Огнян Минчев: Борисов изговори най-вредната фраза на българския преход - „Държавата е лош стопанин“

https://svobodnoslovo.eu/politika/ognyan-minchev-borisov-izgovori-nay-vrednata-fraza-na-balgarskiya-prehod-darzhavata-e-losh-stopanin/23230 SvobodnoSlovo.eu
Огнян Минчев: Борисов изговори най-вредната фраза на българския преход - „Държавата е лош стопанин“

По повод на сделката с ЧЕЗ премиерът Б. Борисов отново изговори най-вредната фраза на българския посткомунистически преход - "Държавата е лош стопанин". Това не е вярно.

Това е лозунгът на разграбването на българската национална собственост в продължение на четвърт век от хора и корпоративни групи, които имаха нужда от някаква, макар и дребна легитимност на грабежа. Тази фраза им осигури легитимност. Изречена от Б. Борисов тази фраза днес е призвана да осигури легитимност на поредната крупна сделка на тъмно, която засяга пряко живота на над три милиона българи. Когато държавата се основава на принцип и закон, когато е прозрачна в законността на своите дейности и процедури, когато изпълнителната власт осъществява стратегия за управление, одобрена от вота на гражданите, държавата е добър и грижовен стопанин. Не е необходимо тя да се превръща в комунистическа държава - да притежава лъвския пай от икономиката. Частната собственост трябва да бъде доминираща в повечето случаи. Но за определени стратегически сектори, които имат пряко значение за защитата на обществения интерес, държавната собственост е легитимен и предпочитан инструмент за осъществяване на националната стратегия за развитие. Енергетиката е един от тези сектори, в които частчната държавна собственост е не само възможна, но често и необходима. Трите ЕРП-та са пример за това как една отговорна държава би могла чрез собственост да защити обществения интерес. Но някои държави наистина са лош стопанин - държавите, управлявани от олигархична организирана престъпност, владееща публичните институции и ограбваща гражданите чрез беззаконие и масирана корупция. Такива държави са не само лош стопанин - те са лош управленец, лош представител на гражданите в публичното управление.

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.