Може ли кочината да стане пак Родина? Марешки и прокурорите

https://svobodnoslovo.eu/politika/mozhe-li-kochinata-da-stane-pak-rodina-mareshki-i-prokurorite/25779 SvobodnoSlovo.eu
Може ли кочината да стане пак Родина? Марешки и прокурорите

Марешки, когато почнат да те търсят за ашладисване на новия кабинет, да не забравиш тоталната реформа в правосъдието. Тотална. Като начало 50 изритани корумпета от върхушката на магистратурата не звучи лошо.

Знаеш кои – всички ги знаем: тези, дето ни държат в афрозоната от години. Не че е обидно да се сравняваме с африканците, но е странно 19, от общо 52 независими държави в Африка, да са пред държава, член на елитен клуб като ЕС, по индексите за корупция и незачитане върховенството на закона. Сигурно и по време на османското „гостуване” у нас сме били по-напред в класирането...

Обръщам се към Марешки, защото пет дни преди изборите прокуратурата се зае с него. Това никога не е случайно. Първо удариха русенска рафинерия, свързвана с негови бензиностанции. Веднага след това се пръкна „новината” за членството му в две партии и прокуратурата се зае да нищи и този казус. Дали Марешки е нов спасител или лъжеспасител – не знам. Скоро ще разберем. Но знам, че някои вътрешни анкети показват 11-13% за неговата партия „Воля” на изборите. Това означава обединените патриоти, „патриотите” от сараите, реформаторите и евроинтеграторите от ДОСТ да му гледат номера на фланелката. Освен това Марешки остана сред малцината (заедно с Радан Кънев и Христо Иванов), които говорят за корупцията по високите етажи на властта. Става все по-реална възможността именно той да е балансьор в парламента, а не предишните. Това означава по-малко порции за досегашните играчи, разбирай обществени поръчки. А по-малко обществени поръчки означава по-малко милиони в Лихтенщайн и Дубай. По-малко милиони там, означава по-независима прокуратура. Независима прокуратура – истинска борба с корупцията. Борба с корупцията – повече присъди. Повече присъди – по-богата държава. По-богата държава – сит народ. А ситият народ е независим. Не-за-ви-сим. Това обаче, което мишките намислят, котката винаги го разваля... В случая котката е статуквото, което мрази независими мишки, сиреч граждани. Силата на статуквото е в зависимостите.

Никой още не знае какъв точно политик ще излезе от Марешки. И това плаши оядения котарак. И той взима мерки. Веднъж вече допусна изненада с победата на Румен Радев, когото в момента опитва да опакова чрез дежурните ДС-аранжори. Но все още резултатът е неясен.

Марешки се опари няколко пъти. Пропиля над милион за футболен отбор, за да угоди на Еди Кой си. Игра и фалшиво танго с Яне Янев. Не би трябвало след 26 март да настъпи мотиката трети път.

Още няколко дена до неделя. Очаквам чудати, странни, абсурдни и дори опасни случки. Може и барут да гръмне, кръв да потече някъде. Акционерите в корпорацията #Кой усещат опасността от промяна в сценария. Това ги изнервя. Доган не издържа и се разписка от бункера в Бояна за някакви заплахи и патриотични обединения, употреби и Дякона. В х-л „Берлин”, в столичния кв. Бояна, в потайни доби се събират видни корумпета от различни партийни централи - братство на мафията, кражбите и корупцията. Надушват евентуално възмездие и се консолидират. За да спасят кочината, в която са превърнали държавата и която им носи злато и диаманти - буквално, те са готови на всичко. Ще пробват манипулация на изборите, заплахи, диверсии и по-сериозни неща.

Бъдете бдителни.

Кочиностроителите влязоха в големи разходи, за да си осигурят властта отново. Ще им трябват 3-4 милиарда, за да си върнат „инвестициите” - с лихвите. А когато става дума за милиарди жертвите не се броят.

Д-р Димитър Попкутуев

Може ли кочината да стане пак Родина? Марешки и прокурорите

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.