НОВОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ХАМЕЛЕОНА: ГЕРБЕРЪТ МАРИН РАЙКОВ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ГЕРБ!

https://svobodnoslovo.eu/politika/novoto-prevaplashtenie-na-hameleona-gerberat-marin-raykov-se-otreche-ot-gerb/14503 SvobodnoSlovo.eu
НОВОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ХАМЕЛЕОНА: ГЕРБЕРЪТ МАРИН РАЙКОВ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ГЕРБ!

Корабът на ГЕРБ потъва и дори най-верните кадри на Борисов търсят нов пристан. Звучи шокиращо, но е факт - посланикът ни във Великобритания Марин Райков се присъедини към протестиращите българи в Лондон и иска оставката на правителството.

Гербер №1 в МВнР изведнъж прогледна за мутренската същност на режима и реши да смени флага. Всъщност ходът му е добре изчислен - законът повелява, че веднъж изпратен на задграничен мандат посланикът може да бъде върнат само с президентски указ. Такъв очевидно няма да бъде издаден, след като Райков ловко сменя господаря си и прескача от "Дондуков"1 на отсрещната страна.

Лицемерието в дипломацията не е от вчера, но дори и Макиавели би се изчервил от този ход на лондонския бунтар. Все пак да смениш флага на ГЕРБ с този на бунтовния народ си е чиста проба хамелеонщина.

Да припомним, че това е служебният премиер на Плевнелиев, който се вписа в историята на дипломацията с уникален маньовър - като служебен външен министър се предложи за посланик в Рим и като служебен министър-председател се утвърди за такъв. На недоволството от ляво и от дясно той високомерно отговори с гръмко мълчание или зле скрито презрение към критиците.

"Смелият" посланик наистина не рискува мандата си в Лондон, поне докато президент е Румен Радев. Същевременно така Райков елегантно се самономинира за служебното правителство.

Освен морален тук има и тежък дипломатически казус. Може ли посланик, който се отрича от своето правителство и иска оставката му, да продължи да изпълнява задълженията си зад граница? И ако продължи, с какъв статут ще е пред приемащата страна? Кого ще представлява пред британските власти, след като това не е българското правителство?

Класиците са прави: при всяка революция мръсната пяна изплува отгоре!

Велизар Енчев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.