Поука: Бутилка вода на плажа в Гърция струва 1 лев, чадърите и шезлонгите са безплатни! Ангелкова още се чуди защо нямаме туристи?

https://svobodnoslovo.eu/politika/pouka-butilka-voda-na-plazha-v-garciya-struva-1-lev-chadarite-i-shezlongite-sa-bezplatni-angelkova-oshte-se-chudi-zashto-nyamame-turisti/14798 SvobodnoSlovo.eu
Поука: Бутилка вода на плажа в Гърция струва 1 лев, чадърите и шезлонгите са безплатни! Ангелкова още се чуди защо нямаме туристи?

Министърът на туризма Николина Ангелкова показно се чуди защо нашите плажове пустеят и какви е тоя народ, дето предпочита пясъка на Гърция пред бетона у нас?

Мръсотията, скъпотията и безобразното обслужване наистина прогониха туристите в посока Гърция, но тенденцията не върви от вчера.

Сега, обаче, на фона на страхотната криза, връхлетяла ни покрай коронавируса, всеки един курортист е добре дошъл за нашите хотелиери, показа проверка на Narod.bg.

Само че това няма да помогне, защото южните ни съседи са светлинни години пред нас. Докато преди дни туристка изпищя в социалните мрежи, че е платила 64 лева за 2 чадъра и 4 шезлонга – по 10 лв. за шезлонг и 12 лв. за чадър пред хотел на Слънчев бряг, гърците дават плажните аксесоари напълно безплатно. За капак бутилка минерална вода струва едва един лев, а често по бийч баровете черпят и по няколко безплатни.

Това пише на стената си във фейсбук Мария Пеева, която от години живее в Гърция, видя Narod.bg. За доказателство нашенката приложи и касовият бон от плажно заведение, което показа колко още има да се учим от гърците.

Ето целия пост без никаква редакторска намеса:

В събота и неделя в нашия край на Гърция бийч баровете са пълни. Изсипват се стотици коли от Югозападна България и Северна Гърция плюс обичайните туристи. Ние с Алекс, като едни вече местни хора бихме избягвали плажа в тези дни, но няма как, защото Иван и Косьо са дошли само за уикенда. Затова ги водя на един по-таен бийч бар на двайсетина км, който е платен и има по-малко хора.

Като казвам платен, имам предвид, че на влизане на паркинга плащаш такса на човек, която обаче после си консумираш. Един вид имаш задължителна консумация, чадърите и шезлонгите пак са безплатни.

И там на входа едно почерняло момче ни взима 10 евро на възрастен и пет на дете и ни връчва ваучерите за тях. Ние сме двама родители с две деца на 17 и на 7. Подаваме 50, а съм сметнала, че трябва да върне 20 и съм готова да обясня, че Косьо не е възрастен, ако върне 15. Той връща 25.

– Ама ние сме с две деца – казвам аз и соча Алекс отзад.

– Той много малък, да влиза – маха с ръка младежът.

Защо го пиша това? Защото много, много имат да учат нашите плажни концесионери, паркинг служители, хотелиери и туристическият бизнес като цяло.

И сега няма да пиша повече, за да не ме обвинят пак, че предавам българския туризъм, и т.н. Но на края на лятото ще събера в една статия и ще опиша всички добри примери, които виждам тук на всякакво ниво – от момчето на паркинга до ресторантьора и хотелиера. Ще ги опиша в края на сезона ей така, за хубави идеи. Пък дано който трябва да ги прочете.

Пс. С първия ваучер за 10 евро платихме две фрапета и две води (водата е 50 цента навсякъде). Още две ни донесоха безплатно. На бележката чинно са отбелязали, че имаме още 2,50 да харчим от този ваучер.

За такива дребни неща говоря. За отношение, за уважение, за гостоприемство.

Иначе море и слънце навсякъде има.

Пс2. Алекс е на 7. В България вече нищо не е безплатно за него.

„Толкова за спасяването на българския туризъм и за ходенето на хиляди българи на Бяло море… Точно и ясно – с факти и цифри! Докато нашите политици, бизнесмени от туристическия бизнес и обслужващия персонал не проумеят някои прости истини – така ще бъде – хората ще предпочитат – по-качественото, по-евтиното, по-чистото, по-хубавото, по-спокойното…”, коментира актьорът Симеон Владовкойто сподели поста на Мария Пеева.

Докато обаче плажовете ни пустеят, любимката на Бойко Борисов – Николина Ангелкова, продължава показно да се чуди и вайка защо, аджеба, туризмът е пред умиране? Ето защо, г-жо министър – в Гърция целта не е дране по седем кожи, а доволни клиенти, които ще се върнат пак. У нас обаче хотелиери и кръчмари продължават да живеят на принципа „ден година храни“, затова тая година май ще почиват повече от обичайното…

narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.