани бесове.

Така коментира днешното напрежение в пленарната зала евродепутатът от ПЕС Иво Христов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Те дори не се наричат коалиция, а сглобка. Това вече не прилича на политически живот. Дори да влезем в Шенген - много скоро може да излезем. Как останалите членки ще толерират държава, която няма контрол над собствените си институции и граждани. Как такава държава ще контролира външните си граници, посочи Христов.

По думите му трябва да има алтернатива на сегашното управление.

Според евродепутата България трябва да бъде президентска република. "Манталитетът еволюира бавно, но той се проявява във всяка форма на управление. Парламентарното управление показа всички пороци на българското обществено мислене - индивидуалисти, които не умеят да си взаимодействат, нямат доверие в институциите, заобикалят закона. Трябва да се търси друго решение. Реформата в Конституцията няма нищо общо с това, което аз предлагам", каза още Иво Христов.

С реформата на Конституцията не се лекуват основните ѝ пороци - пълната загуба на легитимност на сегашното управление. Общественият договор между гражданите и партиите отдавна е скъсан, защото гражданите не гласуват. Дори при местни избори, които касаят тяхната улица и блок - те не се преместиха да гласуват и нямат никакво доверие в тази политическа класа, допълни още евродепутатът.

Според него и в двете войни (Украйна и Израел) Европа не е фактор. "Тя прие ролята на секундант на САЩ и финансист на в войната в Украйна. Няма авторитет да предприеме мирни инициативи", каза още Иво Христов.

epicenter.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.