ЛУДИ ЛИ СМЕ?

https://svobodnoslovo.eu/politika/ludi-li-sme-5/130729 SvobodnoSlovo.eu
ЛУДИ ЛИ СМЕ?

От днес почвам серия портрети и анализи на лица и събития в политиката и във властта, отличаващи се с простотия и загадъчна абсурдност, които са хем смешни, хем тъжни и печални като образи и факти в родната действителност.

Изборът ми ще е тенденциозен, аз ще се насоча към отявлените врагове на единствената опозиционна партия у нас „Възраждане“.

Не мога да разбера защо точно враговете на „Възраждане“ са толкова сходни помежду си по неграмотност, глупост, неуместност, гротескност, и защо всъщност винаги представляват опасност за българското общество, те като че ли са събрани с прецизен кастинг за некадърност, алчност, предателство и социално вредителство.

При избора си на образи и събития ще ползвам актуални поводи.

Днес поводът е обявеното преди часове оттегляне от политиката на един горнооряховски момък, което той представя като потресаващо събитие в живота на Вселената. Публикуваният охотно от медиите текст на някой си Явор Божанков изглежда на пръв поглед като сериозно негово умотворение, но то далеч не е написано с лекота, а, напротив, сътворено е с много труд и с изтощаващи ментални усилия, имам предвид интелигентността и грамотността на този човек. Прозира и желанието му да изглежда умен, мечтата на всеки прост човек. 

Вижте оригиналния текст тук: https://mobile.frognews.bg/article/292248/

Нека първо да уточним кой е авторът му. Той е момчурляк на 34 годинки, но 10 от тях е депутат, от БСП ли, от ПП ли, от ДБ ли, от ГЕРБ ли, така и не ми е напълно ясно. Съдружник бил на баща си, няма лошо. Враг на „Възраждане“, не знае защо, но аз знам: инстинктивно вижда голямата разлика между прост и умен, и не може да я понесе. Председател е на Асоциацията на рециклиращата индустрия (АРИ), боже мили. Основател на Сдружение „С вяра в доброто“. Освен това Яворчо е носител на наградата „Достойни българи“, в множествено число, тя е на Мтел (?), горд носител е и на ордена „Бяла лястовица“ на с. Полски Тръмбеш, кавалер е на “Ряховски камъни“ (това е супер награда и най-високото отличие в Горна Оряховица, а Ряхово, между нас казано, си е село в Русенска област). Наградата била връчена на церемония, организирана от фирмите „Боби“, „Munov land“, някаква винарска изба и Община Горна Оряховица. В чест на наградения била изпълнена трогателно песента „Когато бях овчарче“, а балерините на балета „Грация“ му изтанцували фрагменти от „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“ от Чайковски. Горната информация, колкото и тъпа да ви се вижда, можете да я намерите в Мрежата, нищо не си измислям.

Този момък, който сигурно ще се помъчи да представи оттеглянето си като нескопосна първоаприлска шега, не е интелигентен, както намекнах вече, даже и според стандартите на българската политика, но е пределно неграмотен. Вижте част от публикувания от него текст на оттеглянето му долу, предавам ви го с копи-пейст. В него има 23 всякакви грешки – 8 правописни, 8 стилни (и глупави, например, синекдохата „рамо до рамо с европейските политики“, може би "г@з до г@з" звучи по-убедително.), 2 фактически, и 5 лъжи (например, че България „не е най-бедната страна в ЕС“. Ееее, как да не е?, Евростат да не би да лъже?)

Сега вижте и как изглежда този горнооряховски юнак, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Как ви се струва? Не ви ли напомня на оня смешен млад министър на културата, който стана министър, защото можел да свири на акАрдион в селско читалище? Няма казвам нищо повече ориентациите, някои екзотични, на юнака, те се виждат, нито за психичното му здраве, нито ще прогнозирам докъде ще стигне.

Този човек е във властта. Представяте ли си? Някъде. С амбиции за по-нагоре.

Луди ли сме?

 

                 акад. Петър Иванов

10 Коментара

Майна

преди 4 седмици

Акад.Петър Иванов, Позволете ми да Ви стисна ръката , за мен ще е чест. Бих Ви отдал чест, но не съм бил военнослужещ по законите на България и нямам това Право. Заслужавате уважение за това ,че поставихте Възраждане с точно определение като истинската и единствена опозиционна партия. Нужни са ни тези ,ерудирани, академични български гласове в тези времена на Война, когато наистина трябва да се обединим за да отвоюваме Родината си! Развълнуван съм от статията Ви! Успех на всички ни! Към колегата ,Иванов от форума- знам , че сме ,,рамо до рамо , в борбата с този ,,сатанизъм,,.

Коментирай

Мартин

преди 4 седмици

До акад. Петър Иванов ... ПетЪре, и ти си Идин ЪкЪдИмик, също като ДенкУФ! Защо си Забравил да НАПЛЮЕШ Пак КОМУНИСТИТЕ!

Коментирай

ДалИ

преди 4 седмици

Аз намерих значителен брой грешки в поправките. Ами сега, гусин АкАдемик?

Коментирай

Практикабъл

преди 4 седмици

Г-н Иванов, Вие сте един от малцината радетели за съхранение на чистотата в българския език. Ще бъде огромно удовлствие за мен да прочета и следващите Ви опуси. Поздравявам Ви за позицията. И аз съм поддръжник на идеите на ПП "Възраждане".

Коментирай

балерините в политиката

преди 4 седмици

Явор Божанков и Искрен Митов са засичани по гей парадите. Злите езици говорят, че мъжките дружки опирали топките си друг другиму а Ици Хазарта и Асен Василка си сменяли гащичките в знак на приятелство, но преди това ги душкали с възсторг и гадаели нюансите на преработените от организма храни.

Коментирай

Стефан

преди 4 седмици

Този келеш доказва метода на обратната селекция формулиран от професор А. Фурсов които гласи: Колкото по некадърен и некомпетентен е по-висок пост заема...

Коментирай

Албена

преди 4 седмици

Написаните от горнооряховския момък-лауреат слова само потвърждават впечатлението от снимката му, както и от всички негови досегашни парламентарни изяви. Пълен ид...от!

Коментирай

Босилсковски

преди 4 седмици

Чудя се, как така всички български клоуни-политици са джуджета? Вземете Божанков, Атанасов, Манол Пейков. Особено последният. Абсолютен клоун.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.