Кабинетът „Борисов 3“ е мечтата на идиота

https://svobodnoslovo.eu/politika/kabinetat-borisov-3-e-mechtata-na-idiota/25389 SvobodnoSlovo.eu
Кабинетът „Борисов 3“ е мечтата на идиота

Ще започна с добрата новина. А тя е, че правителството се роди при благоприятно разположение на звездите, след края на ретроградния Меркурий. Може да има и други добри новини, но сега не се сещам. Берекет версин и на това. Поне звездите да са с тях и да ги напътстват.

Кабинетът „Борисов 3“ е мечтата на идиота. С този премиер само такъв кабинет може да се направи. Този кабинет е толкова същият, че не му се полагат 100 дни толеранс. На два пъти вече сме му ги давали. Тунинговането му с тризнаците от ОП едва ли ще е плюс. Ако някъде се постигнат малки успехи, то ще е поради това, че в предишния кабинет в някои министерства – МВР, МО, МК... – летвата беше свалена толкова ниско, че просто може да се прекрачи.

Всъщност, то няма да е едно, а две правителства. Коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП предвижда махането на министър да бъде право на партията, която го е издигнала. Горанов обясни: “Премиерът винаги ще има думата, но балансът е към политическата сила.” Значи на практика ще има две правителства. Бойко ще си командва неговите министри, а тримата тенори – техните. Усещате ли как абревиатурата ОПГ, която д-р Филипов въведе единствено за краткост, започва да придобива реален смисъл?

Но и това не е всичко. Валери Симеонов доуточнява за ОП: „Ние сме коалиция от три партии, всяка си носи политическата отговорност.“ Тоест не две, а четири в едно. И като доказателство признава, че едва при представянето на кабинета се е запознал с предложените от ОП министри Емил Караниколов (предложение на „Атака“ за икономиката) и Нено Димов (ВМРО – екологията).

Условието един кабинет да се задържи на власт е да не разочарова избирателите си. А единственият начин „това, което имаме като кабинет“ да не ни разочарова, е да не очакваме много от него. Най-добре нищо. На първо място, не бива да очакваме реформи. Ще се играе на стабилност. Кабинет на застоя. И трябва да сме доволни, ако минем само със застой. Защото има и по-лошо.

Може на някои от нас да им се струва, че правосъдната реформа е жизнено необходима на прогнилото ни от корупция общество, но такава не се предвижда. Няма я в коалиционното споразумение. Министър на правосъдието е Цецка Цачева, която дори и да иска, не може да я направи. Но тя не иска. Защото началникът ѝ не иска. А тя досега никога не му е чупила хатъра. Има народна поговорка: За хатър лайно не се яде. Но Цецка наруши този канон. Кандидатирането ѝ за президент беше точно това. И логично я обявиха за грешка. Грешка Цачева. И тя ще е сега министър. Тази Грешка беше председател на 43-тото НС, което бойко-тираше плахите реформаторски опити за промяна в системата.

Някой беше казал, че ако влезеш в една стая, в която разпива голяма компания, и не разбереш кой е идиотът в първите 5 минути, значи си ти. Ако това се отнася за заседание на МС, гарантирам ви, че ще се почувствате като идиот. Защото хората, чието място не е там, не са един и двама. И освен това някой зъл гений така е разместил столовете, че се създава впечатлението, че ресорите са раздавани с късметчетата от коледната баница.

Министърът на правосъдието от кабинета „Борисов 2“ Екатерина Захариева сега ще оглави МВнР. Дялан камък. И за правосъдие става, и за регионално развитие. „Имам много какво да уча във външната политика, откровеничи момата във фейсбук, не съм била дипломат, но може би това е добре. Доста често е важен погледът отвън.“

Айше, а дано…

„Поглед отвън!“ Ако ставаше с гледане, кучето щеше да е касапин! Да взема да стана и аз министър, поне два пъти по-дълго от нея съм гледал отвън. Борисов къде седне и къде стане бъбри само за сложното положение в света, колко нестабилни са Балканите. И слага за външен министър човек, който тепърва ще се учи. Казвал сме, че правителствата на Борисов правят само две грешки – във вътрешната политика и във външната политика. Ако някой се е съмнявал, скоро ще има поводи да забрави съмненията.

Марин льо Пен може и да претърпя съкрушителна загуба във Франция, но нейните приятели в България ще управляват. И евроатлантическите декларации на Борисов трудно хващат дикиш в компанията на отявлени врагове на ЕС и НАТО като Сидеров и Каракачанов.

Десет години чакаме да ни дойде ред да поуправляваме Европа и когато това е на път да се случи, Лилето Павлова ще ръководи подготовката. Предишният кабинет на ГЕРБ така я забатачи, че никак не са случайни опитите на Бойко да я тропоса на БСП. Обаче червените не са чак толкова глупави.

Компетентността на Лилето да формулира и отстоява българските приоритети е вън от всякакво съмнение. Така, де, няма как да се съмняваме, че я има от магистратура във Варненски свободен университет, където баща ѝ е зам.-ректор. Тук обаче образованието е по-малкият проблем. Има природно интелигентни хора…

С непосредственост, която съм срещал само при доста посредствени хора, Лилето обясни за скъпите си чанти: „Ми те са менте…“ Демек не са Гучи-Мучи, а продукт на сивата икономика. И туй нещо, дето и през плет не е виждало и чувало за политиката на Европа за сивата икономика и борбата с ментета, ще управлява ЕС!

Борисов по принцип ползва хората като салфетки, бърше и хвърля, но явно Лилето му е особена слабост. Въпреки грандиозните скандали, които сътвори в регионалното развитие – антикварните цени на санирането, подарените 51 млн. лв. в АМ „Марица“, потурчената документация на АМ „Струма“ и т.н., госпожата е наградена със специално измислена за нея синекура.

Министърът на екологията Нено Димов е един от онези политически чемшири, дето виреят навсякъде – вечнозелени и на нищо не миришат. Започнал от СДС, премина в ДСБ на Костов, после се завъртя покрай Кунева, после някак тайно и полека оглави Институт за дясна политика, определян от някои като мозъчен тръст (да не дава Господ!) и банка кадри на ГЕРБ. Явно по някое време се е отъркал и около ВМРО, защото е тяхно предложение. Накратко философията на министъра на екологията е антиекологична. Няма глобално затопляне, твърди Димов, това е измама. Основният фактор за промяната на климата е слънчевата активност. Ако ЕС изпълни целта си за 40% намаление на емисиите, твърди Димов, то това би имало нищожен ефект, а Европа напразно ще похарчи над 500 млрд. евро. „Тук се крие и ключът. Представете си какъв огромен бизнес ще премине през държавите, какво огромно преразпределение на пари."

Не се съмнявам, че при този министър евросредствата за екология ще потекат към нас, направо ще ни наводнят…

В този букет от недоразумения особено място заема вицепремиерът и министър на отбраната Иван Каракачанов. Знаете го със светското име Красимир, но в НАТО му знаят и псевдонима в Шесто на Шести на ДС. И не мисля, че са щастливи. Убеден съм, че са го записали с червено в графата на изявените русофили и противници на НАТО. Ами ако наистина не получи достъп до класифицирана информация? Какво правим тогава?

Този юнак, за който се говори, че не е ходил войник, се е заел да връща казармата. За да ставаме там мъже и патриоти! Ами ти къде стана мъж, бе, байо?! Ако си станал, де…

Ще ви кажа нещо, което на някои може да прозвучи кощунствено. Ако днес сме племе без граждани, дял в това предприятие има и казармата, където или се пречупваш, или те пречупват, трето няма. Там не се коват характери, там се унищожават, в краен случай приравняват – към най-ниското, най-простото, най-некултурното… Именно там българинът се научава, че да се къпе по веднъж в седмица е достатъчно. Какво друго се научава? За две години служба съм изстрелял два пълнителя бойни и четири халосни. Дали съм се научил да стрелям? Не, но научих, че „инициативата убива войника“, налягай си парцалите, не ритай тръна бос…

И връщането на казармата е малка беля. Като станаха смутовете в македонското събрание, зам.-председателят на ВМРО Джамбазки каза: „Българската държава трябва да защити стотиците хиляди наши граждани там по всякакъв начин. Първо с всички лостове на дипломацията, след това да използва сила." Успокоявам се само с това, че Каракачанов няма интерес от евентуален аншлуз в Македония. Това ще убие бизнеса му с даването на българско гражданство.

И като говорим за ЕС и НАТО, няма как да не споменем и най-големия европеец Валери Симеонов. „АЛДЕ са известни с леко лявата си ориентация, мъжете им…“, отговори Симеонов на заплахите на ДПС да сезират Алианса на либералите и демократите в Европа, че в правителството има националисти. Симеонов е дълга тема. Но не съм убеден, че е политологична. Ще цитирам Мира Баджева във фейсбук, без да лицемеря, че не споделям: „По политическа тъпота Валери Симеонов може да се равнява само с Цветан Цветанов.“

Мога да продължа да изреждам недоразуменията в кабинета. Ангелкова например се занимава с туризъм по невнимание. Московски с какво се занимава, не мога да кажа, но не е с транспорт. Вижте дереджето на БДЖ и няма що да се убеждаваме повече.

Сетих се още една добра новина. Веждито няма да е културен министър. Прочетох добри отзиви за наследника му Боил Банов, както и за здравния министър проф. Николай Петров. Но дори и да са добродетелни по старомодния начин, това няма да е за дълго. Спомнете си притчата за кучето на Фомон. С каквито се събереш, с такива си се събрал.

Наблюдателите отбелязват, че и Кой е добре представен в кабинета. Наброяват се трима явно близки до него министри – финансовият Горанов, икономическият Караниколов и земеделецът Порожанов. Дали има и скрити лимонки, предстои да видим.

Имам още много да ви разправям, но мястото свърши. Затова да обобщим. Истината за формирането на този кабинет е проста и ясна и посвоему криминална. Той се роди след тежки пазарлъци в задкулисен полумрак. А роденото в грях, пишеше в дебелата книга, ще умре в грях.

автор

Тони Филипов, Д-р

retro.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.