ПП-ДБ щели да поискат оставката на правителството при неизпълнение на седем гаранции

https://svobodnoslovo.eu/politika/pp-db-shteli-da-poiskat-ostavkata-na-pravitelstvoto-pri-neizpalnenie-na-sedem-garancii/112208 SvobodnoSlovo.eu
ПП-ДБ щели да поискат оставката на правителството при неизпълнение на седем гаранции

„Продължаваме Промяната - Демократична България” ще поиска оставката на правителството „Денков - Габриел” при неизпълнение на седем гаранции. Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков след заседание на парламентарната група на коалицията.

„След нарушенията на декларацията на акад. Николай Денков и Мария Габриел от ГЕРБ-СДС в последната седмица, ПГ на ПП-ДБ взе решение да потвърди декларацията „Денков - Габриел” и определихме седем ясни гаранции за нейното изпълнение”, уточни той.

Петков посочи, че ще поканят представители на ГЕРБ-СДС за формализиране на гаранциите в документ, наречен „Механизъм за гарантиране на реформаторската програма”, който да бъде подписан от Николай Денков, Мария Габриел и председателите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Седемте гаранции: 

1. Създаване на борд от представители, излъчени от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, преди започване на процедури за попълване на състава на регулаторите, избирани от Народното събрание. Съгласуване на номинациите на ГЕРБСДС и ПП-ДБ, в рамките на механизма за предварително съгласуване по т.6 от декларацията Денков-Габриел. Привеждане в съответствие с този механизъм на процедурите за избор на състав на НЗОК, Сметна палата и БНБ.

2. Спазване на ангажимента за вече одобрената обща законодателна програма чрез въвеждане на механизъм, който да гарантира стабилно мнозинство, формирано от първата и втората политическа сили, при приемането на всички законопроекти от тази обща законодателна програма. Този механизъм да включва ежеседмична среща на ръководствата на парламентарните групи за съгласуване на дневния ред на Народното събрание.

3. Ангажимент на ГЕРБ-СДС да спазват пътна карта с конкретни срокове за реализирането на съдебната и конституционна реформа, включително ясен ангажимент по отношение на законопроект за промяна на конституцията, както и за предприемане на мерки и гаранции, които да осигурят, че настоящият състав на ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

4. Приемане на законодателни промени относно начина на функциониране на българските служби за сигурност и освобождаването им от чуждо влияние като председателите на службите и главният секретар на МВР се предлагат от Министерския съвет и се избират от парламента;

5. Приемане на антикорупционните текстове относно новата комисия за противодействие на корупцията на второ четене само след постигане на политическо съгласие за състава на органа, обхвата на разследваните лица и престъпленията, които попадат в компетентността на комисията.

6. Изработване и приемане на общ законопроект за промени в Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК за представителство на всички парламентарно представени партии - с цел да се гарантира честността на вота на българските граждани на предстоящите местни избори през 2023 г., както бе поставено в изявлението на акад. Денков;

7. Създаване на гаранции за изпълнение на управленската програма във връзка с приема на България в Еврозоната чрез изработване на обща политическа позиция относно законосъобразността на инициативата за референдум на „Възраждане”; 

trud.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.