Защо изхвърлиха Настимир от „Промяната“?

Овалният политик бил замесен в лобистки схеми и пране на пари от престъпна дейност

https://svobodnoslovo.eu/politika/zashto-izhvarliha-nastimir-ot-promyanata-2/142108 SvobodnoSlovo.eu
Защо изхвърлиха Настимир от „Промяната“?

Овалният политик бил замесен в лобистки схеми и пране на пари от престъпна дейност

Съвсем изненадващо за мнозина, ПП изхвърли едно от остриетата си Настимир Ананиев от редиците на партията на Кирил Петков и Асен Василев. Както сами се досещате, той няма да е сред кандидат-депутатите от коалиция ПП-ДБ за предстоящите извънредни парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври.

 

За прогонването на овалния политик и неформален лидер на бутиковата партия „Волт“, която даде регистрацията си на „Промяната“ през 2021 г., за да може Кирил Петков и Асен Василев да се явят на изборите, се разбра от съобщение на Настимир до медиите, което беше озаглавено: „Уж заедно и обединени, но без „Волт“.

В него се казва, че явно… цената „Да, България“ да каже „да" на ПП е била отстраняването на „Волт“ от коалицията“.

Запознати от „Продължаваме промяната“ обаче разказаха че Настимир е бил прогонен по нареждане на Асен Василев и Бойко Рашков и със съгласието на Кирил Петков и Лена Бориславова заради постъпили множество сигнали за участието на очилатия дебеланко в лобистки законопроекти и съмнителна дейност на свързани с него счетоводни фирми.

 

Твърди се, че счетоводни компании, собственост на Настимир Ананиев и на съпругата му, са били уличени като помагачи в препираното на съмнителни капитали от белгийски, нидерландски и ирландски дружества. Със съдействието на счетоводните фирми на Ананиев били купувани имоти в България с пари, придобити от престъпна дейност. Засега нямало данни Настимир да е пряко замесен в престъпни дейности, но пък зачестилите сигнали срещу него предрешили съдбата му.

 

Бойко Рашков и генерал Атанас Атанасов направиха частни разследвания, които установиха, че Настимир действително е развил „проблемна бизнес дейност“ и е участвал в схеми на лобисти. Махат го от ПП, защото не е невъзможно в близко бъдеще срещу него да бъдат повдигнати обвинения“, твърдят запознати от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

 

На 10 април полиция влезе в два офиса в София, свързани с Настимир Ананиев, във връзка с европейска заповед за разследване, издадена от съда в Антверпен, Белгия, срещу организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици и пране на пари, придобити от престъпления. Оказа се, че белгийците са били обслужвани в България от счетоводните дружества на Ананиев, през които според неофициална ин-

формация са преминали над 3,5 милиона евро.

 

Мълви се, че счетоводните дружества са обслужвали и други проблемни клиенти, заради което в близко бъдеще можело да бъдат повдигнати о6винения срещу овалния доскорошен депутат. Заради това от „Продължаваме Промяната“ предпочели да приключат завинаги отношенията си с него.

 

Името на Настимир Ананиев беше замесено в скандала с криптобанката „Nехо“, чийто лиценз в САЩ беше отнет, а през лятото на 2022 г. офисите на дружеството в София бяха атакувани заради стартирало разследване срещу босовете на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев за пране на пари, данъчни престъпления и компютърни измами. В края на миналата година Софийската градска прокуратура “прекрати разследването срещу „Nехо“ заради липса на доказателства, а впоследствие от дружеството за дигитални финанси заведоха дело срещу България в международен арбитражен съд в САЩ. Настимир Ананиев в близък до Антони Тренчев, с когото в бил съдружник в близкото минало и беше сочен като един от политическите покровители на дружеството в България. Твърди се, че Ананиев е лобирал пред Асен Василев в България да се въведе плащания с криптовалути през банковата система БОРИКА.

 

През лятото на 2022 г: пък Ананиев в качеството си на депутат от 47-ото Народно събрание и председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в парламента, опита да прокара нов скандален закон за потребителските кредити, който предвиждаше въвеждането на задължително изискване за електронен подпис при всеки сключен договор. Изготвянето на законопроекта от Настимир Ананиев скандализира Асоциацията за отговорно небанково Кредитиране, в която членуват 12-те най- големи дружества за бързи кредити. Представители на Асоциацията твърдяха, че законотворната инициатива е целяла да принуди всички фирми за бързи кредити в България да сключат договори с дружеството „Евротръст Технолоджис“, ръководено от бизнес дамата Саша Безуханова и нейния син Константин. „Евротръст Технолоджис" е доставчик на квалифицирани удостоверителни услуги за електронна идентификация и електронен подпис. Основаната през 2015 г. компания е разработила платформа за подписване на документи директно през мобилния телефон, като прибира такси между 2 и 7 лева за всеки верифициран от тях контракт. Твърди се, че Настимир имал участие и в още няколко лобистки проектозакона, които не успял да прокара в Народното събрание заради съпротивата на негови съпартийци.

 

През лятото Ананиев не успя да влезе в 50-ото Народно събрание, след като Кирил Петков подаде заявление, че влиза в парламента от 23-ти МИР в София, а не от Перник, където също беше водач на листа. Още тогава за функционерите на ПП станало известно, че овалният политик няма бъдеще в партията.

 

За пребиваването си като народен представител през последните 3 години, Настимир Ананиев беше запомнен от парламентарните репортери като депутатът с постоянен апетит и безапелационен шампион в дисциплината „най-голям чревоугодник“.

Закръгленият политик по-често можеше да бъде  засечен да се храни във ведомствения депутатски бюфет, отколкото на депутатската банка.

 

Настимир смая журналистите, когато в обедно време сгъна за има-няма 30 минути шопска салата, мусака, пилешка пържола, 5 филии препечен хляб и торта „Рафаело“, полети обилно с голяма бутилка минерална вода, изпита до дъно. Според изчисленията на парламентарните репортери Настимир Ананиев е посещавал парламентарния бюфет средно 4 пъти на ден.

 

„Сега, когато няма да има възможност да се храни на преференциални цени в столовата на Народното събрание, Настимир може и да отслабне“, ехидничат депутати по адрес на дебеланкото.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

5 Коментара

Гост

1 week before

Не че останалите там са умници, ама тоя си беше глупав. За какво им е?

Коментирай

кога........

1 week before

Кога ще пуснете коментарите под статии на прасето???

Коментирай

Bad Face

1 week before

Този е доказан педофил! Защо не е в затвора?

Коментирай

hop

1 week before

hop

Коментирай

Bad Face

1 week before

Защо всички свински, кафяви медии като тази не допускат коментари за Свинята Пеевски, "най-големия Атлантик", които е намагнетизиран от тях и има забрана да ги посещава и прави бизнес с тях (САЩ. КАНАДА и UK)?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.