Начало на края за сглобката

https://svobodnoslovo.eu/politika/nachalo-na-kraya-za-sglobkata/122673 SvobodnoSlovo.eu
Начало на края за сглобката
Бойкотът ще е до приемането на механизъм за вземане на решения
ГЕРБ няма да гласуват бюджета и закони, ще влязат в пленарна зала само за конституцията
 
ГЕРБ не поставят условия
 
ГЕРБ няма да участват в гласуването на бюджета, нито на внесените от Министерски съвет закони, докато не бъде приет механизъм за вземане на решения. Депутатите от ГЕРБ ще влязат в пленарна зала единствено да гласуват промените в конституцията. Това обяви на извънреден брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
 
Формален повод за бойкота този път е уволнението на шефа на “Пирогов” д-р Валентин Димитров.
 
“В управлението, което подкрепя правителството, ние влязохме не с доверие, а с време. Месеци наред правихме компромиси. Включително и миналата седмица, когато имахме постигната формална договорка”, припомни Атанасова. Тя разказа, че е имала личен разговор с премиера Николай Денков за ситуацията в “Пирогов”. “Отново заявявам - ние сме объркани кои са лидерите в ППДБ. С господин Денков говорихме за безпринципните смени, които се правят. Очевидно той няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него. Имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а е важно да работим за държавен бюджет и Конституция”, каза още Атанасова.
 
Тя подчерта, че думите в политиката означават отговорност, а действията носят последици. “Тази отговорност, ако искат да я носим заедно, а не чрез други мнозинства (както тяхното с БСП по темата “Лукойл”), е редно да седнем на масата и да обсъдим всички теми”, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ.
 
Атанасова бе категорична, че ГЕРБ не поставят условия, а искат партньорски отношения. „Миналата седмица дадохме крачка назад - именно защото желаем България да има държавен бюджет и да бъде променена Конституцията”, подчерта тя и допълни, че ГЕРБ си дават сметка какво означава България да няма държавен бюджет: “Две години го гледахме, когато Асен Василев беше финансов министър. Много по-важният въпрос е как оттук нататък ще продължим. Без доверие в партньорските отношения не може да се продължи. Трябва всеки да преосмисли действията и думите си. Ние ще разговаряме с колегите си, но искаме, който разговаря с нас, да държи на думата си. ГЕРБ е единна в позицията си”.
 
Десислава Атанасова допълни, че критиките на ГЕРБ “могат да бъдат обективирани с искане на оставки”.
 
Юрий Асланов, политолог, пред “Труд news”: Това е пунта Мара, пореден театър и форма на шантаж
 
 
Това не е началото на края на сглобката. Това е спектакъл, някакъв пореден театър и форма на шантаж. От самото начало беше ясно, че така ще я карат. Разбира се, никой не очакваше, че ще бъде толкова екстравагантно. Но те са актьори, начело с Бойко Борисов. Не смятам, че трябва да се взима на сериозно и да се правят дълбоки изводи за съдбата на сглобката.
 
Докато не е известен резултатът от европейските избори, на тази сглобка няма да ѝ се случи нищо драматично. Разбира се, не значи, че и след това ще ѝ се случи, но можа да стане, ако все пак има някаква голяма изненада на тези избори. Но преди това трябва да преживеят един критичен момент - т. нар. ротация в началото на март. Да видим дали ще мине гладко или пак с представление. Но към този момент не бива да се очаква нищо, защото те се договориха за бюджета. Следователно бюджет ще има и това, което са казали ГЕРБ, е как да ти кажа - пунта Мара, както вика Борисов.
 
Непрекъснатото натрапване, че няма нужда от нови избори, означава неизживян детски страх от Радев, той ще ни разкаже играта. Така родителите плашеха навремето децата - ако не слушаш, ще дойде Баба Меца. Разбира се, Радев нищо не може да разкаже, но натам върви. Има и друг страх, за който не се говори или се говори с половин уста - в обществото зее една дълбока ниша, нарастващ брой граждани, които чакат да се появи поредната спасителна алтернатива. Към този момент такава няма, но ние знаем от опит, че такива се появяват внезапно, за броени минути изгряват на небосклона и танцуват с успех един сезон. Това е по-сериозният страх - че от нищото може да се появи нещо.
 
Проф. Харалан Александров, социален антрополог, пред “Труд news”: Управлението е с много ниска вътрешна подкрепа, легитимността му е изцяло външна
 
 
Началото на края на сглобката е от самото ѝ начало. Примирие между непримирими противници. Не сключиха мир, защото сключването на мир след поредица от избори е коалиционно споразумение. От ПП отказаха, защото това беше в противовес с революционната идентичност на “Продължаваме промяната” и в противовес с нереалистичните обещания пред техните избиратели и не пожелаха да нормализират отношенията. А едно такова управление може да функционира що годе нормално с коалиционно споразумение и съответните квоти. Управлението е минирано от самото начало и мините ще продължават да гърмят, докато то се мъчи да функционира.
 
Това управление е с много ниска вътрешна подкрепа, да не кажа и никаква. Неговата легитимност е изцяло външна, това е управление, което трябва да гарантира, че България ще бъде в курса на евроатлантическите приоритети, разбирани като всеотдайна подкрепа за Украйна във войната. В този смисъл, външната рамка държи това управление, а когато тя отслабне, то ще се разпадне от собствената си тежест, ако дотогава няма нормална договорка и не бъде скрепено с коалиционно споразумение.
 
От гледна точка на ситуацията в страната и проблемите на българското общество няма драматична разлика дали ще ни управлява служебно правителство на президента или такова - повечето хора го възприемат като служебно правителство на американското посолство. Но от гледна точка на легитимността пред външния свят, може да се вземат важни решения и заради това вероятно ще продължи да функционира или по-скоро да агонизира по този мъчителен начин - с постоянни предателства, с удари, с неспирни атаки. Грозна гледка, която със сигурност ще намери легитимация и подкрепа от участващите в тази сглобка и за голямо съжаление и при цялата политическа класа. Ще видим накрая къде ще сме, като свърши това нещо.
 
Доц. Татяна Буруджиева, политолог, пред “Труд news”: Не е ясно защо ПП и ДБ форсират ситуацията
 
 
Свидетели сме на поредното събитие, което показва липсата на комуникация в т. нар. сглобка. Уволнението на директора на “Пирогов” е поредната индикатор до каква степен “демократична България”, която иначе много мълчи и публично не се изявява, остава така да се каже Кирил Петков да отнася огъня, но всъщност както зад натиска за министъра на вътрешните работи, така и сега зад действията на министъра на здравеопазването, се провиждат техните интереси. Този пример е показателен как ДБ получиха това, което искаха - махнаха директора на “Пирогов”.
 
Единствено правителството и най-вече “Продължаваме промяната” остава в слаба позиция. Тук битката е не толкова със самата “Продължаваме промяната”, която виждаме, че нито следва нито защитава някакви свои интереси и позиции, а напротив бори се и застава пред огъня, който се сипе, предизвикан от своя по-малък партньор и в защита на неговите интереси. Ситуацията е много интересна сама по себе си.
 
Обявеният бойкот показва, че няма никаква възможност за формиране на друго правителство в настоящия парламент, защото ПП и ДБ ще бъдат слепени до край. ДБ искат да завладеят позиции в управлението, които въобще не отговарят на тяхното представителство. Това задълбочава притеснението, че наистина сме изправени пред много сериозен риск и ясен сигнал за невъзможността това правителство да устои и да стигне до ротация.
 
Важен е въпросът защо самите ПП и ДБ така форсират ситуацията. Те сякаш с всяко свое действие казват на хората: Ние сме само за един-два месеца. И на практика водят до абсолютна сигурност в убеждението, че това не може повече да функционира.
 
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Партиите да се оттеглят от намеса в здравния сектор заради лични свои интереси
 
 
Заявяваме своята пълна подкрепа за “Пирогов”! Призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците, заради лични свои интереси.
 
ДПС ще предложи на партньорите в евроатлантическото мнозинство, Народното събрание да вземе спешно решение, с което да задължи МС за незабавно и ускорено изграждане на Националната детска болница, като реализира проекта съвместно с обществените организации, ангажирани с темата.
 
За “Лукойл” вече разговарях с Делян Добрев от ГЕРБ и го подкрепям напълно за това, което смята да предложи - дерогацията за “Лукойл” да бъде прекратена от 1 януари 2024 г. Очаквам той да продължи разговорите с лидерите за постигане на парламентарна евроатлантическа подкрепа.
 
trud.bg

1 Коментара

Червената шапчица

преди 2 месеца

Погледнете лицата на тези от снимката на какво приличат - завършени олигофрени.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.