Кирил Петков: За 164 дни България изнесе индиректно за Украйна оръжие за около 5 млрд. лева

https://svobodnoslovo.eu/politika/kiril-petkov-za-164-dni-balgariya-iznese-indirektno-za-ukrayna-orazhie-za-okolo-5-mlrd-leva/53912 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: За 164 дни България изнесе индиректно за Украйна оръжие за около 5 млрд. лева

България е изнесла индиректно за Украйна оръжия за около 5 млрд. лева, като това е станало само за 164 дни. Износът е станал с подкрепата на американското и английското правителство. Това каза пред Би Ти Ви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Той не уточни въпросните 164 дни от кога точно са започнали. Проста сметка показва, че от началото на руската агресия в Украйна до падането на правителството му миналата година изминават малко по-малко от 200 дни.

По времето на кабинета "Петков" България не можеше да изнася директно оръжие за Украйна заради решение на парламента. По настояване на БСП в качеството на коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" беше прието да се изпраща само хуманитарна помощ.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отправи поредна критика към президента Румен Радев заради изказването на държавния глава от Брюксел, че няма да пращаме боеприпаси на Украйна. "Представете си наша съседка да ни атакува и да завземе Кърджали и Пловдив. После да каже – дайте да направим примирие, и ЕС да не ни помогне за териториите само за да има мир. Подкрепата за Украйна защитава човешки животи, които са невинни.

България принадлежи към европейското семейство. Аз не искам да съм страна от ЕС, която подкрепя агресора вместо жертвата", заяви Петков в интервю за bTV.

Радев дава сигнал на Кремъл: "Вижте, с вас сме", смята бивш военен министър Бившият министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков - проф. Тодор Тагарев - определи изказванията на президента Румен Рад... Прочети повече "Много ясно трябва да се каже – в град Сопот, град Казанлък изцяло работеше военната индустрия и влязоха 5 милиарда за 164 дни в бюджета при нашето управление, въпреки че нямахме пряк износ за Украйна.

Важно е да сме солидарни с Украйна, не да се делим от Европа, а да работим заедно с партньорите", допълни той. Относно коментарите на Радев, че формациите, решили да пратят оръжие в Украйна, са "партии войнолюбци", Петков заяви: "Това твърдение за мен много ясно може да се квалифицира като абсолютно грешно".

“Не бихме променяли нито един от данъците. Трябва да се премахне данък корупция. Истината е, че със съществуващите данъчни ставки ние вярваме, че ще влезем в този процент за дефицит”, заяви съпредседателят на коалиция "ПП-ДБ" Кирил Петков в предаването “120 минути”. Той подчерта, че категорично няма да подкрепят данък за свръхпечалба.

“Енергийните помощи не идват от бюджета, а от енергийните дружества. Което означава, че реално помощите не дават дефицит в бюджета. Има преразпределяне от енергийните дружества към другите и не е проинфлационна мярка”, обясни Петков. 

Той бе категоричен, че в следващото управление "ПП-ДБ" няма да излизат от 3-процентния дефицит. “Миналата година въпреки всички приказки за голямата страшна зима, завършихме с 2,9% дефицит. Докато държим дефицита под 3% рисковете от инфлация заради прекалено харчене не са там”, добави Петков.

Според него по този начин бизнесът не може да има бизнес план и не могат да имат предвидимост. “Една от силите на България е, че имаме ниски данъци и те не се променят. Това е най-доброто, за да привличаме инвестиции”, каза той.

“Когато ние влязохме в управлението видяхме, че НАП главно одитира малките бизнеси. Ние тогава казахме, че трябва да се одитират големите фирми и особено тези, които имат големи приходи от държавата. Тогава си събрахме ДДС-то”, категоричен е Петков.


Източници: dnevnik.bg, бТВ

4 Коментара

= = =

преди 1 година

Нещастник! Чучело! ПРОДАЖНИК! Неграмотник! Национален предател! Престъпник, нарушил и Конституцията и законите! Безцеремонен лъжец! Измамник с диплома! Простото Кире!

Коментирай

Nedan

преди 1 година

Мръсен,гаден олигофрен продажен.

Коментирай

Nedan

преди 1 година

Мръсен,гаден олигофрен продажен.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.