ПОРЕДНО НЕДООБМИСЛЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПП

https://svobodnoslovo.eu/politika/poredno-nedoobmisleno-predlozhenie-na-pp/2475 SvobodnoSlovo.eu
ПОРЕДНО НЕДООБМИСЛЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ПП

Предложеното от Настимир Ананиев "окрупняване" на общините на практика означава закриването на малките общини, с което допълнително ще усложни живота на жителите на тези общини и ще засили демографската катастрофа. Има община - има проблем, няма община - няма проблем, според народния представител от ПП. В интервюто пред Дарик подчертах, че 32 години ние само окрупняваме и закриваме - училища, ясли, детски градини, болници, а след това се чудим как да ги възстановим. Закриването не е решение. Още повече, че няма нито анализ, нито решение на проблемите на общините.

Границите на общините според Конституцията се променят след допитване до гражданите на общината. И не знам какъв е оптимизма на ПП, че ще успеят да съберат мнозинство за промяна на Конституцията, при положение, че вече дори бюджета представлява затруднение да го прокарат през парламентарните комисии.

Една малка община все пак обслужва хората. Един от мотивите на Ананиев е, че някъде общините са основни работодатели. Вместо да се търси причината за това и да се намери и друга работа в тези общини, решението според ПП е тяхното закриване /тоест населението там да остане и без тази работа/. При транспорта в момента, малко хора от малките населени места могат да си позволят да пътуват по-надалеч, за да получат елементарни административни услуги от общината. Закриването явно е специалитет на ПП. Тези дни се закриват редица полицейски управления в по-малки населени места, като гражданите се оставят на милостта на престъпниците. Държавата се оттегля от малките населени места и ги оставя на милостта на съдбата.

Вечните кметове според Ананиев са вредни. Но аз мога да кажа, че има редица например кметове на села и малки населени места, които са преизбирани, защото се грижат за населеното място и гражданите. Вместо да осигурят прозрачни и честни избори, от ПП ще решават проблема, като ограничават мандатите. Единствената полза от това ще бъде да се елиминират конкурентите им за постовете от ГЕРБ и БСП, които вече имат кметове от няколко мандата. Но това не е дългосрочно решение и определено е неработещо.

С намаляването на населението се поставят нови предизвикателства пред държавата. Но това не означава закриване. Защото както ни предлагат марионетните правителства последните десетилетия, скоро ще закрием и държавата.

И бих призовала Четворната/Тройна коалиция, преди да пусне в публичното пространство подобно недообмислено и непрецизирано предложение, да попита хората какво мислят. Защото все пак народът е върховната власт в тази държава!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.