МО e дало поръчка за 11 млн. лв. на дружество, в което е съдружникът на съпругата на Тагарев

https://svobodnoslovo.eu/politika/mo-e-dalo-porachka-za-11-mln-lv-na-druzhestvo-v-koeto-e-sadruzhnikat-na-saprugata-na-tagarev/120689 SvobodnoSlovo.eu
МО e дало поръчка за 11 млн. лв. на дружество, в което е съдружникът на съпругата на Тагарев

„Имаме съмнения за много жесток конфликт на интереси между семейството на министъра на отбраната Тодор Тагарев и поръчка, обявена от Министерството на отбраната (МО) още през октомври 2021 г., която е за доставка на безпилотни летателни системи „Терес-02“. Това заяви народният представител от „БСП“ проф. Румен Гечев на брифинг в парламента.

Една година и 10 месеца след обявяването на поръчката и само един месец, след като Тагарев поема поста министър на отбраната, за изпълнител на поръчката е избрано обединението „Български безпилотни летателни системи“.

Изпълнителен директор на една от фирмите в това обединение, „Телерис“ ООД, е съдружник със съпругата на Тагарев в друга фирма – „Проком“ ООД. А самият Тодор Тагарев все още фигурира като консултант на сайта на тази фирма.“,  заяви народният представител проф. Румен Гечев.

Той подчерта, че стойността на поръчката е около 11 млн. лв. и че има информация, че от кабинета на министъра на отбраната са се опитвали да оказват натиск върху дирекцията, свързана със сделката, за промяна на стойността на проекта.

„Тази информация е проверима и говори за много много остър конфликт на интереси на министър Тагарев, тъй като една огромна поръчка на българската армия отива в ръцете на хора, които са свързани с неговото семейство“, заяви проф. Гечев.

Проверка на Обективно.БГ показва, че обществената поръчка е обявена преди Тагарев да стане министър, като първоначално „Български безпилотни летателни системи“ е класирана на второ място. Дружеството обжалва решението на МО пред Комисията за защита на конкуренцията на 5 септември 2022 г.

Производството е с номер КЗК/592/2022 и е от 20 септември 2022 г. От публикуваното на сайта на КЗК се разбира, че обединението „Български безпилотни летателни системи“ оспорва решението на МО за избор на победител в частта му за обособена позиция 2 – „Придобиване на безпилотна летателна система клас „Малки“.

По тази позиция МО иска да купи две системи с по три безпилотни апарата във всяка.

МО е направило класирането изцяло по критерии „най-ниска цена” сред компаниите, които са допуснати до провеждане на преговори. По позиция 2 победител е израелската компания Innocon Innovative Controllers с оферта за 8 941 663,59 лв. без ДДС.

Обединението „Български безпилотни летателни системи“ се състои от двете български компании – „Телерис” ЕООД (компанията, в която е съдружникът на съпругата на Тагарев) и „Контракс” АД. То е било класирано второ по обособена позиция 2 с оферта за 8 949 868,00 лв. без ДДС или с 8204,41 лв. повече от израелската компания.

КЗК обаче се произнася в полза на „Български безпилотни литателни системи“ и отменя решението на МО. Така министерството обявява отново прицедура и този път избира „Български безпилотни летателни системи“, след като Тагарев вече е министър на отбраната.

Обществената поръчка

Основната задача на системата от клас „Малки” ще е предаване на информация, целеопределяне и целеуказване в хода на осъществяването на непосредствена и обща огнева поддръжка на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски.

Летателните апарати трябва да са с фиксирано крило, хоризонтално излитане, максимална маса до 150 kg., размах на крилото до 5 m., дължина до 5 m. и таван от минимум 4500 m. Апаратът трябва да може да предава видеокартина на отдалечение минимум 120 km от наземната станция при автономен полет, а на поне 50 km трябва да може да се управлява активно и да предава картина на земята. Задвижването трябва да се извършва от двигател с вътрешно горене.

Всеки безпилотен апарат трябва да е снабден с електро-оптична и инфрачервена камера, както и лазерен далекомер. Оптичното приближение трябва да е минимум 5 пъти. Освен това, на всяка система трябва да има по един радар със синтетична апертура със селекция на движещи се цели. Изисква се отделен полезен товар фотоапарат на стабилизирана платформа с възможности за правене на снимки с размери минимум 20 мегапиксела.

https://obektivno.bg/

6 Коментара

Олеся Зеленска

8 months before

Че Тагаренко,ако не гепи нещо огромно,като военен министър ,защо е отишъл там? А и защо се проявява,като върл и отявлен русофоб? Песента на Лазар Минели:" Мъни...мъни..мъни

Коментирай

Бате Винету

8 months before

Нали и товариш Тагаренко е от сглобката, каквото заграби, заграби и по островите.

Коментирай

Чичо

8 months before

Къде е втория коментар? Тагаренко вече 1 път беше спиран за напънът му да става министър на МО, не помните ли? И с право, съмненията за украинско гражданство са в сила! Когато и да подаде оставка, все ще е късно! На България не и трябват шпиони в правителството, ДАНС да не спи!!!

Коментирай

Сенека

8 months before

Един велик български владетел, Крум страшни, е отсъдил подобаващи наказания за такива.

Коментирай

neli.koleva66

8 months before

Всичко в семейството на ..., Какво, му плащаме/НА ФИРМАТА??/🤐 Човекът има 3 ДЕЦА, нали?... А внуците(?)...

Коментирай

Борис

8 months before

Президенте Радев,изритай незабавно офицера-артилерист от директорския пост в ДАНС,но не по искане на жълтопаветната сган,а заради това,че в България освен руски шпиони,което наистина е безспорно,но шетат необезпокоявани МИТ,КИП,МОСАД,ЦРУ,МИ-6 и кои ли още не-даже македонски цървули, албански реотани,укробандерлози в лицето на Т/М/агаренко и т.н.и т.н.,а контраразузнаването дреме за тях.Тези също са заплаха за националната ни сигурност, във всички случаи по-голяма от руската.Русия НЕ НИ ЗАПЛАШВА ИЗОБЩО С НИЩО!ДАНС се е съсредоточила основно и само в/у РУСИЯ.Явно това е линията,спусната от българоубийците "мартенски кенеф"и тази Галя,ТИ знаеш от къде!А какво означават абревиатурите с главни букви,питай "великите"си съветници-селския кмет,зализания пловдивски педал,дружка на рогоносеца-съпург на "Мата Хари"и шапкарите от обкръжението ти.Хубавата Деси,предполагам,също ще те просветли!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.