Как Европейският съюз се провали с раздаването на милиарди за “възстановяване”

https://svobodnoslovo.eu/politika/kak-evropeyskiyat-sayuz-se-provali-s-razdavaneto-na-miliardi-za-vazstanovyavane/131486 SvobodnoSlovo.eu
Как Европейският съюз се провали с раздаването на милиарди за “възстановяване”

Желязната лейди Маргарет Тачър е обобщила проблема с лявата идеология по прекрасен начин:

“Проблемът на социализма е, че в някакъв момент свършват чуждите пари.”

Европейският съюз изглежда не се е учил от нейната мъдрост.

Европа претърпя сериозен икономически срив по време на пандемията от ковид. На Европейската комисия й хрумна план за възстановяване на икономиката - да хвърля чужди пари по проблема. Нашите пари, всъщност. На мен и на вас.

723 милиарда евро, по-точно, представляваше този гигантски фонд,с който уж трябваше да станем по-силни след пандемията, отколкото бяхме.

Е, вече виждаме резултатите на тази идея - фондът не постигна почти нищо и беше окраден. Поредният скандал тресе Гърция, където се оказа, че 2,5 милиарда евро са отишли за едва 10 фирми - трите телекомуникационни оператори, 5 айти фирми и 2 консултантства. Междувременно, повече от 20 души от Италия, Австрия, Румъния и Словакия са арестувани след опит да “присвоят” 600 милиона евро от фонда. 

България също е обект на разследване - два наши хотела са получили 220 000 евро с фалшива документация.

Сумите може да изглеждат като нищожни на фона на гигантската крайна сума от 723 милиарда евро, но измамите се случват на фона на мижав ефект за “възстановяване” на икономиката. Обвързан със зелената сделка, сякаш този фонд предизвиква повече щета, отколкото да помага. 

Гърция, при която се случва поредната гигантска измама, трябва да получи около 36 милиарда евро по фонда. Същевременно през март излезе новината, че Гърция вече е официално втората най-бедна държава в Европейския съюз, като само България е по-бедна. 

Това ли е възстановяването?

А всъщност нямаше как да е иначе. Раздаването на пари работи само в теорията на гореспоменатия първокурсник студент. Всички ние в България знаем, че когато се раздават парите, не ги получават тези, които имат нужда от тях, а тези, които имат властта и богатството да си осигурят предимство при раздаването им. Така причината на едни раздадени пари да подпомогнат по-бедните, всъщност помагат да се увеличи богатството на богатите. Точно това се случва и в Европа. 

Постоянните измами са признак и на друго - значи, че е твърде трудно фондът да се ползва по предназначение. Дали поради сложността на изискванията, дали поради ограничените възможности, наредени от някой еврочиновник в Брюксел, неща като “дигитализация” или “зелена икономика” са абстрактни и трудно се намират достатъчно реални проекти да ги усвоят.

Ние в България също видяхме унищожителните последици на този фонд - за да получим някакви пари по него се налагаше да затворим ТЕЦ-овете и да либерализираме пазара на тока. Цените скачат нагоре и няма никакъв признак, че ще спрат да се покачват. И за какво? Някой да се чувства “възстановен” от този фонд? Доколкото можем да видим, просто са построени една камара соларни паркове, които вероятно се строят само от едни отбрани лица, както са 10-те фирми в Гърция, получили средствата за “дигитализация”.

Най-жалкото в цялата работа е, че остава още много време, преди да свършат нашите пари и има още много да ни ги взимат, преди социализма на статуквото в Европейския съюз да се сгромоляса и да се върнем към разумните политики за икономиката.

Виктор Блъсков

trud.bg

7 Коментара

овенко дамугонабутев

преди 1 месец

Знаете ли на кого са хотелите получили чрез измама 220 000 евро? На същия който заповяда на рублен крадев да назначи киро простото и ася педала за министри.

Коментирай

СВ СЛОВО, днес е 12 април - Ден на Космонавтиката

преди 1 месец

45 години от полета на Георги Иванов - първият български космонавт https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/poletat-na-georgi-ivanov-ot-vatreshnata-strana-na-tainite.167721 Полетът на Георги Иванов - от вътрешната страна на тайните Христо Георгиев

Коментирай

Таня

преди 1 месец

Проблемът на капитализма е, че присвоява чужди пари.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.