Новите областни управители – уволнен от гуляй полицай, лелка от детската градина и кариерист с условна присъда

Кадрите на служебното правителство показват, че образованието и професионалния опит не се ценят у нас

https://svobodnoslovo.eu/politika/novite-oblastni-upraviteli-uvolnen-ot-gulyay-policay-lelka-ot-detskata-gradina-i-karierist-s-uslovna-prisada-2/133210 SvobodnoSlovo.eu
Новите областни управители – уволнен от гуляй полицай, лелка от детската градина и кариерист с условна присъда

Кадрите на служебното правителство показват, че образованието и професионалния опит не се ценят у нас

Азбучната истина гласи, че по време на избори, най-важната роля се пада на областния управител и шефът на полицейската дирекция. От времето на Бай Ганьо така се правят избори – на тъмно, а гласовете се броят, щом свещите угаснат. Дали така ще стане и този път, предстои да видим. Факт е обаче, че бързината, с която служебното правителство запретна ръкави и набързо омете шестима губернатори, начело с Вяра Тодева, която събра смелост да събори МОЧА – паметникът на окупационната съветска армия в центъра на София. Мястото й зае заместникът й Стефан Арсов, който още като студент по право в Софийския университет „Климент Охридски“ се е записал в ГЕРБ.

 

Само един бегъл поглед върху новите назначения показва, че те са по познатата формула: роднина, милиционер, леко видоизменена във формат гербаджия, милиционер.

 

В Сливен е най-яркият пример – там областта се поема от Чавдар Божурски, който е бивш полицейски директор, при това със скандални изцепки и дисциплинарно уволнение зад гърба си, разбира се, „оправен“ от съда. Като старши комисар и шеф на МВР-то в града на сините камъни Божурски е освободен в началото на 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ,

Официалното обяснение тогава е „за допуснати административни нарушения", а неофициалното – за арогантно поведение в пиано бар „Сохо“, който се намира в сградата на театъра. Твърди се, че Божурски се запил в заведението с група полицаи, а гуляят им продължил до зори. Когато персоналът поискал да сложи край на запоя, ченгетата извикали свои колеги. Пристигнала полиция и персоналът, дето искал да затваря бара, бил арестуван. След като е уволнен дисциплинарно, Божурски става юрисконсулт в „Софарма”. В Сливен са известни добрите му контакти в бранша, понеже още преди да стане шеф на полицейската дирекция, той е бил член на надзорния съвет на „Биофарм Инженеринг АД".

Силвия Арнаутска

Управлението на комисар Божурски се помни в града с небивалия разцвет на трафика на проститутки към Европа. Васил Качиков и Йосиф Йосифов – Йоско стават тогава босове от европейски мащаб в този бранш на престъпността. Нещо повече, в Сливен се стига дотам, че проституцията минава за престижна професия, а проститутките се изпращат на „гурбет в Европа със семейни тържества. „И как да не е така, като за редица семейства това е основният източник на доходи, припомнят запознати. – Освен това много сливенски проститутки вече натрупали пари и демонстрират благосъстояние.”

Чавдар Божурски

Официално Божурски е отстранен от МВР покрай скандала в бара, но има и съмнения, че покровителства сводничеството и търговията с наркотици в града. Заедно с него тогава си заминава и шефът на РПУ-то Неделчо Неделчев, за когото открито се говори, че прикрива престъпления.

 

Историята обаче не свършва дотук, а следва обжалване в съда. Неделчев от РПУ-то така и остава извън системата. Далеч по-благосклонна е съдбата, или по-точно Върховният административен съд, към шефа Божурски. На тричленка във ВАС жалбата му е отрязана, но след това петчленен състав на съда го възстановява на работа. Забележително е, че в този състав е и Георги Чолаков, който става шеф на ВАС. Дребен детайл обаче е, че неговият брат Петко Чолаков работи в РЗБОП в Сливен, но според Чолаков това не може да е причина, за да си даде отвод.

Илиян Великов

Друго интересно съвпадение е и фактът, че в края на 90-те години Георги Чолаков е адвокат на близките на застреляната по невнимание на Петолъчката Станиела Бугова, която беше убита от полицай при проверка, докато си седи кротко в колата с майка си. Тогава е изметено цялото ръководство на МВР в Сливен, като сред изгонените е и Чавдар Божурски, който тогава е зам.-шеф на полицията.

След време обаче той се завръща и дори се издига в системата. В Сливен мнозина са убедени, че Божурски, с двете уволнения от МВР-то зад гърба си, все пак прави впечатляваща кариера особено през последните години, благодарение на дъщеря си. Елена Божурска преди години е адвокат на Цветан Цветанов, когато се разнищват неговите апартаментни придобивки. Като се тегли чертата, Божурски, който е възпитаник на Школата в Симеоново и е доучвал право в СУ, се оказва, че е бил през 2017-2021 г. областен, през 2023 г. е зам. областен управител на Сливен, бил е и депутат за няколко месеца в 47-ия парламент.

 

Драгомир Драганов/Дамянов

Доста тъмни петна в биографията си има и новият областен управител на Русе Драгомир Драганов, който често предпочита да се представя с презимето си Дамянов. Така името му сякаш се сдобива с нюанс на някакъв доморасъл аристократизъм, но кой знае – може да има и по-прозаично обяснение за тази заигравка с фамилията. Драганов/Дамянов има образцова биография на политик и виден седесар, готов да заеме всеки възможен пост във властта. В името на кариерата няма и проблем дори да се премести в чисто географски план. В официалната си биография посочва, че става член на СДС през 1990 г., а през 2006 г. вече е част от висшето партийно ръководство.

 

Сини кадри от Русе си спомнят, че Драганов/Дамянов първоначално се навърта около партийната структура в областния град, но след като не може да се вреди на челни позиции от купищата новоизлюпени кариеристи и „борци срещу комунистите, се насочва към близкия град Бяла. Още същата година мечтата му се сбъдва. След ударната смяна на общинските власти той първо става временен кмет, а по- късно зам.-кмет. И така до 1995 г. Развъртането на червената метла при Жан Виденов временно стопира кариерата му. Синият кадър хваща отново вълната чак през 2003 г., когато като част от голяма коалиция е избран за съветник в община Две Могили, прочула се като родно място на чалга ветеранката Глория. Изкарва един мандат, а след това през 2007 г. е избран и за кмет. Мандатът му не е запомнен с кой знае какви постижения, но за сметка на това става един от първите управници, попаднали под ударите на Темида. Едва е изминала година от мандата, когато на Драганов/Дамянов е повдигнато обвинение за безстопанственост заради неправомерно изхарчени пари от Министерството на образованието и науката.

Средствата са отпуснати целево за ремонт на местната гимназия „Св. св. Кирил и Методий". По закон тези пари не могат да се харчат за нищо друго, но кметът явно има други разбирания. Без грам притеснения той пръска десетки хиляди левове от тях за други дейности.

 

След като злоупотребата лъсва, на кмета е потърсена отговорност. Според информация в медиите през 2010 г. Русенският окръжен съд го признава за виновен. Присъдата е година и половина условно с 3-годишне изпитателен срок. Драганов/Дамянов, разбира се, обжалва, което му позволява да си доизкара мандата, без да бъде отстранен принудително. Влязлата в сила присъда е причина за известно време възходът му във властта да е на пауза, но не така стоят нещата в СДС.

 

Въпреки присъдата сините в Русенско му гласуват доверие да стане областен председател на партията. Драганов/Дамянов се връща на бял кон едва през 2019 г., когато отново е избран за общински съветник в Две могили. Според юристи по това време срокът на условната присъда вече е изтекъл и съответно той се води реабилитиран. Това му позволява отново да бъде избиран на високи постове. Не се задържа дълго като съветник, а става депутат в злощастния 48-и парламент, продължил от 19 октомври 2022 г. до 2 февруари 2023 г.

 

След поредните предсрочни избори кадърът от Две могили не успява да се класира. Драганов/Дамянов  сяда на депутатската банка чак през януари, като заместник на Десислава Атанасова, която вече е в Конституционния съд. В края на миналата седмица, господинът подаде оставка, хвърляйки в потрес своите колеги, особено тези, до които не е стигнала мълвата, че ще става областен. Все пак до край на парламента оставаше само едно заседание. Оказа се обаче, че Драганов/Дамянов има защо да бяга. В понеделник официално бе обявено, че е назначен за областен управител на Русе.

 

Принципът гербаджия, милиционер е твърдо спазен в Силистра. В родния край на Младен Михалев – Маджо ще управлява бившият началник на РЗПОБ Илиян Великов. В медиите той попада преди години, когато е наръган с нож пред сградата на полицията в града. Нападателят е Мартин С.М., който неясно защо решил да коли висшия полицай. През изминалите години липсва информация дали е имало дело срещу нападателя, какви са били мотивите му, пълна мъгла. Затова пък е известно, че Илиян Великов е бил зам.-областен и през 2019 г.

 

В Ловеч някоя си Дора Ангелова поема областното ръководство. За нея се знае, че е била дълги години служителка в областната администрация. Поне материята ще й е позната.

 

Затова пък София-област ще се ръководи от педагожката Силвия Арнаутска, която става губернатор, е учила за детска учителка в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

 

Тя е работила с години по специалността, но после се е издигнала. Станала експерт по образование и здравеопазване в Община Ихтиман. Основните й изяви са като придружителка на кмета на града, когато той е скъп гост в детските градини из общината.

 

До изборите има още време и не е изключено да станем очевидци и на други шеметни назначения, които показват, че в България образование и професионален опит не значат нищо. Важното е да си верен на партията, а тя ще те лансира нагоре.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

Обикновенчовек

преди 1 седмица

Достатъчни ми бяха само първите редове, че Вяра Тодева имала "смелостта" да събори моча - Паметника на Съветската армия - освободителка и спрях до тук. "Умно-красиви" творения не ме интересуват. Преглеждайте си авторите, по-внимателно

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.