Лена клати здраво кабинета на ППДБ

https://svobodnoslovo.eu/politika/lena-klati-zdravo-kabineta-na-ppdb/112189 SvobodnoSlovo.eu
Лена клати здраво кабинета на ППДБ

Бориславова дава напътствия кои закони да гласуват в зала и кой министър да викат в комисия

Обясненията за напъните на амбициозната юристка са няколко

Лена Бориславова клати правителството на ППДБ, коментираха депутати в кулоарите на парламента. Повод за твърденията им дадоха изявления на Кирил Петков и на Бойко Борисов, които показаха, че има сериозен трус във властта, провокиран от Лена Бориславова.

Още преди началото на заседанието съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че парламентът няма как да продължи, ако ГЕРБ играе с плаващи мнозинства с ДПС и “Възраждане”. Като пример посочи отпадането на проекта на ППДБ за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). На първо четене мина само проектът на ГЕРБ.

Петков разказа и как ден по-рано ППДБ са поискали министърът на правосъдито да дойде в правна комисия. “Там беше блокирано изслушването му пак с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “въздържал се” от “Възраждане”. Това показва две много притеснителни тенденции - какво има да се крие, защо не искаме да има прозрачност по тази тема”, обясни съпредседателят на “Промяната”.

Истината се оказа по-различна. Депутати от ПП и от ГЕРБ разказаха, че нервността от отпадането на проекта на ППДБ за комисията за противодействие на корупцията била провокирана от Лена Бориславова, която много държала на техния проект още от 47-ото НС. Бориславова лично е редактирала голяма част от най-спорните текстове, припомниха депутати от ИТН.

Бориславова се оказа в центъра и на интригата с викането на правосъдния министър Атанас Славов в правна комисия. Тя поръчала да бъде привикан Славов, “за да притиснат ГЕРБ”. “Любимият на Лена - Мирослав Иванов сяда от лявата страна на председателя на комисията Стою Стоев и през цялото време му диктува какво да прави. На Иванов пък му диктува Лена”, разказаха членове на комисията.

Депутати казаха, че Лена забравя само една деликатна, но съществена подробност, че за да диктуваш правилата на играта първо трябва да си в играта и второ, трябва да имаш шанс за победа. “В случая шансът е да имаш мнозинство, а ППДБ нямат такова без ГЕРБ”, припомниха членове на правната комисия.

В групата на ППДБ усилено се коментира, че Лена се бърка навсякъде и че продължава с упорството си да кадрува.

Обясненията за напъните на амбициозната юристка са няколко. Първото е, че още се смятала за важна фигура, а Кирил Петков продължавал да я слуша. Втората версия е, че Лена се опитвала да търси реванш заради това, че лобито на Асен Василев я принудило да напусне парламента. Депутати изтъкват и трета причина, според която в момента имало битка в ПП кое от двете лобита ще надделее. Превес към момента имало това на Асен Василев, а много от хората около Кирил Петков и Лена Бориславова минавали в другия лагер.

За това, че Лена клати правителството на ПП доказателство даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отговаряйки на критиките на Кирил Петков за плаващите мнозинства изтъкна следното: “Вчера Лена Бориславова пише есемес: “Ще счупим сглобките”. Ние подтиснахме цялото си его, аз сглобка не съм правил и няма да участвам в сглобките им”.

“Потиснахме цялото си его, което господин Петков явно не може, или по-точно Лена Бориславова не може”, коментира още Борисов.

Кирил Петков, съпредседател на ПП: Правят плаващи мнозинства, а ние сме им смокинов лист

“Няма да има дълголетие, ако ГЕРБ продължи с плаващите мнозинства, а ние да сме им смокинов лист, каза той. Няма как да продължи този парламент, ако ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства. Това е не само предупреждения, а призив, че те вкарват огромен риск в политическата система”, заяви съпредседателят на ППДБ Кирил Петков в кулоарите на парламента.
Поводът за изявлението му бе отхвърленият законопроект на ППДБ за промени в КПКОНПИ. На първо четене мина само проектът на ГЕРБ.

“Използването на плаващото мнозинство с ДПС и “Възраждане” е проблем за нас”, подчерта Петков.

Нашият страх е колко от комисиите ще отидат при ДПС и колко - при “Възраждане”, посочи съпредседателят на ПП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Много сме големи за смокинов лист

Има градивно напрежение

Със загриженост към колегата Христо Иванов, ще му кажа: Съдебната система няма да допусне намесата на политици.

“Мразя такива сравнения със смокинови листа. Те казаха “Искаме само ГЕРБ да подкрепи правителството”. Дадохме им мандата, назначиха си министри...” Това каза в парламента Бойко Борисов, в отговор на Кирил Петков, който по-рано заплаши с разтурване на парламента.

“Много сме големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, те не се виждат, но на нас започва да ни свети отзад”, заяви още той.

“Така работи еднолична власт - същата, която беше на служебното правителство, на партия с трийсе и няколко депутата. Нашите закони са по-добри, ние трябва да се откажем от тях? Ние нямаме ангажимент към тях”, коментира Борисов упрека на Кирил Петков, че в зала се гледал само проекта на ГЕРБ за КПКОНПИ.

“Умението да управляваш е да можеш да правиш мнозинства, това го казвам приятелски на г-н Петков”, каза още Борисов, който бе категоричен, че “с 63-ма депутати, няма как да командваш 240”.

“Какво на Асен Василев като власт не е му е дадено? Данъчните служби, НАП, митниците - нямаме нито един човек, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия, Гранична полиция и пак не им стига власт, искат и ние тук в парламента да оставим 60 души дежурни и да гласуват?”, възмути се Борисов.

“Всеки ден нови и нови техни кадри. Ние сме ги победили два пъти в Благоевград, те искат техен областен управител, честно ли е? Но те се пазарят заради поста”, разкри лидерът на ГЕРБ.

“Искам да кажа на българите и на депутатите - в съдебната система, която е независима, хората осъзнаха, те разбраха думата независимост и със загриженост към колегата Христо Иванов, ще му кажа: Съдебната система няма да допусне намесата на политици, това се случи оня ден във ВСС. В конституционната реформа аз ще направя това, което Христо Иванов искаше - по-големи квоти на съдиите, по-големи квоти на прокурорите, по-малка квота на политиците”, коментира още Борисов.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Кирил Петков да търси квалифицирана психологическа помощ

Още, когато това правителство беше съставено казахме, че то няма как да бъде стабилно. И може да бъде гласувано, но няма да издържи дълго и ще предизвиква по-сериозна политическа криза. Виждаме, че политическата криза не се реши, а се задълбочава. Предстои да се избират ръководители на институции с изтекъл мандат, аз съм почти сигурен, че няма договореност вътре в тази така наречена коалиция между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Попитан как ще коментира думите на Кирил Петков, че ГЕРБ продължава с плаващите мнозинства с ДПС и “Възраждане”, Костадинов посочи: Избягвам да коментирам думите на Кирил Петков, откакто нахълта в нашата стая. Смятам, че най-доброто, което може да направи за себе си и държавата, е да потърси квалифицирана психологическа помощ.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право, пред “Труд news”: Правителството става като паянтова постройка от партийни кашони

Липсват легитимни коалиционни ангажименти

В момента сме свидетели на правителствена коалиция между ГЕРБ-СДС и ППДБ, която не е скрепена с политическо коалиционно споразумение. Липсва ясен и прозрачен в необходимата степен механизъм за вземане на общите решения. Това ще доведе до задкулисни назначения, шуробаджанащина и висок корупционен риск. За съжаление, факторът, който бяга от скрепяването на това управление с политическо споразумение, което предвижда легитимни политически формати за вземане на решения, е ППДБ.

Очевидно претенциите им, че искат европейско и прозрачно управление са кухи фрази и “смокинов лист” за задкулисно разпределяне на “порции във властта”, което едва ли е в обществен интерес. ГЕРБ-СДС, както се вижда и от актуалните социологически проучвания, е най-голямата политическа сила, която се ползва с най-високо доверие от българските граждани.

Но в същото време цялата власт в Министерския съвет се завзема от една малка партия с трийсетина депутати - ПП и в по-малка степен от техния също малък коалиционен партньор - ДБ. Така правителството “Денков” вместо солидна правителствена конструкция, се превръща в паянтова постройка, сглобена от партийни кашони и стари ламарини, която може да падне при всеки по силен политически вятър. Само глупави и недалновидни, но за сметка на това патологично жадни за власт и постове политици, могат да сведат управлението да подобна конструкция. В крайна сметка, въпреки че цялата власт е у ПП-ДБ, у тях остава и целият риск. С липсата на легитимни коалиционни ангажименти, ПП-ДБ се поставиха в тотална зависимост от ГЕРБ-СДС. Затова правителството в този му вид ще съществува, докато реши г-н Бойко Борисов.

Той ще черпи позитиви от ситуацията, а ПП-ДБ ще затъват във все повече негативи. Въпрос на политически калкулации е кога ГЕРБ и Борисов ще се почувстват напълно готови да поискат властта чрез избори. Според мен този момент ще настъпи най-късно в началото на следващата година, а най-рано - с местните избори.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право пред, “Труд news”: НС може да не гласува оставката на кабинета

Цената на компромисите ще се качва

Конституцията е предвидила, че не е достатъчно само да бъде депозирана оставка на правителството, тя трябва да бъде и приета от НС, за да сме в хипотеза, в която се отваря възможността за задвижване на процедурата за формиране на ново правителство. Поради тази причина предполагам, че ГЕРБ ще имат желание да обтегнат малко нервите на “Продължаваме промяната”.

Възможно е “Продължаваме промяната” да се окажат заложници на ГЕРБ. Това би се случило, ако НС не приеме оставката на правителството. Няма подписан никакъв документ между ППДБ и ГЕРБ-СДС, така че няма и правила нито по отношение на действията на двете парламентарни групи в НС, нито по отношение на назначенията в изпълнителната власт. Затова за всяко парламентарно гласуване, за всяко назначение ще се налага индивидуално договаряне. И когато се договаря “на парче” цената на компромисите ще се качва.

Ако НС приеме оставка на правителството според чл. 111, ал.1, т. 2 от Конституцията, тогава президентът ще трябва да проведе консултации с парламентарните групи и ще задвижи процедурата за формиране на ново правителство и мандатът ще бъде връчен на първата политическа сила - ГЕРБ. Това е подробно описано в тълкувателно решение на Конституционния съд №20 от 1992 г.

trud.bg

1 Коментара

Сенека

преди 10 месеца

Чудех се кой ще е новият Доган, а тя била Лена!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.