КОЙ пак разпъна прокурорски чадър над Костя Копейкин

https://svobodnoslovo.eu/politika/koy-pak-razpana-prokurorski-chadar-nad-kostya-kopeykin/113295 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ пак разпъна прокурорски чадър над Костя Копейкин

Лидерът на „Възраждане“, лицето Костадин Тодоров Костадинов е подсъдим от юли 2020, т.е. вече 3 пълни години, по дело за всяване на паника. Делото се води (или по-скоро не се води) в Софийски районен съд и отдавна трябваше вече да е приключило, доколкото въобще не се отличава с фактическа и правна сложност. Даже сме склонни да твърдим, че вероятно Копейкин ще бъде оправдан. Поне на този извод сочи формиралата се вече съдебна практика. Но не това е важното в случая – а друго. Вече 3 години прокурорът по делото отказва да поиска имунитета на Копейкин, така че делото най-сетне да тръгне и да приключи. BIRD реши да проучи темата и се натъкна на някои интересни факти.

Наказателно дело 8644/2020 по описа на СРС е заведено срещу Копейкин заради всяване на паника по време на COVID пандемията. Към онзи момент това беше много удобен и реално единствения начин малката партийка „Възраждане“ да привлече медийно и електорално внимание към себе си. Само че делото е до под кривата круша и вината за това е само и единствено на прокуратурата. Защото само тя има право да иска от НС сваляне имунитета на депутат. Такова право няма дори съдията в съдебна фаза. Прокурорът е длъжен да отправи мотивирано искане до Главния прокурор, който пък да го входира в парламента. И о, чудеса! – такова искане по делото на Костадинов липсва.

Наскоро на BIRD стана известно дело по ЗДОИ, което е заведено срещу Софийска районна прокуратура и нейния ръководител Невена Зартова. Предметът на делото е именно този: защо СРП не иска имунитета на Костадинов, алтернативно – ако го е поискала (за което няма данни) – защо глав.-прок.-ът Гешев е върнал искането. Както, апропо, наскоро стана с безценния гербер Делян Добрев и искането за неговия имунитет. Защото действително обществото стана свидетел на ураган от искания за имунитети в последните дни на гешевото царуване, само дето този на Копейкин очебийно и осезаемо липсваше. Любопитен е обаче отказът на прок. Зартова да даде информация, който именно и провокира завеждането на делото по ЗДОИ. Тя твърди, че всичко било „следствена тайна“ по висящо досъдебно(?!) производство. За какво досъдебно производство става дума, при положение, че делото е отдавна в съда?! Иди, че разбери!

Но става и по-интересно. Нататък в отговора си Зартова твърди, че даже и името на прокурора било тайна. Обаче това просто няма как да е вярно, включително и от правна гледна точка. Даже има и практика на ВАС по темата. Ето защо, ние се допитахме до собствени източници и стигнахме до тази част от „следствената тайна“. И той е… името му е… прокурор Иво Боев. Който всъщност е стар наш познайник и герой на едно от разследванията ни за шпиц-командите в СРП и СГП. Т.е. не само не сме изненадани, че той е прокурорът по делото на Копейката, а напротив. Точно някой като него от шпиц-отдела очаквахме да „намерим“ по костя-копейкиното дело. Прок. Боев например покри част от полицейското насилие, брутално упражнено през лятото на 2020 срещу протестиращите против Борисов и Гешев граждани. Освен това обича да взима страна в търговски спорове на страната на (да речем) „правилния“ бизнесмен в замяна на (пак да речем) правилната насрещна престация, пардон мотивация. Ето защо не е изненада, че точно Боев отказва да поиска имунитета на Копейката.

Както посочихме по-горе, чисто теоретично е възможна и друга сюжетна линия. Боев е поискал имунитета, чрез Гешев, разбира се, обаче Гешев е отказал. На тази мисъл ни навежда дебелашката хвалба на самия Костадинов, че „докато Гешев е главен прокурор, ние проблеми няма да имаме”. Нека обаче малко поразсъждаваме в тази насока. Вече мина цял месец, откак Гешев не е главен прокурор. И въпреки това, Костадинов продължава да няма никакви проблеми с прокуратурата и то не само с конкретното дело, по което е подсъдим, но и във връзка с публичните си призиви към насилие и саморазправа с инакомислещите („озверяла античовешка сган“, „фашистка измет“ и прочее). Какво може да значи това? Според нас най-вероятно значи следното: „докато Сарафов е (и.ф.) главен прокурор, ние проблеми няма да имаме.”

А иначе, можем само да гадаем колко ли предложения за сваляне на имунитети още отлежават в прокурорските чекмеджета. И какво се оферира те да останат в чекмеджетата, вместо да видят бял свят и да им бъде даден ход.

bird.bg

5 Коментара

Птица или караконджул - изберете сами.

преди 9 месеца

Тактиката отдавна е известна като парадокс на Гьобелс. Колкото повече повтаряш една лъжа, толкова повече тя се възприема като истина. Първо, името на господина не е Костя Копейкин и използването на пренебрежителни и обидни прякори превръща една медия в жълто-кафява отходна яма. Второ, г-н Костадинов доброволно и сам се е отказал от имунитета си, така че и втората опорка отива в канала. Трето, за недовършеното дело не носи вина г-н Костадинов, а органите, които са оторизирани да го водят. И четвърто, понеже се свършиха враговете на българите, най-важното е да се оплюва единствената пробългарска партия. До окончателното унищожение на България.

Коментирай

Гост

преди 9 месеца

Дааа. Птичката добре се е насрала.

Коментирай

Възмутен наблюдател

преди 9 месеца

Съгласен съм с bird.bg, че в България няма прокурори и съдии. Защото, ако имаше, те отдавна щяха да са вкарали в затвора безродническите и антибългарски “медии” като например bird.bg, boulevardbulgaria, actualno.com, offnews, frognews, clubz.bg, ploshtadslaveikov.com, и пр. А причината, освен евронатегачеството, е, че прокурорите и съдиите в Евротериторията “България” са се ояли и получават огромни пари, за да са послушни, и имат безброй имоти.

Коментирай

Възмутен наблюдател

преди 9 месеца

Ужасно е, че сме на практика безсилни да защитим Костадин Костадинов и Възраждане от антибългарската европаплач, господстваща в днешната Евротеритория “България”...

Коментирай

Възмутен наблюдател

преди 9 месеца

Ужасно е, че сме на практика безсилни да защитим Костадин Костадинов и Възраждане от антибългарската европаплач, господстваща в днешната Евротеритория “България”...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.