Кънчо Стойчев: Тепърва ще имаме проблеми заради тези тъпанарски промени в Конституцията

https://svobodnoslovo.eu/politika/kancho-stoychev-teparva-shte-imame-problemi-zaradi-tezi-tapanarski-promeni-v-konstituciyata/131825 SvobodnoSlovo.eu
Кънчо Стойчев: Тепърва ще имаме проблеми заради тези тъпанарски промени в Конституцията

"Тепърва ще имаме проблеми от тези тъпанарски промени в Конституцията", смята социологът Кънчо Стойчев, който беше гост в сутрешния блок на БНТ. Според него ни очакват сложни дни.

Според него ПП-ДБ мислят само как да натаманяват някакви закони в своя полза, каквото направиха с Конституцията. Просто на някой му хрумна, че президентът му пречи и натамани Конституцията, това не е просто някакъв закон, това е Законът на законите. И после обясняват, че “Ами ние после с подзаконови актове щяхме да обясним, щяхме да донаправим Конституцията". Нищо не можете да донаправите от Конституцията, защото това е върховният закон. Да, след върховният закон има други закони, които урегулират процесите и нещата, но в съгласие с Конституцията. Така че ти като сбъркаш Конституцията, ти си сбъркал генерално и завинаги.

Стойчев припомни, че "Промяната”пред обществото говореха какви ли не неща, димни завеси. Основният спор, който се водеше, е кой, кого да арестува. А това е спорът за съдебната власт и за главния прокурор, кой да бъде главен прокурор. В момента, в който две страни спорят кой кого пръв да арестува, очевидно е, че няма как да се постигне съгласие. Всичко останало бяха лъжи, там преговорите за това, онова, тези позиции, онези позиции - чисти лъжи. Спореше се само за прокурорската власт. И както виждаме от събитията, които последваха, не случайно се спори за тази власт. Тоест, имаме едни хора, които сега си отиват, които имаха безобразието, наглостта и глупостта по един безпардонен начин да арестуват Бойко Борисов. Казвам безпардонен и глупав начин, тъй като това беше съвършено необосновано и глупаво извършено действие. И за които най-вероятно каквото почукало, това се обадило, така че нищо чудно сега да видим арести и в обратна посока.

За сглобката Стойчев заяви: Цялата тази сглобка не само, че е сбъркана, тя ни вкара в съвършено безсмислени дебати и погрешни действия. През всичкото това време това, което за мен лично е скандално и покъртително, по-скандално от всичката кражба, която виждаме пред очите си, е, че никой не сяда да говори сериозно - ние имаме ли икономика? Какво правим с нашата икономика?  Как да спечели нашата икономика повече? Как нашият бизнес да има облекчени условия? Защо хрантутим 650-700 хиляди души на държавната трапеза? Да, там има лекари, учители, ние тях ще ги храним, но защо не съкратим 50-60 хиляди души администрация, тъй като и без туй в страната има огромен глад за работна ръка. Няма да имаме безработица.  Тези хора веднага ще бъдат поети от бизнеса. А в това време бизнесът се чуди как да внася работна ръка от чужбина, при крайно утежнени и глупави условия. Никой не мисли за намаляване на тежестта върху бизнеса, а само това може да ни спаси. Само това може да донесе пари в страната и забогатяване на всички през труд, а не през шашми. Забравихме за електронното правителство, нещо се започна и там си остана, там си замря. Ако щете даже страна като Русия вече има повече електронни услуги, отколкото ние имаме, които сме в Европейския съюз. Защо? Защото електронното правителство, електронните услуги ще изолират политическата класа от намеса в процесите. А те искат да са навсякъде на хранилката. Никой не говори за икономиката. Ако попитам, по какво се различават партиите, които сега ще кандидатстват на новите избори, в икономическата проблематика, която е ключовата, най-важната, това е съдбата на България? Никой няма да може да ми отговори, защото те не само че не се различават, те и не мислят в тази посока.

Кънчев е категоричен, че независимо от това, че изборите няма да бъдат честни, ние всички трябва да гласуваме.

Според него в България няма проблем с корупцията, а с кражбите. Той сподели, че в страната ни няма големи пари за истинска голяма корупция, защото държавата е малка.

След изборите Стойчев вижда два варианта. 

Единият вариант е съставяне на някакво по-широко, “експертно" професионално правителство, като че ли другите са непрофесионални, но за съжаление, такива термини се използват, тоест с размита политическа отговорност, нещо такова тяло. Тъй като очевидно няма да имаме победител отчетлив на изборите, който да може да състави самостоятелно правителство и да поеме политическата отговорност. Вторият вариант, не по-малко вероятен, е да се тупа топката в напразни опити кабинетът Главчев да изкара 5-6-7 месеца и тогава да се отиде на нови избори.

"В началото на редовното правителство не знаехме кой министър на кого е, сега бързо научаваме. Следващата смяна ще бъде връщане на властта на президента Радев", е мнението пък на пиара Диана Дамянова по повод исканата смяна на земеделския и външния служебен министър.

Административната корупция достигна своя пик, сочи изследване, каза още Дамянова.

"ПП имаха три огромни предимства. Първото беше евроатлантизма, но Борисов и Пеевски им дръпнаха това килимче, второто беше морала, а сега им остана само това, че са красиви. С това не се печелят избори, щетата няма как да не бъде голяма. ПП и ДБ могат да спрат тази пързалка, с кампания, с която ще кажат цялата истина и това, че бяха измамени", посочи още бившият пиар на "Продължаваме промяната".

В момента се прави кампания за смазване на вота, каза тя по повод на предстоящите избори.

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Бойко от Банкя

преди 1 седмица

ПП/ДБ били "измамени"?! "Умните", "красивите" "високообразовани" харвардски възпитаници измамени като малки камилчета от селяка-про.стак от Банкя и дебелото нискочело "Оникално" момче?! Айде холан!!! Просто толкова си могат психодесните, жълтопаветни евроджендъри.....

Коментирай

Бойко от Банкя

преди 1 седмица

ПП/ДБ били "измамени"?! "Умните", "красивите" "високообразовани" харвардски възпитаници измамени като малки камилчета от селяка-про.стак от Банкя и дебелото нискочело "Оникално" момче?! Айде холан!!! Просто толкова си могат психодесните, жълтопаветни евроджендъри.....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.