Лъсна скритият мотив зад вота на недоверие

https://svobodnoslovo.eu/politika/lasna-skritiyat-motiv-zad-vota-na-nedoverie/2266 SvobodnoSlovo.eu
Лъсна скритият мотив зад вота на недоверие

Той просто е изиграл ролята на катализатор

Политологът Стойчо Стойчев разкри скритият мотив, който стои зад вота на недоверие.

Според него той е бил внесен, за да спре роенето на ИТН. Той обаче е бил стратегически ход на ГЕРБ, чрез който са скъсили времевия прозорец, в който Кирил Петков да изкушава народни представители, притискайки ги по различни начини.

Това стана ясно от думите на политолога Стойчо Стойчев в ефира на Нова Нюз по повод вота на недоверие към правителството.

Той е категоричен, че е било ясно много преди това, че коалицията се е разпаднала. Според него вотът е имал технологичната функция да катализира нещата, които така или иначе биха се случили, но просто щяха да бъдат проточени по-дълго във времето.

Стойчев посочва, че след разпада на управляващата коалиция и управляващото мнозинство, което доведе до липсата на мнозинство в Народното събрание, това е трябвало да бъде регистрирано по някакъв начин.

Политологът обаче не пропусна да подчертае това, че управляващите и президентът Румен Радев са в много остър конфликт. Този конфликт отнема голяма част от гласовете, които ПП получиха през есента. Това е станало ясно още в началото на войната в Украйна, което доведе и до отлив на подкрепата.

От друга страна пък би довело при тях хора, които са с проатлантически нагласи, но пък те така или иначе вече са гласували за ПП.

Що се отнася до шансовете на ПП за съставяне на кабинет, Стойчо Стойчев е категоричен, че ако отново бъде предложен Кирил Петков, шансовете да бъде съставен кабинет, са почти нищожни.

blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.