Мира Радева: Излиза, че лидерът на ГЕРБ се е предал без бой

https://svobodnoslovo.eu/politika/mira-radeva-izliza-che-liderat-na-gerb-se-e-predal-bez-boy/25885 SvobodnoSlovo.eu
Мира Радева: Излиза, че лидерът на ГЕРБ се е предал без бой

В предизборната кампания няма енергия, няма алтернативи. Има влачене, тъпчене на място, неубедителни са всички политически актьори. Хората трябва да избират по задължение. Такива избори ще произведат неустойчив резултат, освен ако не става дума за много широка коалиция. Подобна беше ситуацията през 2005 г. след управлението на НДСВ. Тогава се оформи тройната коалиция, която беше устойчива благодарение на това, че е широка. Това заяви в интервю за Фрог нюз социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, уплаши ли се Бойко Борисов от Корнелия Нинова, че й отказа пряк публичен дебат? 

- Бойко Борисов се крие зад експерти. Кандидат-премиерът ли ни отказва да чуем визията му?! Излиза, че лидерът на ГЕРБ се е предал без бой. Докато Фортуна е на страната на експремиера, той излъчва сила и спокойствие. От миналата година прави един след друг слаби ходове, като че ли сам се обрича. Чувала съм мнения, че съзнателно го прави, за да не поеме отговорност за следващо правителство. Иска да даде изборите, за да не управлява страната. Очаква противникът да се провали и той да се върне на бял кон.

ГЕРБ няма да просъществува като партия, защото тя е зачената по същия начин като всички останали партии по време на Прехода. Не се работи нейните хора да добият самочувствие, да покажат лидерските си качества. Налагането отвисоко на една единна воля без да бъдат чути всички алтернативни позиции и мнения, превръща цялото ни общество в паратоталитарно. Може да сме направили многопартийна система по подобие на пазарната икономика, но в главите си оставаме тоталитарни. Поради това и партийните структури са такива.

- Как си представяте следващия парламент?

- Възможно е ГЕРБ да са първи. Възможно е също БСП да са в много близка позиция до ГЕРБ. ДПС ще участват и в следващия парламент. Патриотите заемат позицията на уравновесяващ фактор и това е много лошо. Те са опасни в незнанието си, в грубостта, в която се третират социалните факти. Това няма да даде устойчивост на политическите решения нито във вътрешнополитически план, нито във външен. Самите патриоти са едро сглобена композиция и ако реално влязат в управлението, то може да се окаже минирано от вътрешните им конфликти. В момента  замазват конфликтите, защото искат да имат силно присъствие в следващата власт. Влязат ли в нея, техните вътрешни противоречия ще избуят. Борисов може би съзнателно дава заден, защото знае, че следващото управление до голяма степен е обречено. Марешки е трудно предвидим играч, нищо не знаем за него. Единственото, с което е известен, е, че се е опитал да намали цената на бензина, че говори срещу монополите.

Реформаторите може да не минат бариерата. Потенциал за десни партии има, но те са раздробени и хората им нямат доверие. Виждаме и как си набират кандидат-депутати – със SMS-и.

Христо Иванов и Радан Кънев смятат, че могат да създадат партия от нищото за 1 месец. Много общо е да кажеш, че ще пребориш корупцията. Как ще я пребориш? Мой приятел споделя във фейсбук, че го поканили в „Да, България”, но той отказал. Едва ли не ги събират от улицата. Имам чувството, че насипно се събират симпатични хора, които не са седнали предварително да си говорят. Това е дълбоката причина за политическия разпад като цяло. За тези 27 години партиите трябваше да си изградят системи за вътрешен подбор на кадри. И Корнелия Нинова при цялата ми сипматия към идеята й, че не трябва едни и същи феодални владетели да се появяват в парламента, и тя е на гола поляна.

- Облагите ли накараха Слави Бинев да стане част от ДПС и Евгений Михайлов от ДОСТ?

- Това се нарича политическо номадство. Виждаме едни хора, които първо са били в СДС, после са били в ДСБ, после са отишли в ГЕРБ, сега пристават на Патриотите. Това са класически опортюнисти, които се оглеждат на кой кораб да се качат, за да може да се доберат до парламента. Това са хора, които не споделят никакви ценности. Те търсят мандат, за да изкарат на добро място 4 г. Как ще защитават интересите на избирателите, след като са готови да пристанат на когото и да е?! Българският елит не е склонен да се бори за каузи, а за физическо оцеляване.

- Какви са очакванията ви за референдума?

- Политиците се държат обидно спрямо избирателите. Трябваше още с провеждането на референдума да има ясни позиции, ясни декларации. Единствено ГЕРБ имаха такива. Да се държиш все едно нищо не се е случило, е признак за безотговорност. Някои политически сили си казаха, че не им е изгоден референдумът. Започнаха платени коментатори, чуваха се заплахи как ще се провали държавата. Така или иначе не сме готови за мажоритарната система. Един човек го слагат в 2 листи. Представете си какво става, когато трябва да изкарат по 240 читави кандидати. Искат хем кандидатът да е читав, хем никой да не го познава. Той примерно е от Видин, но го пращат в Хасково, за да не го познават, иначе става страшно. Има изключителен дефицит на кадри в политическото предприемачество. Как няма да е така като лидерската позиция се мачкаше?! Тя се мачкаше 45 г. от тоталитаризма, след това продължи да се мачка от пропорционалната система. Лидерът иска да е сигурен, че ще има пионки, които ще правят каквото им каже.

Интервю на Даниела Николова

Мира Радева за Фрог: И следващото правителство е обречено на провал

http://frognews.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.