Изобличен. Чехия спука цирея

https://svobodnoslovo.eu/politika/izoblichen-chehiya-spuka-cireya/23216 SvobodnoSlovo.eu
Изобличен. Чехия спука цирея

Със сигурност другарите чехи са нямали намерение да нанасят смъртоносна рана върху тялото на управляващата партия, но без да искат, го направиха. Поредицата от статии във вестник "Лидове новини" от последните два дни и интервюто на чешкия премиер Андрей Бабиш от вчера пак пред същото издание, показват, че българската държава е била ангажирана с покупката на активите на ЧЕЗ у нас и не е безмълвен наблюдател на събитията, както се опитаха да ни убеждават. Това стана ясно от изявление на говорителя на ЧЕЗ, който каза, че компанията има писмо от Българската банка за развитие (ББР), с което тя декларира интерес към рефинансирането на кредит към ЕБВР, взет от ЧЕЗ. ББР е единствената държавна банка. Нейното участие в сделката, което тя отрича от неделя насам, би означавало че властта стои зад Гинка Върбакова и "Инерком". Невъзможно е това да е ставало без знанието на министър-председателя Бойко Борисов, предвид огромния и стратегически мащаб на сделката.

След разкритията на чешката медия Борисов и Цветанов дадоха пресконференция. На нея те изглеждаха все едно са усетили последствията от хвърлянето на граната в селска тоалетна. Не им харесваха и им личеше.

Нека агресивният тон на премиера да не ви смущава. Това е самоотбрана. Той прекрасно разбира, че най-силното подозрение, че сянката му прозира зад крехката снага на г-жа Върбакова, е именно участието на ББР в сделката. "В един момент се получава, че аз или правителството участваме в задкулисна, тъмна сделка", каза Борисов и отрече. Той изгради защитна теза върху фантазиите за заговор срещу него, за "планирана операция срещу правителството,  която, така излезе, е организирана от ЧЕЗ. Безумни глупости, но влезте му в положението. Той спешно трябваше да измисли нещо и... толкова можа.

Най-важното е, че Борисов призна, че български банки са пращали писма в Чехия. "Говорих оня ден със Стоян Мавродиев, той отрича", каза Борисов. Мавродиев е ръководител на ББР. Разбира се, ББР, както самата каза не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция, но трябва да си даваме сметка, че това може да се случи само при подписан договор между "Инерком" и ЧЕЗ. А той бе подписан в петък. Когато ГЕРБ хвърлиха гранатата в селския кенеф, и зачакаха с интерес какво ще се случи.

Бойко Борисов е изобличен. Той яростно ще отрича, дори може да набие някого. Но няма сила на света способна да убеди, който и да било трезвомислещ човек, че държавната ББР, с принципал Министерството на икономиката, може да прати каквато и да било бумага в Чехия, без да е съгласувана с кабинета. Няма такъв филм, хора. Естествено, ще бъде намерен някой нов "бушон", някъде по хранителната верига. Това, което се случи обаче, няма изпиране.

Имиджът на България като страна, в която е трудно да се правят инвестиции, е потвърден. Хората, които замислиха обаче комбинацията с придобиването на ЧЕЗ, това не ги вълнува. Вълнуват ги само пари и власт, пари прим и власт прим. Те ще се погрижат, за да оцелеят и този път. Следете кои и как ще разгърнат днес и утре кампанията за проваления заговор срещу Борисов.

Много хора, много се смяха тези дни на Гинка Върбакова. Това е истеричен смях на хора, знаещи, че ги правят на будали. Евтино при това.

Виж, Гинка Върбакова поне ще знае срещу какво е била направена на курбан. Както каза за нея публицистът Юри Борисов тези дни: "Скъпо платена жертва. От новите професии."

Георги Георгиев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.