Неудобните въпроси към шефа на БНБ, които никой не задава

https://svobodnoslovo.eu/politika/neudobnite-vaprosi-kam-shefa-na-bnb-koito-nikoy-ne-zadava/113363 SvobodnoSlovo.eu
Неудобните въпроси към шефа на БНБ, които никой не задава

​​​​​​След като дълго твърдяха, че ще издигнат свой кандидат за управител на Българската народна банка, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" внезапно "прогледнаха" и решиха да подкрепят фаворита на ГЕРБ - досегашния ръководител на БНБ Димитър Радев.

Обратът дойде след събеседване с кандидата, който в сряда отдели време за среща с депутати от ПП-ДБ. След "сгледата" Асен Василев, който твърдеше, че с пасивността си БНБ носи голяма вина за развихрянето на яростна кампания срещу еврото, не каза нищо. Но пък Кирил Петков приповдигнато обясни, че Димитър Радев ги е убедил, че ще води решително България напред към еврозоната и затова ще получи подкрепа. 

В деня след "събеседването" Венко Сабрутев от ПП в тв ефир сподели "вътрешна информация" от разговора с кандидата. Сабрутев се оказа много впечатлен, че на евромонетите ще стои Свети Иван Рилски с християнски кръст в ръка, и повтори няколко пъти крилата фраза, че "еврото ще е новият български лев". Но дизайнът на европарите със сигурност не е най-важният въпрос, който трябва да бъде обсъждан с кандидата за втори мандат начело на БНБ.

Безгръбначното поведение на десните предизвика гневен коментар на финансиста Георги Кадиев, познат и като бивш депутат от левицата. На страницата си във Фейсбук Кадиев задава 13 важни въпроса, свързани с фалита на КТБ, продажбата на Общинска банка, проблемите около държавната ББР и други неудобни теми, които подкрепящите Димитър Радев услужливо заобикалят. Пубикуваме поста без редакторска намеса: 

"Парламентарната група на ПП-ДБ се срещнала с управителя на БНБ Димитър Радев и му задала безумни въпроси от типа на "може ли да сложим на еврото образа на св. Иван Рилски с християнски кръст?"

После решили, че "гледат в една посока" и ще го подкрепят.

Ето част от истинските въпроси, които трябваше да му зададат:

1. Защо БНБ разреши продажбата на Общинска банка на акционер, който няма прозрачен капитал и структура на управление? Възможно ли е зад тази непрозрачна структура на собственост да стоят български политици-бизнесмени? Какви биха били последствията за финансовата стабилност на страната, ако тези политици-бизнесмени са обект на санкции от други страни, напр. "Магнитски"?

2. Защо БНБ не изрази мнение, когато финансовият министър Горанов прехвърли ББР на Министерство на икономиката като принципал и икономическият министър Караниколов и изпълнителните директори на ББР раздадоха близо 1 млрд.лв. големи кредити? (В това число кредита на бизнесмен, който в момента подава документи за покупката на Токуда банк.).

3. Не Ви ли се струва странно, че Кирил Петков влезе в политиката чрез рекламата за борбата с проблемите в ББР, а в момента подкрепя преизбирането Ви?

4. Защо предложихте Радослав Миленков за подуправител на "Банков надзор", като знаете #КОЙ предложи кандидатурата му за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФВБГ) преди това?

5. Защо не сменяте вече осма година г-жа Нели Кордовска от УС на ФГВБ, след като е известно как тя изтегли парите си от сметката си в КТБ в извънработно време и явно възползвайки се от информация, придобита по служебен път?

6. През 2020 г. ББР закупи акции на ПИБ на цена близо 80% над пазарната цена с цел рекапитализация на банката, за да може да се изпълнят изискванията на ЕЦБ за членство на страната ни в Банковия съюз. Вие, финансовият министър Горанов и Бойко Борисов твърдяхте, че ББР ще продаде тези акции и държавата ще спечели от тази операция. ББР не е продала акциите, държавата не е спечелила, а финансовото състояние на страната се влошава (големи бюджетни дефицити, нарастващ публичен дълг). Как държавата ще си възвърне тази инвестиция? Не подведохте ли българските граждани?

7. Защо казахте в парламента, че ЕЦБ ще направи компромис с инфлационния критерий за еврозоната, като знаете, че това е невъзможно?

8. Какво стана с целта за присъединяване през 2024 г., която бяхте обявили, и така ли ще стане и с целта 1 януари 2025 г.?

9. Как ще изпълним критерия за инфлация, за да влезем в еврозоната през 2025 г., след като няма никаква антиинфлационна политика от бюджета и днес сме 5.4 процентни пункта над критерия? Пак ли ще чакаме за изключение, за което през февруари 2023 г. при посещението си в София зам.-председателят на ЕК Домбровскис каза, че е невъзможно да бъде направено?

10. Защо БНБ осем години няма комуникационна политика и не може да обясни на българското общество за потенциалните ползи и негативите от бързото присъединяване на страната към еврозоната?

11. БНБ има вероятно най-добре развитите икономически изследвания в страната. В управление "Емисионно" има дирекция и отдели, които изследват националната и международната икономика. Защо БНБ възпрепятства балансираното обяснение на въпроса за ефектите от еврозоната върху българските граждани и фирми?

12. Поддава ли се БНБ на политически натиск, да не участва компетентно и безпристрастно в представянето на потенциалните ползи и негативи от участието на страната в еврозоната?

13. Готова ли е ИТ инфраструктурата на БНБ за въвеждане на еврото в страната, както и инфраструктурата за замяната на лев с евро - трезори, машини за обработка на банкноти и монети, бронирани камиони? Вие твърдяхте, че ще сме готови за присъединяване през 2024 г., но в годишния отчет на БНБ няма нито едно изречение, което да дава оценка за необходимите инвестиции и степента на тяхната завършеност.

Това е малка част от истинските въпроси към Радев. Вие допишете вашите", завършва публикацията си Георги Кадиев.

https://www.segabg.com/

3 Коментара

знаещ

преди 9 месеца

Радев ти първо разбери що е това финанси и пари а след давай акъл.ѝѝѝѝѝѝтвоето разбиране за еврото е под нивото на стедент 1 курс.Ти просто искаш да си запазиш стола и високата заплата а не те интерисува нарада ни.Ти си просто един послушник.

Коментирай

Възмутен наблюдател

преди 9 месеца

Въпросният Георги Кадиев и дума не обелва за това, че българският народ не иска НАЛАГАНЕТО НА ЕВРОТО!!! Въпреки че Кадиев със сигурност знае, че нашите предци са си дали живота, за да можем да имаме национална парична единица! Още един родоотстъпник, продажник и национален предател.

Коментирай

Възмутен наблюдател

преди 9 месеца

Въпросният Георги Кадиев и дума не обелва за това, че българският народ не иска НАЛАГАНЕТО НА ЕВРОТО!!! Въпреки че Кадиев със сигурност знае, че нашите предци са си дали живота, за да можем да имаме национална парична единица! Още един родоотстъпник, продажник и национален предател.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.