Мика Зайкова: Трябват спешни мерки за повишаване на доходите

https://svobodnoslovo.eu/politika/mika-zaykova-tryabvat-speshni-merki-za-povishavane-na-dohodite/3009 SvobodnoSlovo.eu
Мика Зайкова: Трябват спешни мерки за повишаване на доходите

”Трябва да се вземат спешни мерки за повишаване на доходите и подпомагане на бизнеса в уславията на криза”, заяви финансовият анализатор Мика Зайкова пред Радио ”Варна”.

Тя разкритикува анонсираните мерки за подпомагане на домакинствата, пенсионерите и бизнеса.

"Първо, трябва да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се", каза Мика Зайкова и допълни:

"Предлагат по 25 стотинки отстъпка на литър гориво. Това е една широка врата за злоупотреби, понеже няма как се контролира. Освен това защо ще се прави отстъпка на всички - и на тези, които имат скъпи коли и на тези, които карат 30-годишни автомобили? Ако ковид добавката от 60 лева стане инфлационна добавка, това няма да увеличи нетните приходите на всеки пенсионер".

Мика Зайкова заяви, че тригодишната бюджетна прогноза не предвижда увеличаване на средната работна заплата и въвеждане на необлагаем минимум.

Тя подчерта, че инфлацията е нас не е само привнесена, а е плод и на погрешни решения.

"Начинът, поне частично да се справим с кризата и хората да бъдат подпомогнати, е свързан с плавно повишаване на доходите от пенсии и заплати. Трябва да има необлагаем минимум, защото той освобождава паричен ресурс, без да се увеличава заплатата. На първо място обаче трябва се подпомогне на бизнеса и най-вече на малките и средни фирми", подчерта икономистът.

Мика Зайкова напомни, че Планът на възстановяване и устойчивост предвижда от 2023 година битовите абонати да купуват ток на борсови цени.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.